CS:GO
English version

”Att vissa anser mig vara den bästa AWP:ern i Nordamerika känns fantastiskt”

av Tobias Lundgren
skadoodle

Trots att han varit borta från tävlingsspel i flera månader hoppade Tyler ”Skadoodle” Latham in i Cloud9 och visade direkt att han är en av de allra bästa spelarna på den nordamerikanska scenen.
Efter en dominant insats mot Team Liquid i ESL ESEA Pro League hyllades han av castarna som den överlägset bästa AWP:ern i regionen, men sådana titlar är inte något han lägger vikt vid.
– Jag försöker se förbi dem och bry mig mindre om vad folk tycker för att istället fokusera på mitt spel och bli bättre varje dag, säger han till Aftonbladet Esport.

Bara månader innan den nu infamösa bettingskandalen bekräftades av Valve lyckades Tyler ”Skadoodle” Latham och hans iBUYPOWER med sin största LAN-bedrift på europeisk mark någonsin när de kom tvåa i FaceIT säsong två. Men i januari briserade bomben, då uppgifterna att laget spelat en läggmatch mot NetCodeGuides.com bekräftades av Valve. Laget splittrades kort därefter.

”Helt säker på att jag skulle komma tillbaka”

Trots att han blev friad från alla misstankar och slapp avstängning till skillnad från sina lagkamrater spelade Skadoodle inte med ett fast lag på tre månader. Men när Cloud9 bestämde sig för att rekrytera AWP:ern visade han världen att han ringrosten var obefintlig, då han genast började bjuda på highlights. Den mest noterbara insatsen kom mot Team Liquid i ESL ESEA Pro League, där han bar sitt lag med några otroliga och avgörande clutchar. Nu berättar han för Aftonbladet Esport om tiden efter skandalen och tankarna kring att återigen få resa runt i världen och tävla i CS:GO.

Du har inte haft ett permanent lag sedan iBUYPOWER-skandalen uppdagades men du verkar ändå ha bevarat formen på ett otroligt sätt. Hur har du jobbat de senaste månaderna för att hålla dig på topp?
– Jag har spenderat den mesta tiden med att streama pugs några gånger i veckan och sedan tittat på topplagen spela. Jag har spelat tillräckligt för att hålla uppe skicklighetsnivån och se till att jag var redo att göra comeback när det blev läge att spela tävlingsinriktat igen.

Efter det som hände i iBUYPOWER, hur tänkte du kring din framtida karriär? Var det alltid helt säkert att du skulle fortsätta spela professionellt eller tvekade du någonsin?
– Jag var helt säker på att jag skulle komma tillbaka på scenen och spela professionellt men jag visste inte när. Hela den händelsen gjorde att min karriär stannade av ett kort tag, men jag har tagit mig förbi det nu.

Att gå med i Cloud9, som är den mest kända organisationen inom CS:GO utanför Europa, hur tänkte du när du fick den chansen?
– Det känns alltid bra att spela i ett lag som har resurserna att låta dig spela CS:GO på heltid. Möjligheten fanns där och jag kände att det skulle vara den bästa vägen för mig att gå.

”Att gå till Cloud9 är ett av de bästa beslut jag tagit”

Efter din uppvisning mot Team Liquid sade kommentatorerna att du var den ”överlägset bästa AWP:ern i Nordamerika”. Vad tänker du när du hör sådant? Känner du någon press att du måste prestera?
– Ibland tänker jag tillbaka på när jag var en ”nobody” på CS:GO-scenen och hur hårt jag jobbat för att bli bättre som AWP:er och spelare generellt. När jag tänker på att vissa anser mig vara den bästa AWP:ern i Nordamerika är det en fantastisk känsla, men alla har sina egna åsikter och vi ska respektera det. Personligen försöker jag se förbi sådana titlar och bry mig mindre om vad folk tycker för att istället fokusera på mitt spel och på att bli bättre varje dag. Pressen brukade vara ett problem, speciellt när jag var i ett skede då jag försökte ”bevisa mig själv”, men nu när jag har erfarenheten är den inte så farlig.

Kommer du ta in något i Cloud9 som du personligen känner att de har saknat tidigare?
– Jag anser mig själv vara en väldigt lugn spelar och jag hoppas få in lite jämnhet i Cloud9. Med mina kunskaper och min erfarenhet kan jag förhoppningsvis bidra med något.

Hur känns det att du återigen får chansen att resa världen runt och tävla på alla de största turneringarna efter ditt långa uppehåll?
– Det känns bra att få göra något du älskar och få resa runt världen till olika turneringar. I stället för att sitta på rummet hela dagen och spela CS:GO får du se hur livet är på andra sidan Atlanten då och då. Det är till stor del möjligt tack vare turneringsarrangörerna och speciellt tack vare våra grymma sponsorer som G2A.com, LogitechG, HTC och många fler. De driver på från bakom kulisserna och gör allt det här möjligt. Att gå till Cloud9 är ett av de bästa besluten jag någonsin tagit.

”Vi ligger långt efter Europa”

Efter majorn i Katowice pratade många om skillnaden i kommunikation mellan de europeiska och nordamerikanska lagen. Är det något ni uppmärksammat och jobbar på nu?
– Jag tror det handlar mer om vilka lag som är förberedda och vilka som inte är det. Ett lag som vet vad de ska göra och vad deras lagkamrater gör runt dem kommer ha väldigt lugn kommunikation, för de behöver inte säga så mycket. Ett lag som dyker upp oförberett kommer ofta prata för mycket och det kan bli väldigt kaotiskt eftersom folk inte är säkra på vad som händer runt dem. De vill bara se till att lagkamraterna vet vad som är och inte är täckt etcetera. Det här går att dyka ner i djupare uppenbarligen, men det är bara mina personliga åsikter kring frågan.

Tror du att ESL ESEA Pro League kommer hjälpa communityn i USA? Kan det göra att gapet jämfört med de europeiska lagen kan minska?
– Ligan har lyft upp några lag från lägre nivåer och det ger fler spelare en chans att stå i rampljuset och mer chanser för sponsorer att investera. Vi spelar för mycket pengar och med mer lag i poolen kommer nordamerikanska scenen bli mer tävlingsinriktad, det kommer bara göra oss bättre. Jag kan inte säga så mycket om gapet mellan Europa och Nordamerika för det är inte så många lag som får chans att spela mot dem, men jag tycker att vi ligger långt efter.

Nästa helg spelar Skadoodle sin första turnering med nya laget Cloud9, då laget åker till Storbritannien för att tävla i Gfinity Spring Masters II mot den europeiska eliten.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport