CS:GO
English version

CadiaN om prestationshöjande droger: ”Det är en underlig situation”

av Simon Engstrand
Casper "Cadian" Møller. Foto: Hltv.org
Casper ”Cadian” Møller. Foto: Hltv.org

När Kory ”SEMPHIS” Friesen avslöjade Cloud9s användning av Adderall drog han igång en het debatt om prestationshöjande droger.
Nyligen offentliggjorde turneringsarrangörerna ESL nya detaljer kring hur de ska stoppa drogfusket, och nu ger den kända CS:GO-profilen, Casper ”cadiaN” Møller, sin syn på det hela.
– Det är en underlig situation och väldigt nytt for oss inom esporten, säger han till Aftonbladet Esport.

Tidigare i somras, på ESWC Montreal, vittnade Kory ”SEMPHIS” Friesen om att han och laget Cloud9 tog ADHD-medicinen Adderall under ESL One Katowice. Avslöjandet drog igång en het debatt om prestationshöjande droger och det tog inte lång tid förrän turneringsarrangörerna ESL reagerade. Tillsammans med internationella anti-dopnings organisationer tog de fram ett nytt regelverk för att motverka fusket, och på onsdagen offentliggjordes ny information med bland annat djupare detaljer om hur drogtesterna ska gå till. Den danska CS:GO-profilen Casper ”cadiaN” Møller tror de hårda tagen kommer att stoppa dopningen.
– Det är en underlig situation och väldigt nytt för oss inom esporten, säger han till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– För mig är det viktigaste att om en person tar prestationshöjande droger så ska han stoppas. Inte bara för att det är orättvist, men också med tanke på hans egen hälsa. Jag bryr mig inte om hur många som gör det, ingen borde göra det.

”Har haft ett sjukt tufft schema”

För CS:GO-communityn är 20-åriga cadiaN ingen främling. Han är bland annat känd för sin tid i Mousesports och Copenhagen Wolves, men har också haft en framgångsrik karriär som analytiker och kommentator på evenemang som ESL One Katowice. Allt detta har dock skett i skuggan av något annat som tagit upp majoriteten av hans tid: Skolan.
– Det har varit ett sjukt tufft schema, att både spela och ha skola. Jag är också väldigt social utanför spelet, så jag har haft många andra förpliktelser, säger cadiaN och nämner kommunpolitiken som ett exempel.

För cirka två månader sedan offentliggjorde SK-Gaming sitt nya CS:GO-lag, med spelare som Michael ‘Friis’ Jørgensen, Jesper ‘Tenzki’ Plougmann och Nicolai ‘HUNDEN’ Petersen i spetsen. Sedan dess har dock både Tenzki och Hunden fått lämna, och nyligen kunde SK-Gaming avslöja sitt allra senaste kap: CadiaN. Och nu när skolan är över för cadiaN, så förutspår han en framtid fylld av esportäventyr.
– Nu när jag äntligen är klar med det där så ska jag ta minst ett år och bara fokusera på CS, säger han och fortsätter:
– Att inte behöva tänka på läxor, uppgifter och att vara på skolan varje dag mellan 8 till 15. Mitt liv kommer helt enkelt vara helt annorlunda det här året.

Känner du att du har missat mycket, när du inte kunnat fokusera på CS?
– Absolut. Man missar tajming, erfarenheter och metaspelet. Sånt kan man få tillbaka hyfsat fort, men jag har märkt under de senaste två evenemangen att, med bara en veckas förberedelser, jag inte varit i min bästa form. Jag har haft mina stunder, men också gjort misstag, som tittarna kanske inte lägger märke till.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport