CS:GO
English version

Astralis manager om lagändringarna och WESA: ”Visste inte ens om det före läckan”

av Simon Engstrand
Frederik Byskov and Nicolai "device" Reedtz back in Team Solomid. Photo: Hltv.org
Frederik Byskov och Nicolai ”device” Reedtz under tiden i Team Solomid. Foto: Hltv.org

”Vi har skapat CS-historia”, så beskrev Peter ”Dupreeh” Rothmann grundandet av Astralis, den första CS:GO-organisationen någonsin skapad av huvudpersonerna själva – nämligen spelarna.
Men när ESL senare offentliggjorde den kraftigt kritiserade institutionen WESA, så var Astralis inte inbjudna.
– Vi visste inte ens om det före läckan, säger Frederik Byskov, manager i Astralis, till Aftonbladet Esport.

Även om han kanske inte är det mest kända namnet i Astralis, så är deras manager Frederik Byskov en riktig veteran i esport-scenen. När Counter-Strike släpptes 1999 fick spelet snabbt stort utrymme i danskens liv, men när insikten kom att han inte var bra nog för att tävla så började han i stället jobba bakom kulisserna – ofta utan lön, och ibland fick han helt enkelt plocka fram pengar ur egna fickor.

Tackade nej till uppdrag i Team Solomid

Genom hans arbete i den danska scenen, där han bland annat jobbade som journalist, turneringsdomare och manager för diverse lag, fick Dreamhack upp ögonen för Byskov och gjorde honom till sin huvud-admin för arrangörens CS-turneringar. Debut gjorde han redan 2013 då den första CS:GO-majorn någonsin avgjordes.

Vi spolar fram. I maj 2015 klev Byskov in som manager för René ”CajunB” Borg, Andreas ”Xyp9x” Højsleth, Finn ”Karrigan” Andersen, Nicolai ”Device” Reedtz och Peter ”Dupreeh” Rothmann. Fast till en början tackade han nej till uppdraget.
– Jag skulle egentligen ha varit med i Team Solomid redan från början, men jag kunde bara inte tacka nej till ett riktigt jobb för Copenhagen Wolves. Men det blev inte så lyckat och fyra månader senare gick jag med i TSM, säger Byskov och fortsätter:
– Jag blev deras agent, vilket gjorde att jag kunde träffa och förhandla med många olika organisationer och investerare, vilket till slut ledde till att vi grundade Astralis där jag är med i dag.

Astralis såg därefter världens ljus och blev därmed den första CS:GO-organisationen någonsin som grundats av sina egna spelare.
– Vi har skapat CS-historia, sa Dupreeh till Aftonbladet Esport när det väl begav sig.
Men trots att deras ryktade problem med gamla organisationen nu verkade ur världen, så lyckades inte topplaget leverera de resultat som kan förväntas.

”Vi är rätt körda vad gäller ESL Cologne”

Problemen behövde en lösning. Och mot slutet av maj 2016, ett år efter att Byskov först hade klivit in i femman, fick CajunB lämna truppen. För att axla den femte rollen i laget värvades Markus ”Kjaerbye” Kjaerbye.
– Det är aldrig lätt att byta ut en spelare som är din kompis, så i stället testade vi en hel del grejer innan. Till exempel anställde vi en coach, vi gjorde Device till vår dedikerade AWP:are, och vi förbättrade vår spelplan överlag. Men med våra resultat på senare tid kände vi att det fick räcka, vi behövde göra förändringar i laget, säger Byskov på ämnet och fortsätter:
– Jag gillar inte förändringar, verkligen inte ett stort fan av lagändringar. Men femman hade hållit ihop i 18 månader på raken, vilket är en evighet i esport. Det var dags för en förändring och jag tror Kjaerbye kommer passa in klockrent.

Med lagändringarna i åtanke, vad tror du om de kommande turneringarna, speciellt majorn?
– Vi kommer nog klara oss helt okej. Jag förväntar mig inte att vi ska vinna några tävlingar de kommande månaderna, för vår investering i Kjaerbye är inte kortsiktig. Vårt mål just nu är att komma till finalen på årets sista major.
– ELEAGUE och ECS kan gå lite hur som helst. Det är aldrig enkelt att förutspå med en ny lagkamrat. Han kanske passar in perfekt och då kan vi slå allihopa, men han kanske också behöver lite tid för att anpassa sig till laget. Jag vet att Karrigan verkligen är mån om att han ska få lira sitt eget spel, så vi får helt enkelt vänta och se hur det går.
– Vad gäller ESL One Cologne så är vi nog rätt körda, det tänker jag inte ljuga om. Det är en risk vi är villiga att ta för att klara oss bättre i framtiden. Målet är att nå topp åtta, då är jag glad. Gör vi inte det, så är det som det är, och då tar vi Kjaerbye med oss till kvalet som följer.

”Vi blev inte inbjudna att vara med i WESA”

Nyligen offentliggjorde ESL den nya organisationen WESA (World’s Esport Association). Med på tåget har de 8 av världens största CS:GO-lag, men ESL har fått hård kritik för oklarheter om vad federationen faktiskt ska åstadkomma. Att communityn sedan länge, nästan rent på reflex, verkar vara misstänksamma mot ESL är ingen nyhet, och när offentliggörandet kom noterade många att Astralis inte var med på tåget.
– Vi blev inte inbjudna att vara med. Vi visste inte ens om det före läckan. När communityn påpekade att vi inte var med så kontaktade WESA oss, men vi har inte haft något möte eller fått någon information. Vi vet lika lite som resten av communityn, säger Byskov.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport