CS:GO
English version

Allu: ”Jag är glad att jag fick chansen att lära känna fyra underbara människor”

av Simon Engstrand, Björn Ehrnberg

allu

Trots ett starkt år för Aleksi ”allu” Jalli – kanske inte i antalet titlar, men i prestationer – blev han slutligen den som fick lämna Ninjas in Pyjamas.
Men den finske stjärnan verkar inte bitter för det.
– Jag är glad att jag fick chansen att lära känna fyra underbara människor som jag kan kalla vänner, säger allu till Aftonbladet Esport.

Ninjas in Pyjamas dominerade CS:GO-scenen från dess skapelse, men det var först efter en viss tids formsvacka som det svenska storlaget vann sin första major.

Några månader senare stod det klart att en av stjärnorna, Robin ”Fifflaren” Johansson, valde att lämna laget och därmed hade den mest framgångsrika femman i CS:GO-historien splittrats.

Jakten på en ersättare satte igång omedelbart. Lotten föll som bekant på Mikail ”Maikelele” Bill och tillsammans med honom tog sig NiP hela vägen till final på Dreamhack Winter. Men tiden i Ninjas in Pyjamas blev inte långvarig för den nyblivne Faze-stjärnan. I hans ställe klev finske AWP-spelaren Aleksi ”allu” Jalli in.
– Min första tanke var självklart ’varför skulle NiP göra sig av med Maikelele?’, eftersom från vad jag såg var det inte hans fel att de inte nådde dit de förmodligen önskade, säger allu när han ser tillbaka på tiden i det svenska storlaget.
– Jag tänkte inte så mycket på det då för jag var så exalterad över att NiP kontaktade mig och att jag äntligen fick chansen att visa upp mig i ett topplag, något som jag aldrig tidigare haft chansen att uppleva. Mina förväntningar var att vi efter tid skulle bli bäst i världen.

”Får man faktiskt dricka av Red Bull:en?”

Första testet för nya Ninjas in Pyjamas blev ESL One i Katowice under våren 2015. Tillsammans med sin nye AWP-kollega tog sig svenskarna, på klassisk NiP-manér, hela vägen till finalen där de slutligen föll mot laget som vid skrivande stund måste kallas ”det bästa CS:GO-laget någonsin”.
– Jag tycker fortfarande att vi borde ha vunnit den matchen med 2-0. Men tyvärr förlorade vi med 2-1 mot Fnatic, säger allu och fortsätter:
– Givetvis kände vi oss besvikna, men vår lagsammanhållning kändes stark och jag såg fram emot framtida evenemang. Den turneringen var bara starten och ’den enda vägen var uppåt’. 

Efter avgörande matchen i Katowice föll svenskarna kort i ytterligare två finaler, vilket sänkte självförtroende för både individer – men också laget i stort. Resultaten pekade nedåt och enligt allu fanns det fler problem utöver självförtroendet som påverkade den negativa kurvan.
– Jag tror att vi aldrig riktigt hittade den rätta känslan i vårt spelsätt. Ytterligare ett problem var att det snackades bakom kulisserna om att spelare i laget skulle ersättas – men dessa farhågor slog aldrig in. Men jag tror att det påverkade den generella stämningen, lagsammanhållning och tilltron mellan oss som lagkamrater – något som kan ses som småsaker, men jag är ganska säker på att det påverkade vår prestationsförmåga.

”Vi hade ett tufft år”

Året fortsatte – och ryktena likaså. NiP utvecklades och allu bevisade gång på gång att han tillhörde världseliten. Men så rullade december in och den finske stjärnan offentliggjorde att han inte skulle vara en del av ninja-laget under 2016. Ett beslut som fick många fans att fråga sig: ”Men allu levererade, varför ska han behöva lämna?”
– Det var blandade känslor, säger allu och fortsätter:
– Även om vi hade ett tufft år, så upplevde vi många fantastiska resor tillsammans och det är något jag kommer bära med mig hela livet. Det enda som känns tungt med vår ”breakup” är hur det skedde, men det är vatten under broar och jag är glad att jag fick chansen att lära känna fyra underbara människor som jag kan kalla vänner.

Allt eftersom tiden gick kunde Aftonbladet Esport avslöja att originalkvartetten skulle stanna kvar i Ninjas in Pyjamas. Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund, Partik ”f0rest” Lindberg, Richard ”Xizt” Landström och Adam ”friberg” Friberg skulle fortsätta i organisationen. Den som skulle ersätta lagets karismatiske finske stjärna blev Jacob ”pyth” Mourujärvi – och samtidigt tog NiP in Björn ”THREAT” Pers som coach.
– THREAT till NiP är något jag verkligen ser fram emot att få se, han kan bidra mycket i de taktiska aspekterna av spelet vilket är något jag tror var det största hålet i lagets spel när jag spelade. Jag vet inte så mycket om pyth, men han måste vara väldigt talangfull om han får chansen att spela i det laget.

Finsk organisation återföds

Efter att ha tagit farväl av NiP var det mycket som talade för att den finske AWP-stjärnan skulle ta sitt pick och pack för att flytta till andra sidan Atlanten. Väl där skulle han göra gemensam sak med Spencer ”Hiko” Martin och Team Liquid.
– Det var många erbjudanden som kom min väg, säger allu och fortsätter:
– Liquid var mitt förstaval om jag hade valt att flytta utomlands. Det var ett beslut jag inte skulle ha tagit lättvindigt och under vissa stunder hade jag redan packat mina saker och var redo att flytta till Nordamerika. Jag förde också diskussioner om att starta ett nytt finsk lag, och till sist insåg jag att det är just det som jag verkligen vill syssla med just nu.

Därmed föddes ENCE. En organisation som verkar vara byggt kring mottot: ”Av spelarna – för spelarna”. Tidigare CS-proffsen Joona ”natu” Leppänen och Tomi ”lurppis” Kovanen kommer jobba med organisationen. Allu kommer i framtiden spela tillsammans med före detta ROCCAT-spelarna Tom ”stonde” Glad, Juho ”juhob” Lampinen, Miikka ”suNny” Kempli och Mikko ”xartE” Välimaa.
– Att vara en del av ENCE känns fantastiskt. Det har varit en lång tid sedan Finland hade ett lag som kan kalla sig professionellt, men med ENCE:s stöd kan vi göra precis det och enbart fokusera på det uppenbara: Att spela CS.

Vad är ditt mål med laget?
– Vårt mål är att etablera oss som ett topp 10-lag i världen under 2016. Det kommer bli tufft och det kommer att krävas mycket tid, kamp och beslutsamhet. Men jag tror att kombinationen av spelare – och med ENCE:s stöd – att det är mer än möjligt.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport