CS:GO
English version

CS:GO spelet flest bettar pengar på: ”CS:GO Lounge har gjort marknaden mogen”

av Tobias Lundgren
csgoPUFF

Samtidigt som esporten fortsätter att växa exponentiellt börjar det dyka upp fler och fler sajter som riktar sig mot pengabetting på matcherna.
Och enligt grundaren till en av de sajterna är CS:GO spelet de flesta väljer att betta på, något han tillskriver framgången för CS:GO Lounge och skinsmarknaden.
– Vi tror att CS:GO Lounge har startat marknaden för att betta på Counterstrike. Folk är mer vana vid betting för att de bettat skins, säger Martin Dreymann från eBettle.

Ända sedan CS:GO släpptes har skins varit det huvudsakliga samlarobjektet i spelet. En del kan kosta tiotusentals kronor och handeln med skins ledde snart till sajter som CS:GO Lounge och CS:GO Jackpot där spelarna riskerar sina inventories för en chans att utöka dem.
I kölvattnet av skinsbettingen har det börjat dyka upp fler och fler sajter som riktar sig mot cashbetting och trots att de även tar emot bets på League of Legends, Dota2, Starcraft II och Hearthstone märks en tydlig trend gentemot CS:GO.
– Vi tror att CS:GO Lounge har startat marknaden för att betta på Counterstrike. Folk är mer vana vid betting för att de bettat skins. Därför är det spelet de flesta väljer att betta på. Vi tillskriver det CS:GO Lounge som varit en bra sajt för oss eftersom de har gjort marknaden mogen, säger Martin Dreymann på eBettle, en av många esport-bettingsajter som dykt upp senaste tiden.

”Vi har inte sett någon matchriggning”

Eftersom marknaden är så ung och lätt kan missbrukas måste sajterna vara noggranna med att se upp för eventuella läggmatcher. En av de mest uppmärksammade skandalerna var när iBUYPOWER åkte fast då de lagt sina skins på motståndarlaget NetCodeGuides för att tjäna pengar. Men enligt Dreymann har de inte upplevt något liknande när det gäller cashbetting.
– Vi har inte sett någon matchriggning och det har bara varit ett fall sedan vi startade. Sedan var det en händelse med en Starcraft-spelare som visade sig inte stämma. De lade märke till att alla bets var maxade på ena sidan, men sedan fick de veta att en spelare hade axelproblem vilket de inte hade vägt in i oddsen, säger han.
Och trots att marknaden är så ny tror han redan att betting på esport kommer växa sig allt starkare.
– Om 20 år kommer esport generellt mäta sig med vanlig sport tror jag, bettingen kommer kanske ligga lite efter. Vi kan inte röra oss snabbare än communityn, men jag tror esport nästan kommer ta över vanlig sport. Det baserar jag på generationen som spelar och tittar nu, och att generationen efter dem förmodligen kommer spela mer.

Esportdemografin är överrepresenterade inom spelmissbruk

Men det är inte alla som delar hans entusiasm när det gäller trenden att sätta pengar på esport. Håkan Wall, psykolog och projektledare på Stödlinjen för spelare och anhöriga säger att huvudmålgruppen inom esporten, män mellan 18-24 år, är överrepresenterade i deras statistik över vilka som får problem.
– Ungefär var tionde ung man mellan 18-24 har problem med spel om pengar, det är en sårbar grupp. Vad jag känner till har ingen kontaktat oss med att de har problem att de har bettat på esport, men jag tänker att man får se tiden an för individer lär säkert tappa kontrollen över det här. Jag tror absolut det är en risk, för om det växer lavinartat är det en del människor som är där, säger han.
Är du en ung person som bettar på det här bör du vara vaksam på hur du spelar och bestämma hur mycket pengar du är beredd att förlora. Och det är superviktigt att om du förlorar pengar inte försöker vinna tillbaka dem. Det är en klassisk fälla där du lätt kan hamna i en ond spiral.

”Tror det kan hjälpa communityn”

Dreymann är medveten om de negativa aspekterna som betting ofta förknippas med, men han säger också att det kan leda till bra saker för communityn.
– Det handlar oftast om de negativa sakerna, matchriggning och folk som bara är motiverade av pengar. Men jag tror det går argumentera för de positiva sidorna också. I CS:GO kan vi se och läsa att betting gör att du känner en starkare koppling till ditt lag. Om du satsat pengar på ett lag blir du mer insatt i matchen och det ger dig mer motivation att se den. Vissa älskar verkligen lagen men andra behöver något mer och på det sättet tror jag det kan hjälpa communityn.
– Men du måste självklart vara försiktig med matchfixning och sådana saker, säger han.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport