CS:GO

Kritikerna kan inte ta det ifrån honom: Fifflaren är för alltid historisk

av Tobias Lundgren

Robin ”Fifflaren” Johansson lämnar Ninjas in Pyjamas och markerar slutet på en epok.
Laget som vunnit allt och gjort det med samma laguppställning i nästan två och ett halvt år kommer aldrig se likadant ut igen.
Kritikerna som genom åren hoppat på NiP-spelaren varje chans de fått jublar förstås, men en sak kan de aldrig ta ifrån honom: Fifflaren kommer för alltid vara historisk.

Efter helgens förnedrande uttåg ur ESWC, där gamla rivalerna Titan fullkomligt demolerade Ninjas in Pyjamas med 16-1 på Dust2, uttryckte spelarna sin djupa frustration på Twitter. In game-ledaren Richard ”Xizt” Landström var mest konkret då han skrev att han inte visste vad laget skulle ta sig till för att bryta den dåliga formen.

Nu vet vi vad det betydde. Nu vet CS:GO-världen. 

I går offentliggjorde Robin ”Fifflaren” Johansson att hans tid som CS:GO-proffs är över. Efter att ha vunnit allt som går att vinna (22 titlar på lan, 29 finaler, 32 topp 4-platser) lämnar han Ninjas in Pyjamas. Det mest framgångsrika laget i Counterstrikes historia, som aldrig bytt ut en spelare under drygt två och ett halvt år, kommer nu förändras i grunden.

Fifflaren var en lagspelare i ordets rätta mening. Han tog skitjobbet och banade vägen för sina lagkamrater. Vid sidan av skärmen och de stora scenerna var han en av de mest vältaliga och positiva esport-proffsen jag någonsin träffat. Reaktionerna på Twitter efter beskedet bekräftar den bilden, då spelare från hela världen stämde in i hyllningskören. Communityn har blivit en profil fattigare idag.

Men lika hyllad som Fifflaren var för sin personlighet, lika omdiskuterad och även hatad var han för sitt spel. I ett lag fyllt av superstjärnor och toppfraggare hamnade han alltid i skymundan. Statsen kunde aldrig riktigt mäta sig med vad Christopher ”Get_Right” Alesund, Adam ”Friberg” Friberg och Patrik ”F0rest” Lindberg presterade och därför var Johansson en enkel måltavla när laget gick dåligt. Lagkamraterna drabbades även de av hatet, då varje dålig insats följdes av kommentarer på Facebook och Twitter om att ”det är dags att kicka Fifflaren”.

Själv hävdade han i en intervju i höstas att han inte brydde sig om hatet, att han inte läste vad som skrevs. Men med facit i hand är frågan hur mycket det trots allt har tärt på honom. Ingen människa kan stå ut med att bli så kritiserad dag ut och dag in utan att det ska påverka humöret och välmåendet. Nu kommer både Fifflaren och Ninjas in Pyjamas slippa de konstanta kommentarerna och det måste kännas skönt för båda parter.

I lagets pressmeddelande framgår att Fifflaren själv tagit beslutet, men huruvida det stämmer går verkligen att ifrågasätta. Efter senaste tidens resultat behövde laget en förändring och Fifflaren var helt enkelt den logiska spelaren att byta ut. Tystnaden från lagkamraterna efter beskedet, och faktumet att NiP:s vd Per Liliefelth var lite för ivrig med att påpeka att det inte låg någon konflikt bakom och att det var Johanssons eget val, väcker misstankar om att det finns mer bakom beskedet. Det kommer möjligtvis visa sig när parterna får lite distans till beslutet.

Så sent som i augusti fick Fifflaren vinna sin första major, då laget trots en tidigare formsvacka lyckades ta hem segern under ESL One i Köln. Om han gått i pension då hade han slutat på topp, men ett sådant beslut är självklart svårt att göra just efter den största framgången i karriären. Vinsten blev inte heller den nystart som NiP hade hoppats på utan svackan fortsatte under hösten. Det måste ses som en bidragande faktor till beslutet. Han hade knappast slutat om laget vunnit DreamHack Stockholm och ESWC.

För Fifflaren är karriären till synes slut, men för Ninjas in Pyjamas har det hårda arbetet bara börjat. DreamHack Winter och ännu en major är alldeles runt hörnet och nu ska de få in en ny femtelänk i spelsystemet. Förbannelsen för laget är att de alltid kommer jämföras med sig själva och de fantastiska 87 segrarna i rad de vann i början av lagets historia. Fansen kommer inte plötsligt att ursäkta dem om DreamHack Winter blir ännu en flopp och då är frågan vad ninjorna ska ta sig till efter det. Men på torsdag presenterar de Johanssons ersättare och hur det än går för Ninjas in Pyjamas i framtiden kan ingen ta ifrån dem faktumet att de är världens mest framgångsrika CS:GO-lag genom tiderna.

Och Fifflaren kommer för alltid att vara en legendar i communityn.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport