CS:GO
English version

Cloud9-ledaren: ”Jag vet inte ens om vi fortfarande är bäst i Nordamerika”

av Simon Engstrand
Sean "seang@res" Gares. Photo: Adela Sznajder / Dreamhack
Sean ”seang@res” Gares. Photo: Adela Sznajder / Dreamhack

Sean ”seang@res” Gares och hans mannar från Cloud9 tog scenen med storm under sommaren, men deras senare resultat har i jämförelse varit en stor besvikelse.
Och redan i öppningsmatchen utav Dreamhack Cluj-Napoca fortsatte trenden med 11-16 förlust mot Luminosity Gaming.
– Jag vet inte ens om vi fortfarande är bäst i Nordamerika, säger in-game ledaren till Aftonbladet Esport.

Det har varit en lång resa till toppen för den taktiske ledaren Sean ”Seang@res” Gares och hans trupp från Cloud9. Lagets kärna har varit pionjärer utav amerikanska scenen ända sedan CS:GO släpptes.

Under den gångna sommaren verkade det som jänkarna var på väg att få ett stort genombrott, men efter en svag insats på major-turneringen i Cologne har resultaten gått utför.
– Det är svårt att sätta fingret på varför, säger seang@res till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Vi plockar inte de kills vi behöver, som vi gjorde under sommaren. Det känns som jag investerar mer tid än någonsin och vi vet hur folk gillar att spela, deras tendenser. Vi över taktiker så otroligt mycket så jag kan inte riktigt säga varför det går utför.
– Här på majorn förväntar jag mig att gå till semifinal, det skulle vara grymt. Om vi når dit kan jag känna mig nöjd med våra resultat tror jag. Vi måste steppa upp och se till att vi inte ”peakar” för mycket och spelar bättre mot slutet av rundorna, just det har varit ett stort problem för oss – hur ofta vi än går igenom det. Vi gör misstag som vi vet är misstag, och det är det vi måste fixa.

”40 timmar att resa hit”

På onsdagen under Dreamhack Cluj-Napoca förlorade Cloud9 öppningsmatchen mot Luminosity Gaming – men lyckades vinna det följande mötet mot polska uppstickarna Vexed. Härnäst ställs de mot förlorarna i fajten mellan Fnatic och Luminosity. Matchen kommer avgöra om Cloud9 har någon framtid i denna major.
— Jag möter helst Luminosity, med det sagt ska det också sägas att vi har haft bra resultat mot Fnatic på senare tid. Jag har bra koll på hur båda lagen gillar att spela så det finns inte en chans att någon utav dem kommer överraska oss.
– Matchen mot Luminosity på Dust2 var en katastrof. Vi bokstavligt talat läste allt de gjorde, men fick ändå stryk.

Hur känns det att vara här?
– Det är fantastiskt att besöka en plats vi inte varit på tidigare. Hittills har människorna varit väldigt varma och allt har varit bra. Fint hotel och god mat.
– Jag kan bara klaga på hur lång tid det tog för oss att resa hit. Det är enkelt för europeerna, men det finns inget direktflyg från Amerika till Cluj. Det tog cirka 40 timmar att resa hit, helt galet.

Påverkar det spelformen?
– Ärligt talat har vi rest så mycket de senaste sex månaderna. Vi är vana att resa och jag hatar att använda ”jet lagg” som ursäkt. Jag tror inte resandet har påverkat oss.

”Jag vet inte ens om vi fortfarande är bäst”

Fyra lag har rest från Nordamerika till Cluj-Napoca för att tävla i en utav årets viktigaste och mest prestigefyllda turneringar. Det innebär fler amerikanare på plats än någon tidigare major-turnering. Seng@res menar det talar för att regionen bara blir starkare och starkare.
– Jag vet inte ens om vi fortfarande är bäst i Nordamerika. Det är alltid så jämt mellan oss, Counter Logic Gaming, Luminosity och Team Liquid. Och Liquid borde faktiskt ha vunnit matchen mot Virtus.Pro igår, de spelade helt jävla otroligt bra. Jag såg på och hejade på dem. Det var en galen match och jag tror med lite mer erfarenhet hade de vunnit matchen.

Coaching – framtiden för CS

Seang@res är 27 år gammal vilket gör honom till en utav scenens äldsta aktiva spelare. Men själv tror han inte åldern spelar någon roll för lagen som tävlar idag. I framtiden är han öppen för att kliva ned som spelare och anta en position som coach. Framtiden för CS, menar han.
– Det är fortfarande i ett väldigt tidigt stadie. Hemifrån kan man såklart bara gå in på en server, klicka mellan alla spelare och vara en del av matchen.
– Folk som kommenterar på forum om coaches fattar inte det, att man är en del av spelet på så vis att man ser och hör allt.
– När du däremot står bakom en grupp personer – som Sergey ”starix” Ischuk i Na’vi – står du en bit bakom spelarna. Då är det så mycket annat runt omkring att man kan tappa fokus. Det är helt annorlunda. Jag har aldrig gjort det och kan inte säga om jag skulle vara bra på det, men jag tror definitivt att om någon kan växa in i den rollen så kommer det forma framtiden för scenen.

Som en sjätte spelare alltså?
– Exakt. Någon som är bakom, gör calls och tar kontroll över ekonomin. Mycket av de sakern som Jakub ”kuben” Gurczynski, Starix och Viktor ”vuggo” Jendeby gör. De gör fantastiska saker för sina lag och det är bokstavligen som att spela fem mot sex.

För ett tag sedan publicerade Fragbite.se ett rykte om att superstjärnan Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund kommer lämna Ninjas in Pyjamas och gå med i Cloud9. Seang@res vill inte kommentera. Och om några ändringar kommer ske får framtiden berätta, just nu ligger allt fokus på majorn.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport