CS:GO
English version

Devilwalk om flytten till Nordamerika: ”Jag är sjukt lycklig”

av Simon Engstrand

Svenskarna i före detta Luminosity Gaming har fått smaka på både fram- och motgångar efter flytten till Nordamerika.
Jakten på ny organisation och amerikanskt arbetsvisum har påverkat träningarna radikalt och nästa helg återvänder de till Sverige för att tävla på Dreamhack Stockholm för en plats till nästa major-turnering.
– Jag är sjukt lycklig över att vara här, att få spela igen och följa min dröm och passion, säger Devilwalk till Aftonbladet Esport.

För strax två månader sedan kom ett överraskande pressmeddelande från andra sidan Atlanten. Efter komplikationer i svenska 1337-satsningen valde före detta Fnatic-coachen Jonatan ”Devilwalk” Lundberg att lämna landet. Han flyttade till Kanada och slöt upp med svenske Jacob ”Pyth” Mourujärvi i Luminosity Gaming.
– Det har inte varit så mycket omställningar om jag ska vara ärlig. Man har väl samma utsikt i vardagslivet som man hade innan, att man tittar på en datorskärm för det mesta. Den störstas omställningen är väl att det är andra personligheter att integreras med, annars är det ganska samma, säger Devilwalk till Aftonbladet Esport.

Jakten efter ny organisation

Efter att ha deltagit på tre internationella evenemang hade det unga laget levererat blandade resultat. Snart bytte de ut före detta Counter Logic Gaming-AWP:aren Peter ”ptr” Gurney mot franske David ”Xp3” Garrido. Snart uppstod ett stort problem då Luminosity tvingades sparka det svensk/amerikanska laget för att istället rekrytera brasilianarna i före detta Keyd Stars.
– Historien bakom det är att vi gemensamt tyckte det bästa valet för Luminosity var att plocka upp Brasilianarna. Det flög upp en regel från ett företag, jag kan inte nämna vilket, som egentligen dikterade att han inte fick ha två lag.
– Eftersom han redan hade signat brasilianarna under den tiden så fick han välja. Det blev lite panik och vi tyckte att det bästa valet både för oss och han var att välja brasilianarna, och så fick vi arbeta med att hitta ett nytt hem. Vi förstår ju alla att brasilianarna är ett bättre lag så det finns ingen logik i att välja oss istället för dem.

Hur har ni/du överlevt utan lön och så vidare?
– Vi kom överens om att Luminosity skulle hjälpa oss hitta ett nytt hem och han har hjälpt mig och Jacob speciellt med boende under den tiden.
– Det är klart att det kom som en chock, och det är ju ingen optimal situation att hamna i, men jag vill inte att det på något sätt ska verka negativt mot Luminosity. De har varit jätteschyssta och hjälpt oss, så jag har absolut inget negativt att säga.

Hur har det gått att spela utan organisation?
– Det har påverkat vårt praccande ganska radikalt, men annars tycker jag ändå vi har gjort ganska bra ifrån oss. Jag tror många underskattar själva uppställningen vi har just nu, säger Devilwalk och fortsätter:
– Jag kan inte säga annat än att jag är sjukt lycklig över att vara här, få spela igen och följa min dröm och passion. Utvecklingen med laget tycker jag har gått bra, vi har ändå visat at vi kan slåss med toppen av Nordamerika.

”Vi arbetar med våran nya organisation”

Något som tagit tid och energi är att söka arbetsvisum i USA. Detta är något som spelarna behövt göra som konsekvens av att de signat med en ny organisation. Devilwalk vill inte vill berätta mer om vilken organisation det handlar om, men han avslöjar att ett offentliggörande kan komma inom två veckor.

Har dina erfarenheter med andra organisationer som Epsilon och Fnatic hjälpt er i sökandet av en ny organisation?
– När det kommer till att prata och diskutera med olika organisationer tror jag det definitivt har hjälp oss att komma till en punkt som vi båda kan komma överens om. Även i min tid i Fnatic har man fått ett viss förståelse om hur industrin funkar, så det har definitivt hjälpt oss på det spåret.

Klara för Dreamhack Stockholm

När Mythic på lördagen slog Amerikanska Conquest, med bland annat Shazeb ”Shazam” Khan och Keith ”NAF-FLY” Markovic i spetsen, säkrade de en plats till Dreamhack Stockholm. Där kommer de slåss om en plats till nästa stora major-turnering i Cluj-Napoca, Rumänien. Snart kommer alltså Devilwalk temporärt återvända till Sverige.
– Det känns jävligt härligt faktiskt. Jag är grymt peppad, inte bara för turneringen, utan jag ska även träffa Markus ”Pronax” Wallsten som skulle ta någon dag för att komma ner och kika på kvalet. Det ska bli jävligt kul att få träffa honom och speciellt få spela ett LAN-event nu när jag känner mig hyfsad i form.

På tisdagen släpptes grupperna till det viktiga evenemanget. Då stod det klart att de första lagen som Mythic måste besegra är Mousesports, Team Liquid och Renegades.
– Jag tycker det är en helt okej grupp för oss att få, det finns värre grupper. Jag ser ändå att vi har en okej chans. Det är självklart tufft motstånd, speciellt Liquid som varit riktigt heta på senaste tiden i amerikanska scenen. Mousesports är alltid tuffa och Renegades är rent taktiskt nästan omöjliga att läsa, de kommer med nya grejer varje event. Det blir otroligt tufft.

”De har faktiskt sjukt bra potential”

På Dreamhack-evenemanget i Stockholm kommer även Devilwalks tidigare kollegor från 1337 dyka upp. Som nya representanter för Copenhagen Wolves deltar Simon ”twist” Eliasson och Erik ”zende” Sunequist.

Nya Copenhagen Wolves, vad tror du om dem?
– De har faktiskt sjukt bra potential, jag blev nästan lite förvånad att de lappade ihop sig med norrmännen. Jag tycker det är ett starkt lag med otroligt starka individer och från vad jag sett så har Morten ”zEVES” Vollan i före detta LGB-laget visat en taktisk förmåga som in-game ledare.
– Jag skulle ändå lappa dem som en utav favoriterna där.

En annan före detta kollega som också kommer delta i kvalet är Andreas ”Schneider” Lindberg. Nyligen stod det klart att han gått med danska Team Dignitas, ett lag som på senare tid visat skakig form.

Vad tänkte du när du hörde att han gått med i Dignitas?
– Jag blev otroligt glad faktiskt, att Schneider äntligen får spela i ett topplag igen. Han förtjänar verkligen den chansen. Jag tycker han var en utav de absolut bästa spelarna utan ett lag under en lång period. Så jag är glad att han äntligen får spela där och de har jäkligt goda chanser att ta sig vidare. Jag ser dem som ett av de starkare lagen i det här kvalet.

”Jag tvivlar inte på min förmåga att fragga”

Devilwalks efterträdare som coach i Fnatic, Viktor ”Vuggo” Jendeby, berättade i en intervju med Aftonbladet Esport att utvecklingen för lag i CS:GO varit att mer ”firepower” behövs. Under sin tid som spelare var Devilwalk inte känd som en ”madfragger”, och själv beskriver han sin roll i Mythic som en ”spelande coach” med fokus på kontroll över kartan.
– Det är fortfarande en hyfsat liknande roll, men med lite mer frihet än vad jag kanske hade i Fnatic. Det är något som jag har yttrat för och sagt att jag kanske skulle behöva för att utvecklas.
– Jag tvivlar inte på min förmåga att ”fragga” och tittar du på den sensate matchen mot Luminosity så tycker jag att jag spelade ganska bra.

Hur är Pyth att spela med?
– Jacob är ju riktigt, riktigt grym individuellt. Det finns inget att snacka om. Han är bara on point med aimet, movement och spelförståelsen. Det är inget annat än en ära att spela med honom. Jag tycker han är en utav de bättre spelarna här i Nordamerika.

Under sin tid i den svenska scenen spelade Pyth i flera olika lag, men lyckas aldrig riktigt nå toppen. En del har menat att anledningen varit sociala problem. Det håller Devilwalk inte med om.
– Det tycker jag är lite bullshit. Jag tror det är en kombination av Jacobs framgång under en period där han var väldigt ung och folk tyckte kanske han var lite för bra för sin ålder. Folk hittade väl anledningar. Han är väl kanske inte den mest verbala personen i ett socialt sammanhang, men sociala problem tycker jag inte att han har. Under hans framgång fick han ett rykte som en baiter, åtminstone inom de svenska kretsarna, vilket inte alls stämmer just nu. Han har utvecklats och är helt grym.

Devilwalk

Jonatan ”Devilwalk” Lundberg is one of the most experienced players in CS:GO

As a player his career peaked at Dreamhack Winter 2013. There he won the first major tournament ever in CS:GO

Since then he has coached Fnatic, but has now returned to compete as a player in the international team Mythic.

Team Mythic are:
Jonatan ”Devilwalk” Lundberg
Jacob ”Pyth” Mourujärvi
David ”Xp3” Garrodi
Todd ”anger” William
Alexander ”LeX” Deily

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport