CS:GO

NiP-coachen: ”En skam för communityn om Flusha får spela DreamHack”

av Tobias Lundgren

Efter att två CS:GO-proffs avslöjats med fusk i veckan har en rad stjärnor pekats ut som misstänkta – däribland Fnatics Robin ”Flusha” Rönnquist.
Och efter att ha länkat till ett klipp som påstås visa fusk under en turnering gick Ninjas in Pyjamas-coachen Faruk Pita till attack mot konkurrenten.
– Det är en skam för communityn om han får spela på DreamHack, skrev han i en tweet som senare raderades.

Titan-spelaren Hovik ”KQLY” Tovmassian och Epsilon Esports-spelaren Gordon ”Sf” Giry blev tidigare i veckan sparkade från sina lag efter att Valves anticheatprogram avslöjat dem. När chocken hade lagt sig i communityn började gamla highlight-klipp från en rad stjärnor granskas och en av dem som fått flest anklagelser riktade mot sig är Fnatics Robin ”Flusha” Rönnquist. Ninjas in Pyjamas-coachen Faruk Pita länkade först till en video som påstås visa att Flusha använder sig av ett aimhack, sedan kommenterade han:
– Det är en skam för communityn om Flusha tillåts spela på DreamHack, det är så uppenbart det kan bli.

pitatweet

”Pekar ut honom baserat på en häxjakt”

Men han fick genast mothugg av Fnatic-coachen Jonatan ”Devilwalk” Lundberg.
– När du inser hur fel du har kommer du skämmas efter att ha felaktigt pekat ut en spelare baserat på en häxjakt. Lita på mig, om du spelar 400 matcher professionellt inför 50 000 tittare kan du få vad som helst att se misstänksamt ut.
Pita tog senare bort sin tweet, men Lundbergs förklaring blev i sin tur sågad av Copenhagen Wolves-spelaren Jacob ”Pimp” Winneche.
– Att ha den inställningen efter att ha sett det där är bullshit. Låt oss hoppas för allas skull att det bara är random.

”Kan inte lita på spelarnas uttalanden”

Med DreamHack Winter runt hörnet är paranoian från fans och mellan spelare bevisligen stor. I ett försök att få klarhet hur VAC-bans egentligen fungerar kräver Titan-managern Jérôme ”Niak” Sundries i ett blogginlägg att Valve ska bli tydligare i kommunikationen kring fusken.
– Vi kan inte tvingas lita helt på spelarnas uttalanden när de blir anklagade. Vi har ingen möjlighet att kontrollera om de talar sanning, om programmet använts i tävlingssammanhang och om en titel ska ifrågasättas utan vi lämnas med tvivel.

Vill att Valve ska bli öppnare

Han vill att företaget ska gå ut med detaljer kring varje avslöjad spelare, för att communityn ska kunna undvika spekulationer.
– Kampen är som den mot dopning inom idrott och Valve, som de internationella organisationerna där, måste lämna mer information om fallen som gäller proffsspelare. Nu vet vi inte ens om VAC bans är retroaktiva eller om tidigare fusk kan slinka igenom oupptäckta. Om systemet var pålitligt och kunde bekräftas, så skulle det vara enormt avskräckande och om fusk under turneringar eller kval kunde avslöjas skulle titlar kunna tas ifrån lagen vilket skulle innebära än mindre fördelar vid fusk.

Mest läst

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport