CS:GO
English version

Brasilianska nyrekryten om förändrade Luminosity: ”Vi skapade vårt drömlag”

av Simon Engstrand

Luminosity Gaming gjorde stora förändringar inför jätteturneringen på Dreamhack Winter i Jönköping och skapade vad de kallar för ”sitt drömlag”.
Och även om drömmen att vinna turneringen inte slog in så lyckades de med en otrolig prestation, trots i princip ingen träning tillsammans.
– Just nu handlar det bara om ren talang, vi har inget lagspel, säger Lincoln ”fnx” Lau till Aftonbladet Esport.

Brasilianska Counter-Strike:Global Offensive-laget från Luminosity Gaming framställde ett riktigt mirakel när finalmatcherna av FACEIT-ligan spelades på Dreamhack Winter i Jönköping. Bara två dagar innan evenemanget drog igång så gick laget igenom förändringar, då Lincoln ”fnx” Lau och Tacio ”TACO” Filho värvades för att byta ut Lucas ”steel” Lopes och Ricardo ”boltz” Prass. Även föra detta coachen Renato ”nak” Nakano byttes ut – och ersattes med Wilton ”zews” Prado.

Flera lag har tidigare lyckats åstadkomma enorma bragder trots närliggande radikala lagförändringar, som när Fnatic vann majorn på Dreamhack Winter 2013. Men i samband med den här typen av omställningar följer ofta en prestationssvacka medan spelarna lär känna varandra och bygger upp laget på nytt.
Luminosity bevisade alla skeptiker fel på Dreamhack med den kanske mest överraskande prestationen i CS-historia.

”Mitt lag är bara fantastiskt”

Brasilianarna inledde turnering på sämsta möjliga vis. I matchen mot svenska Fnatic blev de överkörda och krossade med 16-0. Men dagen därpå vände prestationsnivån från botten till toppen.

Gabriel ”FalleN” Toledo och hans sydamerikanska mannar ställdes mot några av världens absolut bästa och mest skickliga spelare. Och efter att ha slagit de senaste major-vinnarna Team EnvyUs, svenska legenderna  Ninjas in Pyjamas samt danska jättelaget Team SoloMid hade de säkrat en plats till finalen, där de fick en för revansch mot Fnatic. Svenskarna visade sig dock allt för starka och knep finalvinsten med 2-1.

Aftonbladet Esport träffade nyrekryten fnx för ett samtal om lagbytet och den direkta leverans som spelarna bjöd på.
– Det känns otroligt, för hela mitt liv har jag velat spela i det bästa laget och jag vet att det här är det bästa laget som jag kan komma in i, säger fnx och fortsätter:
– Första dagen förlorade vi 16-0 mot Fnatic, och eftersom vi är ett nytt lag har vi inte kunnat träna en enda dag. Men nu kommer vi hit och slår ut världsmästarna EnvyUs och hemmafavoriterna Ninjas in Pyjamas. Det hade inte kunnat kännas bättre, mitt lag är bara fantastiskt.

”Vi skapade vårt drömlag”

Fnx och TACO värvades från Games Academy, en organisation som grundades för att hålla den brasilianska CS-scenen vid liv och få den att växa.
– Jag och Taco stack ut i Games Academy. FalleN, Fernando ”fer” Alvarenga och Marcelo ”Coldzera” David stack ut i Luminosity. Så vi skapade vårt drömlag och just nu är allt baserat på ren talang – vi har inget lagspel.
– Vi är ett riktigt starkt lag och så fort vi kommer igång kan ingen stoppa oss.

Hur viktigt har Games Academy varit för brasilianska scenen?
– GA betyder allt för Brasilien. Det är där som alla nya talanger kommer in. Det är en investering i Brasiliens och esportens framtid. Jag önskar dem det bästa till och hoppas massor av nya spelare dyker upp där för att representera vårt land, precis som vi gör nu.

”Det var ett svårt val”

Tillsammans med GA-spelarna värvades även coachen zews, som innan Luminosity-rekryteringen var spelare och in-game ledare i Games Academy. Men nu bidrar han alltså till laget genom att stå bakom spelarna som coach.
– Jag är Fallens högra hand kan man säga. Jag tar beslut under rundorna och han litar ofta på mig när jag säger något. När jag ser en möjlighet försöker jag ändra matchen, förutspå vad det andra laget kommer göra och leda killarna i rätt riktning, säger zews till Aftonbladet Esport.

Var det ett svårt beslut att lämna GA?
– Det var inte enkelt, det var ett svårt val, men samtidigt är det en möjlighet man bara får en gång i livet. Jag älskade att jobba med Games Academy och den brasilianska communityt – men jag vill bli världsmästare, de här killarna vill också det, och jag vill hjälpa dem till toppen och jag tror jag bidrar mycket till laget.

Luminosity Gaming är just nu i Köln, Tyskland, på träningsläger inför andra säsongen av den stora CS:GO-ligan ESL ESEA Pro League. Vad Brasilianarna kan åstadkomma där återstår att se.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport