CS:GO

Bad Monkey Gaming om Fragbite Masters: Har inget att förlora

av Tobias Lundgren

Fragbite Masters går in i sin tredje säsong och i prispotten ligger 300 000 kronor.
Och i år blir turneringen dessutom könsmixad, då Copenhagen Games-mästarna Bad Monkey Gaming för första gången kommer ställas mot världens övriga topplag.
– Om vi startar starkt kan det vara till vår fördel. Vi har inget att förlora men herrlagen kommer anse att de tappar stoltheten om de förlorar mot tjejer, säger Julia ”Juliano” Kiran.

READ THE ENGLISH VERSION

Trots att esport på papperet är helt könsneutral och män och kvinnor kan tävla på samma villkor är scenen långt ifrån jämställd. Enligt föreningen Goodgame är hela 90 procent av spelarna på hög nivå killar och i turneringar har så gott som samtliga lag bestått av enbart män.
Tills nu.

”Oerhört roligt att bli inbjudna”

När Fragbite i september utlyste tredje säsongen av turneringen Fragbite Masters stod ESWC- och Copenhagen Games-mästarna Bad Monkey Gaming med på deltagarlistan. För laget blir det första gången de möter världens absolut bästa spelare under tävling.
– Det känns oerhört roligt att ha blivit inbjudna och vi ser fram emot det. Förhoppningsvis kan vi göra bra ifrån oss trots att vi aldrig tävlat eller spelat mot ett topplag förut, säger Julia ”Juliano” Kiran.

”Ska bli en rolig erfarenhet”

Då det blev uppmärksammat att de bjudits in höjdes röster som menade att något annat topplag, som London Conspiracy, borde fått deras plats istället. Men det är inte något som Kiran och hennes lagkamrater lägger någon vikt på.
– Det finns alltid lag som förtjänar en plats mer än andra då det är ett fåtal platser. Men vi blev inbjudna för att Fragbite antagligen sett att vi individuellt presterat bra och är dominanta på ”tjej-scenen”. Vi kommer göra det vi kan och det är en bra början. Topplagen har aldrig gett oss en chans att pracca förut så det ska mest bli en rolig erfarenhet.

Tror du att ert deltagande här kan hjälpa till att göra esporten mer jämställd i framtiden?

– Om vi fortsätter spela i herrturneringar och bevisar oss så kanske det blir så. Men det kommer inte bli jämställt förrän ett antal aktiva och fullt seriösa tjejer spelar lika mycket som killarna. Därför behövs det fortfarande tjejturneringar för att locka fler spelare.

”Tappar stoltheten om de förlorar mot oss”

Nu ska Juliano och Bad Monkey Gaming träna så mycket de bara kan fram tills de går in i gruppspelet den 11-12 oktober. De får tyngsta möjliga motstånd direkt då de ställs mot ESL One Katowice-vinnarna Virtus.Pro och nybildade franska topplaget Titan, samt ett tredje ännu namngett lag. Men Juliano menar att de kan komma att överraska.
– På en bra dag kan vi skrälla om vi inte är för nervösa eller uppspelta. Eftersom folk ser ner på tjejer i CS:GO kan det vara till vår fördel om vi startar starkt. Vi har inte direkt något att förlora, men många herrlag anser att de tappar stoltheten om de förlorar mot tjejer.
– Men oavsett hur det går hoppas vi på att göra en bra turnering och få lite erfarenhet.

”Ingen anledning att dela upp efter kön”

Fragbite-chefen Pontus Eskilsson menar att Bad Monkey Gaming var ett självklart val till turneringen.
– Vi tittade på flera europeiska lag och Bad Monkey Gaming stack ut på det sättet att de har vunnit allt de har varit med i. Sen är det faktiskt så att alla turneringar idag har i princip samma lag. Det blir inte lika roligt att titta på i slutet, hur många gånger har man inte sett NiP mot Titan till exempel?

Hur ser ni på motståndet som finns mot att ni bjöd in Bad Monkey Gaming?

– Personligen så ser jag ingen anledning till att dela upp turneringar efter kön. Vi alla har samma förutsättningar i slutet: En dator, internet, kärlek till spelet och din gear.  Reaktionerna var väntade, men det blir ofta så när man rör om på spelplanen.

Det här är Bad Monkey Gaming

Julia ”Juliano” Kiran
Zainab ”zAAz” Turkie
Therese ”lillsan” Petersson
Irene ”iRene” Sanchez
Sonia ”Sonia” Garcia

Meriter: 1:a Copenhagen Games 2014, 1:a Gamegune 2014, 1:a ESWC 2013 (Under namnet Druidz)

Alla detaljer om Fragbite Masters – klicka här.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport