CS:GO
English version

1.6-legendaren HeatoN om ninjornas nya approach: ”Vi ska ha jävligt kul och slappna av”

av Simon Engstrand

Inför ESL Cologne vittnade många proffsspelare om Ninjas in Pyjamas starka form i träningsmatcherna.
Något vidare storspel bjöds dock inte på i majorn, men nu kan NiP-monstret vara på väg att uppenbara sig.
– Känslan har varit att det är kul att spela CS, och då spelar man bäst också, säger Emil ”Heaton” Christensen till Aftonbladet Esport.

Inför den stora major-turneringen ESL One i Köln hade många utav spelarna i proffsscenen förutspått stordåd från Ninjas in Pyjamas. Men väl där visade ninjorna skakig form och slogs ut mot Virtus.Pro i kvartsfinalen. Nu, några veckor senare, skulle NiP-monstret som många vittnat om kunna vara på väg att uppenbara sig.

På fredagen tog ninjorna sig nämligen vidare ur gruppspelet på ESL i Dubai. Hela turneringsresan inleddes dock med en förlust i revanschmötet mot polska björnarna i Virtus.Pro – en förlust som inte verkar ha påverkat moralen.
– Det var bara att ladda vidare, bäst av en en kan ju gå hur som helst. Det kändes helt okej faktiskt. Vi har tagit ett snack inför turneringen om att vi ska ha jävligt kul och slappna av lite. För vi har kommit till det vägskälet att vi inte har självförtroende längre när vi spelar, och folk vågar inte ta sina dueller och sånt, säger Emil ”HeatoN” Christensen till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Så vi har en ny approach på allt. Att oavsett hur det går, ha kul och ha en bra attityd hela turneringen.

”Det påverkade mycket mentalt”

Ladda om gjorde de sannerligen. Efter ett nervkittlande övertidsdrama mot amerikanska hoppet Cloud9 lyckades nämligen Christopher ”Get_Right” Alesund, Aleksi ”Allu” Jalli, Richard ”Xizt” Landström, Adam ”Friberg” Friberg och Patrik ”f0rest” Lindberg kamma hem en viktigt och en välbehövd seger för att gå vidare i turneringen.
– Det är en sådan där match som behövs för att få tillbaka självförtroendet. Vi kände oss ganska säkra när vi gick in mot Cloud9, att vi skulle ta det. Och det gick lite som vi tänkte, att vi hade kul när vi spelade och vågade ta våra dueller. Cloud9 är ju ett bra lag också, så det blev ganska tight. Det påverkade mycket mentalt.

Efter vinsten mot Cloud9 ställdes ninjorna inför en måstematch mot franska topplaget Team EnvyUs. Matchen såg på papperet ut som en svår vinst för NiP, men ninjorna kunde snabbt motbevisa förväntningarna och vinna serien med 2-0 i kartor.
– Det känns jättebra. Envy var ju en utav favoriterna att allt vinna här och de är ju ett lag som är iallafall är top 3 i världen just nu. Så det känns riktigt bra och få en urladdning på dem också, och visa att de gamla gubbarna fortfarande kan.

Fanns det någon tanke med att inte banna Inferno?
– Det blev lite pest eller kolera om vilken karta vi skulle spela, vi visste att inferno är de riktigt bra på. Våran inferno performance är ju som en riktig berg- och dalbana. Vissa gånger så är vi helt urusla och andra gånger slaktar vi folk, som vi gjorde nu. Nu blev det en sådan match och det var skönt faktiskt.

”Det är mycket psykningar och sådant”

Tack vare vinsten är Ninjas in Pyjamas nu klara för semifinal mot de gamla danska rivalerna i Team Solomid. Och inför matchen är det just attityden och stämningen som är det viktigaste att hålla koll på.
– Vi ska bara spela på som i gjorde nu, vi ska gå ut och ha kul. Jag tror det som gör det också är att de här matcherna vi har spelat hittills, då har känslan varit att det är kul att spela CS. Och då spelar man bäst också. Och det är det vi försöker göra. Det ska vara kul att spela, det är det som är det viktigaste.

På ESL-evenemanget i Dubai har den absoluta världseliten i CS:GO samlats för att göra upp. Det finns historier och rivaliteter mellan så gott som alla lag, och att det är just eliten som är på plats märks tydligt enligt Heaton.
– Ja det gör det ju faktiskt. Det är mycket psykning och sådant, att försöka få folk i tilt och spela på gamla historier. Och om det går dåligt för dem kan man utnyttja det ganska lätt.

”Grabbarna kanske känner sig trygga”

Fram till nu har resultaten för Ninjas in Pyjamas dalat stadigt nedåt under lång tid, och i våras rekryterads Joona ”Natu” Leppänen som coach för att vända trenden. Men för två veckor sedan stod det klart att Natu lämnat sin plats i NiP och i Dubai är det istället Heaton som står bakom spelarna och hjälper.

Påverkar det något särskilt tror du?
– Grabbarna kanske känner sig trygga och sen så har vi ju jävligt kul tillsammans. Jag tror det tar bort deras mindset lite, den där negativa spiralen som kommit att bli, säger legendaren och fortsätter:
– Att de känner sig trygga, och att vi har jävligt kul tillsammans, tror jag gör att vi kan prestera på topp och bara slappna av.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport