CS:GO
English version

CS:GO blir huvudspelet på Arlandas esportgymnasium

av Tobias Lundgren
Bild: WIki Commons
Bild: WIki Commons

Den 18 augusti inleds läsåret på Arlandagymnasiet i Sigtuna – där sju personer blir de första i Sverige att läsa den nya esportinriktningen som skolan erbjuder.
Och för eleverna på utbildningen kommer det snabbt växande CS:GO vara huvudspelet.
– När eleverna har gått ut härifrån vill vi att de ska ha fått de bästa tänkbara möjligheterna att kunna försörja sig på detta, säger rektor Andreas Eriksson i ett pressmeddelande.

Över 70 personer sökte in till Arlandagymnasiets nya esportlinje som utannonserades tidigare i år. Sex killar och en tjej blev de lyckliga eleverna som är först med att få esport på schemat. Profilen Jonas ”Iceman” Dahl har deltagit i antagningsprocessen och bedömt de sökandes speluppfattning, och den 18 augusti kommer de utvalda att starta utbildningen.
– Ingen gymnasieskola i Sverige har ju tidigare haft esportutbildning, så det här ska bli väldigt spännande. Eleverna kommer att få bästa möjliga förutsättningar för att kunna satsa på sin sport, säger rektor Andreas Eriksson.

Har tillgång till fystränare och ny gamingutrustning

Eleverna kommer precis som de övriga eleverna ha tillgång till gym, fystränare, idrottslärare, kostrådgivning, kiropraktor och psykolog men de kommer dessutom ha en egen esporttränare samt ett klassrum som inretts med nya datorer, skärmar och gamingstolar.
– När eleverna har gått ut härifrån vill vi att de ska ha fått de bästa tänkbara möjligheterna att kunna försörja sig på detta, men att de också ska ha ett alternativ om det inte blir så. Därför var det en förutsättning att de sökande först och främst kom i på några av våra nationella program (tekniska programmet, estetiska programmet eller samhällsvetenskapliga programmet med mediainriktning). Vi tycker att det är viktigt med skolarbetet och ser esporten som en helhet. I esportandet kommer de till exempel att öva upp koncentrationen, vilket de även har nytta av i de övriga studierna, säger Eriksson. 

”Ska ha sund inställning till spelande”

Huvudfokus för eleverna kommer vara det snabbt växande CS:GO och förutom undervisning i spelet kommer elverna även att läsa på om värdegrunder och hur man behandlar med- och motspelare.
-Våra elever ska ha en sund inställning till sitt spelande. Vi kommer också att arbeta mycket med värderingar och att ha ett juste språk. Det har förekommit en hel del mobbning inom sporten och det accepterar inte vi, säger rektorn.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport