CS:GO
English version

Australienska stjärnan om att flytta till Nordamerika istället för Europa

av Simon Engstrand
Luke "Havoc" Paton and Chad "SPUNJ" Burchill
Luke ”Havoc” Paton och Chad ”SPUNJ” Burchill

Australienska Renegades har visat svaga resultat de senaste evenemangen och nu förbereder sig laget för flytt till ny kontinent.
Communityt har dock kritiserat beslutet att välja Nordamerika före Europa och nu ger in-game ledaren Chad ”SPUNJ” Burchill sin förklaring:
– Turner Media-ligan kommer vara i Amerika, så det är mest därför vi vill vara där, säger han.

Australiensarna från RenegadesChad ”SPUNJ” Burchill, Luke ”Havoc” Paton, Justin ”jks” Savage, Aaron ”AZR” Ward och Yaman ”yam” Ergenekon, har med sina fyra major-deltaganden visat att de hör hemma bland världens bästa lag.

Mycket tack vare sin ovanliga – och ofta högljudda – inställning till spelet, och kanske med viss hjälp från hår- och skägg-styling, har Renegades även blivit publikfavoriter.

Från underdogs till respekterad femma

När de först klev in i scenen var de tydliga ”underdogs” från en mycket svag esport-region. Men sedan dess har spelarna gång på gång levererat styrkebesked och blivit ett respekterat lag i CS:GO-communityt. Men på senare tid, som under Dreamhack London och Stockholm, har resultaten dippat.
– Vi spelade kasst, säger SPUNJ till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Vi kom igång väldigt långsamt och spelade inte till vår fulla potential. Efter första förlusten var vi så nere att vi fick spö av EZSkins, vilket var riktigt pinsamt. Inte för att de är dåliga – de skulle kunna bli ett bra lag – bara det att vi borde vunnit.
– Det känns som patchen i kombination med att vi rest mycket har påverkat oss smått negativt. Vi kanske bara är i en svacka och slarvar i vissa situationer.

Hur påverkar det självförtroendet?
– Man kan inte dra några riktiga slutsatser eller ta det till sig. Om man åker till ett stort evenemang och tror man måste ändra hela sitt spelsätt så kommer man förmodligen bara spela sämre ändå. Så vi skakade av oss det som om en engångsföreteelse, men sedan underpresterade vi mot Team Liquid också.
– Det är riktigt dåligt, hjärtkrossande och finns ingen ursäkt för oss att vara så slarviga. Vi kanske måste fundera över vissa saker vi gör och anpassa oss.

”Förmodligen bättre än Europa”

I jakten på att förbättras, utvecklas och klättra på världsrankingen har australiensarna tagit ett drastiskt och livsförändrande beslut. Efter turneringarna i hemlandet avslutats kommer de flytta österut över stilla havet till USA. Valet av kontinent har dock mötts av kritik, då många menar att Europa är det bättre alternativet.
– Renegades äger redan ett hus i Amerika, så vi kommer åka dit och försöka få ut så mycket som möjligt av deras lokaler, ta chansen att spela på heltid fem dagar i veckan och träna hårt mot förhoppningsvis bättre motståndare än i Australien. De två faktorerna tillsammans gör att vi ser Amerika som ett förmodligen bättre alternativ än Europa.
– Turner Media-ligan kommer också vara i Amerika, så det är mest därför vi vill vara där.

Men ni får inte tävla i ESL ESEA Pro League.
– Nej de ville inte tillåta det. Vi fick inte chansen eftersom de inte ville bryta sina kvalregler. I princip allt de sa var att vi får tävla i den öppna ligan och jobba oss uppåt som alla andra. Så jag tror inte vi kommer spela i Pro League så länge den inte expanderar till Australien eller Asien.

Hade du föredragit att flytta till Europa?
– Lag som Luminosity och Cloud9 är mer än kapabla att tävla mot européerna och de spelar för det mesta endast i USA. Om vi kan ta till oss av deras modell och bli lika starka så ser det bra ut för oss.

”Det är väldigt svårt att hålla sig uppdaterad”

Med sin ovanliga approach till spelet har Renegades gått och blivit något av publikfavoriter i communityt. SPUNJ själv menar dock att de inte försöker vara annorlunda, utan att deras klimat gör dem till det.
– Metan i Europa ändras så fort att det är väldigt svårt att hålla sig uppdaterad när man inte får spela mot dem så ofta. Vi måste förlita oss mer på tricks och fega strategier som motståndarna inte förväntar sig. Det kan vara både gamla och nya saker och när det fungerar måste motståndet anpassa sig och fundera över vad vi kommer gör därnäst. Vi har fördelen att folk inte vet hur vi spelar.

Har du funderat över att coacha Renegades?
– Om jag inte trodde jag kan prestera rent skicklighetsmässigt skulle jag definitivt överväga att bli coach. Nu har jag lagt mer tid än någonsin på att förbättras individuellt och tycker mig märka en förändring. Jag tror jag bidrar så mycket som behövs trots att jag callar.
– Nu när jag har friheten att slippa jobba och kan lägga hela dagarna åt Counter-strike kommer jag nog hitta en bra balans mellan att leda laget och vara en stark individuell spelare. Det känns bättre för mig, men om jag skulle försämras och inte hänga med skulle jag definitivt fundera att bli coach och ta in mer eldkraft.

”Det var ganska underhållande”

SPUNJ har visat sig vara en riktig charmör, då han bland annat övertalade en mamma att låta sin son spela mer Counter-Strike. Och om SPUNJ sökt en ny metod för att charma publiken har han sannerligen hittat en bra sådan i sin casting. Under ESL Dubai Invitational blev hans stream nämligen plattform för en mer avslappnad kommentering.
– Jag frågade bara folket från ESL om jag kunde få IP:n och det fick jag så gärna. Jag tänkte det vore bättre med en mer humoristisk och avspänd stil istället för att vara riktigt seriös.
– Folk gillade det så det var ganska underhållande, men jag tror inte jag kommer göra det allt för ofta. När mina dagar som spelare nått sitt slut är jag däremot väldigt intresserad att utforska nya områden inom esporten, till exempel att kommentera. Jag är väldigt öppen för det och skulle vilja försöka, men inte den närmaste framtiden.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport