CS:GO
English version

Aftonbladet Esport avslöjar: Veteranen blir lärare på proffsutbildningen

av Simon Engstrand
Petter "iLight" Arvidsson
Petter ”iLight” Arvidsson

Sedan Strömbäcks Folkhögskola utanför Umeå offentliggjorde sin nya proffsutbildning i esport har de sökt med ljus och lykta efter en lämplig lärare.
Och nu kan Aftonbladet Esport avslöja att det är ingen mindre än spiXel-veteranen Petter ”iLight” Arvidsson som kommer axla rollen.
– Nu är man ju gubbe, men det ska bli kul att någonstans få en liten chans att återuppleva det hela, säger Umeå-bon.

Det var i februari som Aftonbladet Esport kunde berätta om Strömbäck Folkhögskolas helt unika satsning. Som första eftergymnasiala skola drar de nämligen i gång Sveriges första proffsutbildning inom esport.

Sedan dess har en av de stora utmaningarna varit att hitta en lärare. Men nu kan Aftonbladet Esport avslöja att de gjort sitt val och att det är ingen mindre än Umeå-veteranen Petter ”iLight” Arvidsson som gör comeback till esporten och tar på sig ansvaret.
– Det är en skräckblandad förtjusning, säger den blivande läraren till Aftonbladet Esport.

”Hoppas det är litegrann som att lära sig cykla”

iLight var främst aktiv för cirka tio år sedan i norrlandslaget spiXel, tillsammans med spelare som Dennis ”walle” Wallenberg och Björn ”Bullen” Wall. De kom bland annat tvåa i dåtidens jätteturnering ESWC 2004. Han är också förevigad i CS-klassikern ”Mac 10” med sin alldeles egna dricka; ”Cola iLight”.

Hur ska du göra för att komma tillbaka och lära ut efter all den här tiden?
– Jag hoppas det är litegrann som att lära sig cykla. Samtidigt kommer mitt jobb nu i början bli att försöka få tag i spelare, eller andra personer som är aktuella i dag som tidigt får komma in och vara gästföreläsare, som även jag kan lära mig av, säger veteranen och fortsätter:
– De [Strömbäck] hade nog velat ha något större namn, men jag har väl gjort bra intryck och de valde att satsa på mig.
– Jag vet ju hur det är att ta sig uppåt, att börja hemma med polarna, ta ett steg längre till något bra lag, göra bra ifrån sig på internet, bli fuskanklagad, åka på tävlingar och vara värdelös – den biten kan jag. Och jag tror jag kommer känna igen mig och se det hos eleverna också. Man ska lägga oerhört mycket tid under så bra former som möjligt.

Stort intresse för utbildningen

Intresset för utbildningen har varit väldigt stort. Hittills har cirka 50 personer sökt. De totalt 15 platserna försöker skolan fylla med 10 killar och 5 tjejer. I dagsläget ser de gärna att fler tjejer ansöker.
– Vårt viktigaste jobb är att hitta potentialen. De som ansöker har ju redan spelat 5000 timmar, så det är inte några duvungar som behöver lära sig hur man skjuter, utan det intressanta blir ju hur vi kan lägga upp den taktiska biten och testa det mot motståndare.

I helgen har Strömbäck Folkhögskola en egen monter på Dreamhack Masters i Malmö. För iLight innebär det bland annat att få träffa gamla CS-rävar. Och nu när han fått se den gigantiska arenan fylld med svenska fans verkar den djupt rotade tävlingsinstinkten komma tillbaka.
– När man ser vart det tagit vägen kan man ju ångra att man slutade – och det tror jag fler gör. Nu är man ju gubbe, men det ska bli kul att någonstans få en liten chans att återuppleva det hela.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport