CS:GO

Dagen då CS:GO blev större än League of Legends

av Tobias Lundgren

KÖLN. Det tog bara en dag för tittarrekordet under ESL One att krossas fullständigt – och CS:GO-streamen har nu haft fler tittare än League of Legends.
Och det är inte bara communityns hittills största publik som är anmärkningsvärd.
De som surfat sig in på diverse streams för att se matcherna har under tredje dagen bjudits på den kanske bästa Counterstrike som någonsin spelats.

Den officiella tittarsiffran för kvartsfinalen mellan Cloud9 och Ninjas in Pyjamas lockade hela 320 135 samtida tittare. Ett historiskt rekord som betyder att jätten League of Legends, vars EU Summer Split spelats samtidigt här på Gamescom, fått se sig i en sällsynt skugga från FPS-syskonet.

CS:GO är på väg att växa upp, flytta ut och ta över världen. Och det är fler lag än någonsin som vill hjälpa till att flyttpacka.

I ett spel som så länge bara såg Ninjas in Pyjamas högst upp på prispallarna är det uppfriskande att se vad vi har framför oss i semifinalerna imorgon. Ninjas in Pyjamas möter LDLC, detta franska lag som spelat i skuggan av forna giganterna och landsmännen Titan. Nu slog de ut regerande Katowice- och Gfinity-mästarna Virtus Pro i kvartsfinal och därmed har de klättrat upp till det absoluta toppskiktet av lag.

Veckorna innan ESL One har de tränat varje dag mot Ninjas in Pyjamas. Som Robin ”Fifflaren” Johansson påpekade tidigare var det samma recept som låg bakom Virtus Pros seger i Katowice. Nu återstår att se om lärjungarna kan bli mästare i morgon.

I den andra semifinalen möter ett nyvaknat Fnatic, ledda av förvärven Olof ”Olofm” Kajbjer och Freddy ”Krimz” Johansson, det unga och hungriga Dignitas som även de står på randen till ett rejält genombrott. Danskarna förnedrade Titan med 16-1 i sista gruppspelsmatchen och fortsatte krossen av fransmän genom att slå ut heta Epsilon med klara 2-0 i kartor.

Att förutspå vinnarna i semifinalerna är i det närmaste omöjligt, men för svenska CS:GO-fans är det bara att njuta.

Både Fnatic och Ninjas in Pyjamas har visat vad de går för. Även om NiP sett mer än lovligt skakiga ut och inte längre har individuell skicklighet nog för att dominera de andra lagen är deras rutin ovärderlig.

Efter den tyngsta perioden i lagets karriär verkar de nu vara på rätt köl igen, och det var rörande att se hur lättad Emil ”Heaton” Christensen var efter segern på lördagskvällen. Han flög upp på scenen med tårar i ögonen och kramade om sitt lag.

På andra sidan spektrat står Fnatic med individuell skicklighet så det räcker och blir över. Under ledning av Jesper ”JW” Wecksell och coachen Jonatan ”Devilwalk” Lundberg har de överskridit allas förväntningar och ser ut att gå spikrakt mot en final, precis som JW lovade.

Oavsett vad som händer i morgon kan båda lagen resa från Köln med ryggen rak. De är fortfarande med i gruppen av elitlag som är på väg att ta CS:GO rakt upp i den MOBA-dominerade tittarhimlen.

Och det skadar inte tittarsiffrorna när spelarna bjuder till så pass att kommentatorerna knappt hittar ord för att beskriva vad de ser. Eller vad sägs om Fribergs galna backstab mot Cloud9, Spencer ”Hiko” Martins osannolikt snabba headshot mot NiP, Tovmassian ”Kqly” Hoviks avgörande skott mot Virtus Pro och Robin ”Flusha” Rönnquists fyra matchvinnande kills mot Natus Vincere?

Nej, scenen har aldrig varit mer underhållande och trots att Köln såg futtigt ut vid första anblick jämfört med Katowice, som ägde rum i en gigantisk arena, så har matcherna vägt upp det faktumet med råge.

Hur finalen blir, det går inte ens föreställa sig.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport