CS:GO
English version

DreamHack: ”Vi kommer ta speciella åtgärder under DHW”

av Tobias Lundgren

När CS:GO-stjärnorna KQLY och SF blev VAC-bannade under torsdagskvällen sände det chockvågor genom communityn endast en vecka innan årets sista majorturnering DreamHack Winter.
Och efter händelsen planerar nu arrangörerna att ta till krafttag för att förhindra eventuella fuskare i deras tävling.
– Det var något vi diskuterade redan innan det här hände, men nu blir det extra många ögon på oss och det är klart vi kommer ta speciella åtgärder. Men jag vill inte säga vad vi kommer göra, det blir lite kontraproduktivt, säger DreamHacks esportansvarige Tomas Lyckedal.

Under hösten har en rad spelare stängts av efter så kallade VAC-bans. Mest uppmärksammat fram tills igår var fallet då Joel ”Emilio” Mako blev utsparkad mitt under en match i Fragbite Masters.
Men nu har communityn chockats igen då DreamHack Stockholm-mästaren och Titan-AWP:ern Hovik ”KQLY” Tovmassian och Epsilon Esports-stjärnan Gordon ”SF” Giry båda VAC-bannades under torsdagskvällen, misstänkta för fusk.

”Har aldrig åkt dit etablerade spelare”

Med årets tredje och sista majorturnering runt hörnet jobbar nu arrangörerna stenhårt för att förhindra eventuella LAN-fusk, som ryktas cirkulera bland proffsspelarna.
– Det är inte kul att sådant händer, men samtidigt är det verkligheten. Jag tror inte det hänt sedan 2001 att en proffsspelare blivit bannad på det här sättet. Klart folk åkt dit för fusk men det har alltid varit semielit, aldrig etablerade spelare, säger Tomas Lyckedal.

Då både Titan och Epsilon nu stängs av från turneringen kommer de ersättas av två lag som utses genom ett sista minuten-kval som spelas i Stockholm på lördag. Och då rykten cirkulerar om att fler proffsspelare kommer åka dit för fusk den närmaste tiden kan det bli så att fler lag måste ersättas framöver.
– Jag hoppas verkligen inte att fler lag drabbas, men det här måste vara en ren sport så det får i sådana fall ske.

”Vill inte säga vad vi kommer göra”

Nu jobbar Lyckedal och hans kollegor på en plan som ska motverka alla försök att fuska under DreamHack Winter.
– Det var något vi diskuterade redan innan det här hände, men nu blir det extra många ögon på oss och det är klart vi kommer ta speciella åtgärder. Men jag vill inte säga vad vi kommer göra, det blir lite kontraproduktivt.

Har ni hunnit diskutera om Titan ska bli fråntagna titeln de vann i Stockholm?

– Nej, vi har inte hunnit diskutera det, nu försöker vi lösa det som är här och nu.

Under dagen kommer DreamHack meddela vilka lag som bjuds in för att göra upp om de två vakanserna efter Titan och Epsilon.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport