CS:GO
English version

Danske 1.6-legendaren: ”Om jag visste CS:GO skulle bli så här stort hade jag definitivt inte slutat”

av Simon Engstrand
Danny "zonic" Sorensen coachar Dignitas på Dreamhack Stockholm. Foto: Fragbite.se
Danny ”zonic” Sorensen coachar Dignitas på Dreamhack Stockholm. Foto: Fragbite.se

Återkomsten förutspåddes under mTw-fanan, men en sponsor drog sig ur och istället blev 1.6-legendaren Danny ”zonic” Sørensen coach i Dignitas.
Han ångrar inte sina beslut, men hade han vetat hur stort CS:GO skulle slå igenom hade livsvalen varit radikalt annorlunda.
– Jag hade inte slutat spela, berättas Zonic för Aftonbladet Esport.

Danny ”zonic” Sørensen, 1.6-legendar och känd från lag som mTw, NoA och Mousesports. Under sin karriär som professionell esportare har han vunnit titlar på prestigefyllda evenemang som Dreamhack, ESWC och World Cyber Games. Men när CS-communityt gjorde sig redo att gå över till CS:GO lade Zonic karriären på is.
– Jag tyckte inte om spelet, men har det blivit mycket bättre nu. Jag var osäker om det skulle bli stort och eftersom jag pluggade samtidigt ville jag inte investera massor av tid på att lära mig ett helt nytt spel. Jag är inte en person som bara spelar 50 procent eller 75 procent, jag måste spela 110 procent. Så om jag börjat hade jag lagt cirka 12 timmar om dagen, berättar Zonic för Aftonbladet Esport.

Comeback i Dignitas

Till sist gav Zonic med sig och hans comeback offentliggjordes mot slutet av Juli 2015. Då tog han på sig uppdraget att, som coach för den danska femman Team Dignitas, hjälpa det unga laget att växa och utvecklas. Den första träffen med Jacob ”Pimp” Winneche, Andreas ”Schneider” Lindberg och resten utav spelarna var på Dreamhack Stockholm där laget säkrade en plats till nästa major-turnering i Cluj-Napoca, Rumänien.
– Det har varit riktigt kul. De är sköna killar. När jag ser på dem, och ser mig själv med dem, inser jag hur gammal jag blivit. Jag är 29 nu och vi har spelare som Markus ”Kjaerbye” Kjærbye som är 17. Jag skulle i princip kunna vara hans farsa, säger Zonic med ett skratt och fortsätter:
– Skämt åsido, det har varit riktigt grymt och jag har haft kul med dem. Detta är mitt första evenemang med dem. Utöver det har jag coachat i online-träningar och matcher. Jag ser fram emot fler evenemang.

Från början var planen inte att göra comeback som coach. I början utav 2015 gick rykten om att Zonic, tillsammans med flera gamla 1.6 kollegor, skulle återvända under mTw:s fana. En tysk sponsor hade kontaktat dem, och lagbygget var faktiskt i full gång.
– Han var ganska nostalgisk och ville ha mTw-femman från 2008. Vi försökte få med så många som möjligt, men fick mer eller mindre ihop 2010-linan istället. Tyvärr drog sig sponsorn ut bara en vecka innan vi skulle skriva kontrakt, för de besökte Katowice och bestämde att arrangera turneringar istället, och då rasade i princip allt.

”De behöver sista 10 procenten”

Zonic har en hel del på sitt schema. Förutom att coacha Dignitas tar han även hand om sitt nyfödda barn. Han studerar, och går allt rätt tar han masterexamen till våren. Dessutom har han ett jobb. Men trots sina många åtaganden har han ändå lyckats identifiera några områden där laget behöver utvecklas.
– När jag från första början tittade på Dignitas såg jag en väldigt talangfull femma med skickliga spelare, men de behöver sista 10 procenten för att bli ett riktigt topplag. Jag har pratat med Kjaerby och några av de andra, och det verkar som ett problem är kommunikationen och situationer efter bombplant. Många småsaker, men ändå viktiga för ett lag att bemästra.

Zonics 1v5 ace i Dreamhack Summer finalen 2010.

Den taktiska metan i CS:GO

Under veterans tid som spelare var hans lag, mTw, kända för sin taktiska kunskap. I dagens CS:GO-klimat tycker Zonic att många lag saknar en taktisk approach, men tror samtidigt att metan kan utvecklas mot det taktiska, precis som skiftet i 1.6.
– Jag tror samma sak kan hända här, att något lag hittar riktigt grymma taktiker som tvingar alla andra att anpassa sig. Jag tror fortfarande vi befinner oss i ett tidigt stadie av spelet, och att det kommer bli mer taktiskt framöver. Kanske inte så pass att alla måste veta alla flashar och taktiska detaljer, som i 1.6, men jag tror folk kommer exploatera spelet mycket mer.

Hur snart kan du se en ändring komma?
– Rent tidsmässigt vet jag inte, kanske ett år eller mer. Jag vet inte. Det svåra med att spela taktiskt är att kartorna verkar mindre i CS:GO och det går fortare att rotera mellan A och B, men jag tror vi kommer få se mer djupa strategier med flashar, smokes och allt sånt.

Samtidigt som Zonics framtidsbild mycket väl kan slå in menar andra i branschen, som Fnatic-coachen Viktor ”vuggo” Jendeby, att CS:GO-lagen utvecklas till att behöva mer ”firepower”. Ett sätt att röra sig både mot det taktiska och samtidigt mer eldkraft är att rekrytera en sjätte spelare och ställa in-game ledaren bakom sitt lag.
– Personligen hoppas jag att, eftersom det rent tekniskt går att ha en coach in-game även på LAN, att framtiden för CS:GO är att ha coachen bakom spelarna, precis som i fotboll. Jag tycker det är en bra ide.
– Jag tror det skulle vara ett bra drag för många lag och de borde definitivt fundera på det.

”Om jag visste CS:GO skulle bli så här stort…”

Zonic la bössan på hyllan just innan CS:GO släpptes. Han tyckte inte om spelet och visste inte om det överhuvud taget skulle bli något stort

Ångrar du beslutet idag?
– Både ja och nej. Jag ångrar det eftersom CS har blivit en så enorm del utav esporten. Resor och prispengar har ökat kraftigt. Om jag visste CS:GO skulle bli så här stort hade jag inte slutat spela, men just då var det rätt beslut så jag ångrar det inte.

Om du kunde göra om allt, hade du gjort något annorlunda?
– Jag kanske hade bett min mamma föda mig 10 år senare. Då hade jag varit 19 idag och redo för scenen, säger Zonic med ett skratt och fortsätter:
– Nej, jag ångrar inget. Jag har varit med och sparkat några spelare som var goda vänner utanför spelet, men de flesta beslut jag har tagit har varit de rätta, om än tuffa. Jag ångrar att jag inte firade mer efter vinster.

Team Dignitas

Team Dignitas at Dreamhack Stockholm. Photo: Dreamhack

Jacob ”Pimp” Winneche
Andreas ”Schneider” Lindberg
Markus ”Kjaerby” Kjærbye
Philip ”aizy” Aistrup
Mathias ”MSL” Lauridsen

Danny ”zonic” Sørensen (coach)

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport