CS:GO
English version

Fifflaren: På ett sätt är jag riktigt glad över att inte behöva spela

av Tobias Lundgren
fifflarennyast

För lite över två veckor sedan tog en era slut när Robin ”Fifflaren” Johansson lämnade laget han lagt hjärta och själ i de senaste åren.
Och i första intervjun efter beskedet berättar han nu om sitt tunga beslut, om ersättaren i Ninjas in Pyjamas – och rollen som caster under DreamHack Winters CS:GO-major, där han kommer analysera forna lagkamraterna.
– Jag hoppas att NiP får en lite ny spelstil, i slutet var det lite uppenbart vad vi höll på med i matcherna, säger han.

Bara dagar efter att de blivit utslagna från ESWC i Paris släppte Ninjas in Pyjamas bomben: Robin ”Fifflaren” Johansson hade tagit beslutet att pensionera sig som professionell CS:GO-spelare. Därmed satte han punkt för en era där NiP hade vunnit allt som gått vinna i spelet och dessutom gjort det med samma laguppställning i över 2,5 år. Mikail ”Maikelele” Bill utsågs snart som Fifflarens ersättare och inom communityn hyllades Johansson som en sann legendar. Men efter beskedet har det varit tyst från honom.

Tills nu.

När Aftonbladet Esport får tag i den före detta proffsspelaren, som snart testar vingarna som caster under DreamHack Winter, har han spenderat de senaste nätterna med Warlords of Draenor-expansionen till World of Warcraft, njutit av lite välbehövlig ledighet och jobbat med att anpassa sig till livet utanför världen som esportproffs.

Berätta lite om tiden som ledde upp till ditt beslut att hoppa av laget en kort tid innan ni skulle gått in i er fjärde major tillsammans?

– Ja, det kändes i laget att det var slut på idéer och vi visste inte vad vi skulle göra för att fixa spelet. Vi kunde inte kvala in till FaceIT eller Starladder, det gick dåligt under ESWC, vi kvalade inte in till Fragbite Masters och så var det DreamHack Stockholm. Allt har i princip byggts på och jag kände, eftersom jag är vän med alla fyra i laget, att det inte var schysst mot dem heller. Det är deras levebröd också och eftersom jag hade planerat att sluta snart i alla fall var det lika bra att göra det så laget kan komma till DHW med en ny spelare och nya idéer.

Hur svårt har det varit att fortsätta motivera sig själv trots motgångarna?

– När det gått så pass dåligt för oss är det svårt att hålla motivationen uppe. Då inget vi provar funkar blir det svårt att kunna tagga om och tänka ”vad är det vi gör som inte funkar?”. Det hade vi försökt med ett långt tag, redan innan ESL One i Köln.

Har det alltid känts uppenbart att det var just du som behövde gå?

– Ja, det var egentligen inget snack om saken. Jag hade inte planerat att spela en längre tid till i alla fall så om det var nu eller senare spelade inte så stor roll för mig. De andra är yngre och har några fler år kvar då de kan spela, så då kände jag att det var ganska uppenbart.

Enligt lagets uttalanden var det ditt eget beslut. Du har inte känt någon press från dem att du måste lämna?

– Nej det tycker jag absolut inte. Under åren vi har spelat har det alltid varit ett lagspel. Det har aldrig varit något typ ”Fiff, du måste dra”. När vi torskat har vi torskat som ett lag och det har inte varit något mer med det. Jag blev absolut inte pressad utan det var mitt eget beslut.

Hur tog du upp ditt beslut med laget?

– Jag tog upp det med HeatoN först, han var ju min chef. Då började de spana efter ersättare och bolla lite. Pita var med på ett hörn också. Men det var alltid ganska självklart då de ville ha en stark AWP-spelare. Det finns inte så många som skulle passat in och som de hade velat ha, så det var ganska givet att de skulle testa med Mikail. Han är ett bra val, en extremt bra spelare.

Hur känns det nu, några veckor efter ditt beslut?

– Det känns extremt bra och på ett sätt är jag riktigt glad över att inte behöva spela. För en gångs skull har jag mer tid för annat. Jag har spelat med NiP i 2,5 år och det har inte varit så många lediga stunder. Då är det extremt skönt att få luta sig tillbaka.
– De första två-tre dagarna var jättesköna. Jag vaknade och gjorde mitt. Sedan hade jag lite hjärnspöken då jag tänkte att ”just det, nu är klockan 16, dags att träna”, men det hände ju inte. Efter en vecka kände jag att ”fan, det hade varit kul att spela lite CS”, men så släpptes Warlords of Draenor och då släppte det ganska fort, haha!

Hur känns det att se alla tribute-videor som gjorts till dig?

– Jag tyckte det var kul att få kolla på videor om mig själv. Om man tänker på allt hat jag fått emot mig under åren, det har varit ganska extremt, så kanske de som tycker att jag passat in i laget och gjort ett bra jobb blivit lite överskuggade. Då är det absolut kul att få se sådant och kanske få avsluta karriären med att kika på lite sköna videor.

Hur mycket har du spelat sedan du lämnade laget?

– Ingenting. Jag har kommenterat en match med Semmler och då… var jag tvungen att gå in i CS:GO höll jag på att säga. Det var första gången och så kommer det nog bli fram tills DHW i alla fall. Jag har inte haft suget eftersom man har spelat så mycket hela tiden. Nu när man får en lugn stund så… även om man kanske vill gå in och skjuta av något skott så känner jag att det kanske kan vänta lite.

Finns det något du saknar med CS:GO just nu?

– Svår fråga då jag fortfarande bara hade varit hemma ifall jag fortsatt spela eftersom det inte varit någon mer turnering. Klart att det blir tråkigt på kvällarna ibland, så pracctiderna man hade fungerade lite som att ”nu har jag tråkigt men jag ska ändå spela om 20 minuter”. Så det saknar jag lite. Sedan saknar jag givetvis grabbarna också. Vi hade ett så skönt gäng så det är kul att få snacka lite skit med dem på en daglig basis.

Så ni håller fortfarande kontakten nu?

– Ja, jag har mest pratat med Friberg eftersom vi kände varandra långt innan vi började spela ihop. Sedan har jag pratat med de andra lite då och då. När jag har tid över och inte sitter alltför uppbunden med andra saker…

… som Warlords of Draenor?

– Ja, haha!

Vilka saker har du inte saknat hittills?

– Man hade ingen fritid över huvud taget. Förra året tror jag vi fick sju dagar ledigt eller något sådant. Annars var det bara spela, spela, spela. Så det saknar jag absolut inte. Sedan är man iväg väldigt mycket från hemmet, så det är skönt att faktiskt få vara hemma lite.

Vad säger tjejen nu när du är hemma hela tiden då?

– Jag tror hon blev ganska van att jag inte var hemma så mycket, det var nog ganska skönt för henne att få lite egentid och göra sitt. Nu sitter jag och stör henne istället!

Hur många matcher har du hunnit se sedan du lade av?

– Jag har försökt kolla på alla officiella matcher som spelats eftersom jag ska casta under DHW, inklusive NiP-matcherna. De har sett bra ut, men under CaseKing-turneringen hade de i princip bara spelat en vecka ihop så man kan inte utgå från den. De provar fortfarande saker, men på det man såg när de spelade efter sin potential såg det väldigt bra ut. Sedan märkte man mot Virtus.Pro att de har saker att jobba på. Men jag tror absolut de vet om det så jag hoppas vi får se ett formstarkt NiP under DreamHack.

Det för in oss på nyheten att du blir caster. Hur känns det?

– Fruktansvärt nervöst! Jag brukar inte vara det när jag spelar men det här är nytt för mig. En match i våras med ESL är i princip den enda castingen jag gjort. Dagen efter, eller samma dag, jag slutade började folk kontakta mig angående castingjobb, så det var inte så mycket att tänka på utan bara tacka ja.
– Jag tycker det är en kul grej att göra och även om jag kanske inte gör det mer efter DreamHack ska det bli kul att prova på och se hur bra jag gör ifrån mig. Själv vill jag tycka att jag kommer med bra insyn om de andra lagen eftersom jag spelat mot alla som spelar och har gjort det väldigt länge så jag kan i princip lagen in och ut. Där har jag en fördel mot de andra kommentatorerna.

Så en karriär som heltidscaster är inget du siktar på nu?

– När jag fick frågan började jag tänka på det för jag tycker faktiskt att det är lite kul. Sedan tänkte jag att vi får se efter DreamHack, hur jag känner att det går och hur det ser ut. Ifall jag tycker det går bra och får bra feedback från communityn kanske jag kör på. Jag säger inte nej till idé iallafall.

Tilltalar det lite extra i och med att du då får fortsätta hålla kontakten med vännerna du fått i communityn?

– Ja, men det är väl klart. Jag kommer givetvis sakna grabbarna som sagt och de slipper mig inte än. De får aldrig en lugn stund utan mig! Nej, det ska bli kul med alla andra lag också givetvis. Det känns som att jag pratar som om jag varit borta ett år. Om man tänker på de som kollar på NiP:s matcher så har jag bara missat CaseKing-turneringen.

Vilken typ av caster ser du dig själv som, hård eller lite snällare?

– Det var faktiskt det första Duncan ”Thorin” Shields sa när jag träffade honom. ”Om det är så att du ska casta någon turnering måste du vara lite hårdare. Nu spelar du inte med de här grabbarna längre så nu ska du inte vara snäll bara för att inte såra deras känslor. Om du ser något fel är det klart du ska säga det”. Och jag kan förstå hur han menar. Om man kollar på matcher som åskådare och tänker ”Vad håller de på med? Varför gjorde de så?!”, då är det klart att en expertkommentator ska påpeka sådant. Om en spelare gör något fel ska det påpekas. Själva tanken är att först och främst analysera matchen men även att utbilda de som kollar. Vad var fel med det här och hur kunde de gjort det här bättre? Då kanske de eventuellt lär sig själva också.
– Just på den punkten håller jag med Thorin om mycket. Klart jag måste kunna säga om saker var fel. Sedan kommer jag så klart säga om något är bra också. Jag kommer inte gå från att vara jättesnäll till världens suraste gubbe utan jag måste hitta något mellanting.

Och hur kommer det kännas om du måste såga NiP?

– Som jag ser det just nu har de blivit som vilket lag som helst jag kommer casta match om. Då är det viktigt för mig själv att kunna gå in och inte vara så ”på” när det gäller NiP. Ifall de gör fel är det klart jag ska säga det också. Sedan har jag en ganska bra gissning att jag kommer få casta deras matcher eftersom jag spelat med grabbarna, typ ”Oj, du fick några NiP-matcher, det var ju synd!”. Jag vet ju själv hur vi brukar göra så jag ser vad det är som de ändrat från när vi spelade och vad de kanske kan förbättra av det som vi inte hade. Jag är nog den personen som kanske har mest koll på hur NiP fungerar.

Vad hoppas du få se från dem under DHW?

– Jag hoppas att de får en lite ny spelstil, i slutet var det uppenbart vad vi höll på med. Att få in en så stark AWP öppnar upp då han nästan kan styra sitt eget spel. Speciellt som CT ifall han känner att han vill ta en pick på B så ska han få göra det och så får de fyra andra anpassa sig, så han blir en lite mer aggressiv AWP:are.
– Man märker ju på Fnatic att Pronax är väldigt anpassningsbar som in game leader. Han kanske säger vad de ska göra och sedan hör man JW säga ”jag vill gå långa och ta skott” efter några sekunder. Då anpassar Pronax sig och säger åt Krimz att gå B istället, eller något liknande. Det gör Fnatic väldigt bra.

Häromdagen twittrade Friberg frustrerat angående CZ, vad har du för synpunkter om det vapnet nu?

– Man ska inte läsa in alltför mycket från en tweet. Han skrev den just när de torskat och man är arg och vill skylla ifrån sig. Den kanske är snabbast att skylla på. Som jag ser det är det inte så att vissa inte kan använda CZ:n. Om vapnet är jättebra är det bara att ta tillvara på det och spela med det själv. Sedan finns det sådana som är mycket bättre med den än andra, men då handlar det om träning.
– Om du tycker vapnet är för bra, använd det då tills Valve gör något åt saken så det inte blir ”jag tänker inte använda den av princip och den kommer säkert bli nerfad”. Den kommer inte bli ändrad innan DHW, Valve skulle aldrig ändra något en och en halv vecka innan. Så gå in och träna med den inför turneringen och var lika bra med den själv.

Slutligen, om du får välja tre lag som kommer toppa DHW, vilka skulle det vara?

– De två första är nog Fnatic och LDLC. Fnatic har spelat så sjukt bra senaste tiden och ingen har ett riktigt svar på hur de ska göra för att kontra dem. Med LDLC är det nästan samma sak men enda svagheten de har är just Fnatic, att de inte får grepp på dem. Men mot alla andra lag ser de extremt starka ut.
– På tredjeplats vill jag nästan sätta tre lag: Titan, Virtus.Pro och eventuellt NiP beroende på hur förberedda de faktiskt är. Jag tror inte de slår LDLC i gruppen men jag tror de slutar tvåa. Då kommer de få möta ettan från en annan grupp och bara det inte blir Fnatic kan de slå i princip alla lag. Samma sak med Virtus som varit extremt heta senaste tiden, utom matchen jag castade. Men man ska inte ta den alltför seriöst. Titan är också ett väldigt starkt lag och bara de har gjort läxan tror jag de kommer göra extremt bra ifrån sig.

Och vad har du själv för förväntningar på turneringen. Vad vill du se?

Jag vill säga bra CS:GO. Extremt bra matcher. Och att NiP gör bra ifrån sig. De har kanske inte fått den tiden de velat ha för att träna in sig, men de kommer göra sitt bästa för att gå in så förberedda som möjligt. Sedan hoppas jag givetvis på helsvensk final igen för det är så fruktansvärt skön stämning under dem.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport