CS:GO
English version

Danske stjärnan om att jobba med RobbaN: ”Utan honom skulle nog allting fallera”

av Simon Engstrand

Danska frag-maskinen Philip ”Aizy” Aistrup är den allra senaste spelaren att gå med i Faze Clan.
På senare tid har laget befunnit sig i en formsvacka. Samtidigt närmar sig årets första miljon-major i rasande fart.
– Jag tror fortfarande vi kan nå topp fyra, för när vi är som bäst kan vi slå alla, säger Aizy till Aftonbladet Esport.

Unge Counter-Strike: Global Offensive-talangen Philip ”Aizy” Aistrup syntes tidigt på stora turneringar. Redan som 17-åring utmanade han världseliten på Dreamhack Winter 2013. Där tävlade han mot dåtidens jättar, som VeryGames och compLexity.

Genom åren har danske Aizy spelat i några av hemlandets allra bästa lag. Nyligen tog dock karriären en helt ny vändning, då han klev ut från den danska scenen för att sluta upp med Mikail ”Maikelele” Bill och Håvard ”rain” Nygaard i FaZe Clan.
– Jag valde att lämna Team Dignitas och gå med i FaZe för att jag ville testa någonting nytt, och FaZe är ett riktigt bra lag. Så jag bestämde mig för att ta chansen, säger Aizy till Aftonbladet Esport.

Att ersätta kraft-svensken

Platsen i stjärnlaget öppnades upp för Aizy eftersom Dennis ”dennis” Edman, en av världens just nu starkaste spelare, valde att lämna och gå till Fnatic. På ämnet medger Aizy att det finns en viss press i att fylla svenskens skor.
– Dennis är ju en riktigt bra spelare, annars hade han inte lirat i Fnatic just nu. Så självklart är det lite press därför. Det är dock också något jag har erfarenhet av, förut fick jag ersätta Rene ”CajunB” Borg. På den tiden hade jag mycket mindre erfarenhet än jag har i dag.

Känns det som att du har tagit över Dennis roll i laget – eller har ni omstrukturerat och anpassat efter du gick med?
– Vi förändrade inte mycket i början, för det vara bara två veckor innan IEM San José. Men nu försöker vi skapa mer bekväma roller för allihopa. Vi jobbar fortfarande på det och kommer sakta men säkert framåt.

Hur känns det att spela med FaZe?
– Det känns jättebra, både socialt och spelmässigt, även om det är väldigt annorlunda från de lag jag spelat med tidigare.
– Det känns inte riktigt som jag har uppnått den form jag hade i Dignitas, mest på grund av nya positioner, ny spelstil och kommunikationen som har varit väldigt svår att vänja sig vid på så kort tid, men nu börjar det bli mycket bättre.

Coach-dilemmat

Laget har gjort sig kända under flera olika organisationer: Kinguin, G2 Esports och nu FaZe Clan. Genom åren har de också varit pionjärer i att använda en coach som ”sjätte spelare” och in-game ledare.

Först var det Danniel ”Dalito” Morales som var ledare. Senare blev Nikola ”LEGIJA” Ninic inplockad. Men bägge två fick förr eller senare lämna, och för bara några veckor sedan värvades den tredje coachen: 1.6-veteranen och legendaren Robert ”RobbaN” Dahlström.
– Utan honom skulle nog allting fallera, säger Aizy om rekryteringen och fortsätter:
– Det är ett sant nöje att jobba med RobbaN. Han är fantastiskt duktig på det han gör och vill verkligen att vi ska bli bäst.

Aizy säger också att det är RobbaN som är lagets taktiker.

”Vi har potentialen, vi måste bara jobba för målet”

Årets första major, MLG Columbus, närmar sig med stormsteg. Eftersom FaZe lyckades placera sig bland de åtta bästa lagen på förra majorn i Cluj-Napoca är de direkt inbjudna till den kommande. Columbus-turneringen kommer bli den första majorn någonsin med 8,4 miljoner kronor i prispott.
– Mina egna förväntningar är att vi åtminstone ska klara oss ut ur gruppspelet, eftersom vår form på senare tid inte har varit den bästa. Jag tror dock fortfarande att vi kan nå topp 4, för när vi är som bäst kan vi slå alla, säger Aizy.

Vad behöver FaZe göra för att platsa bland de absoluta topplagen?
– Vi måste jobba hårt, både individuellt och som grupp. Vi är ett lag som kommunicerar på engelska, och det är inte modersmålet för någon av oss. Så det inte lika lätt som det är för de flesta andra lag. Vi kan bara komma förbi hindret genom att jobba ännu hårdare. Vi har potentialen, vi måste bara jobba för målet.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport