CS:GO
English version

Dödshot en del av proffsens vardag

av Björn Ehrnberg
lanexess

Counter-Strike växer som aldrig förr.
Esporten har tagit världen med storm, mycket tack vare skins och betting.
Men samtidigt avslöjar flera proffs för Aftonbladet Esport att de får utstå hat och hot till följd av deras karriärsval.
– En dag vill de gifta sig med dig, nästa dag förlorar de skins och vill döda dig, berättar en stjärna för Aftonbladet Esport.

Counter-Strike: Global Offensive har snabbt förvandlats till en av de största esporterna i världen. Professionella spelare tävlar på nästan daglig basis om de rikedomar som finns att vinna, men när strålkastarljuset försvunnit är det många som får uppleva den mörka sidan av det vi kallar ”the world wide web”.

9 av 13 professionella CS:GO-spelare avslöjar för Aftonbladet Esport att de någon gång under karriären blivit utsatta för dödshot. För vissa har hoten blivit en del av vardagen.

Även om anledningen bakom de obehagliga orden varierar är den gemensamma nämnaren betting, och framför allt då betting av skins.
– Det har hänt att man blivit hotad, förföljd eller bara allmänt hatad, men om jag verkligen tänker efter så vet jag inte riktigt om det är deras fel. De tror väl bara att skins är oerhört viktigt, de har väl intalat sig själva att det är skitviktigt och då förstår man ju deras reaktion när de förlorar dem, berättar svenske stjärnan Jonatan ”Devilwalk” Lundberg, för tillfället proffs i USA, för Aftonbladet Esport:
– Men vad fan, jag tänkte sjukt negativt om det förut, men jag tror jag förstår hur de tycker och tänker om det. Dock är det klart inte rätt att det händer.

Dödshotad på julafton

Inflödet av skins i CS:GO har av många bedömts som en av de stora anledningarna till spelets resa från en undangömd tillvaro till en av världens största esporter. Med undantag för League of Legends, så är det få spel som kan mäta sig med CS:GO i både antal spelare och tittare på Twitch. När den senaste majorn avgjordes satt miljontals bänkade framför olika skärmar för att se Fnatic vinna turneringen efter seger över Team EnvyUs i Köln.

Enligt Aftonbladet Esports mindre vetenskapliga – om än talande – undersökning, har övervägande majoriteten av spelarna upplevt hat till följd av sitt yrke. Men förakt-lavinen rullar inte bara in vid förluster, hatet kan komma anstormandes även när ett lag tar hem en viktig seger.
– I slutet av 2014 vann vi över Mousesports i en final. Det var dagen innan julafton och samtidigt som jag firade högtiden fick jag motta tio dödshot. Anledningen var en Youtube-video som påstod sig visa att jag använde aimlock. Förmodligen hade de tio personerna förlorat vadslagning under den matchen, säger Alexander ”SKYTTEN” Carlsson, som nyligen lämnade Team Kinguin.

I en nyligen publicerad intervju med Aftonbladet Esport berättade tidigare Titan-stjärnan Mathieu ’Maniac’ Quiquerez om en period i början av 2015 där hans prestationer ledde till en våg av hat från communityt.
– När du är föremålet för hat lägger en del av dig det åt sidan – precis som man måste. Och det är sant för fotboll- och tennisproffs när de underpresterar och man måste vara redo att hantera det. Men även om du försöker att inte bry dig, så kommer alltid en del av dig att ta åt sig. Jag är en rätt känslosam person och tog därför åt mig av det hårt.
– Jag tycker om att ha en bra relation med människor om jag kan. Men samtidigt gjorde den perioden mig hårdare – tuffare, och jag slutade bry mig om hatet och jag kunde slutligen spela utan att öppna forumtrådar där folk vräka ur sig sitt missnöje mot mig. Det var en tuff mänsklig utmaning att hantera det.

Mäktiga bettingsajter

De professionella spelare som Aftonbladet Esport varit i kontakt med återger liknande syn på fenomenet. Majoriteten har blivit tvingade att vända hatet ryggen från föraktet som en liten del av communityt skickar dem. Samtliga menar också att betting är den största källan för föraktet.

I Counter-Strike: Global Offensive har betting i alla dess former blivit ett enormt fenomen. Vadslagningarna sker i alla tänkbara former med allt från roulett till poker – men framför allt vadslagning på matcher, den mest frekvent använda sajten i matchbettingen heter CSGOLounge.

Samtidigt uppger två turneringsarrangörer att de tvingats visa upp reklam för bettingsajten CSGOLounge för att matcherna ska bli spelbara på nämnda sajt. Och CSGOLounge har en stor makt då en stor del av trafiken till mindre turneringen härstammar från den sajten. Minderåriga kan spela på dessa sajter, det enda de behöver göra är att klicka ”ja” när de får frågan huruvida de är 18 år eller äldre i Steam.
– Du får alltid meddelanden från folk som förlorat sina skins, vilket suger om jag ska vara ärlig. Men du kan inte bara titta på den negativa sidan av det, bettingen har också gjort spelet större. Men jag tror det skulle hjälpa mycket om minderåriga inte fick lägga skins på matcher, säger ett proffs som spelar på högsta nivå.

Aftonbladet Esport har förgäves sökt en kommentar från CSGOLounge.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport