CS:GO
English version

Dupreeh avslöjar: Då kommer TSM enbart fokusera på CS:GO

av Björn Ehrnberg
Dupreeh med CCS-bucklan. Foto: Fragbite
Peter ”Dupreeh” Rasmussen. Foto: Fragbite

Få, om någon i CS:GO-communityt, kan ha missat Team SoloMids resa till toppen.
Vad många kanske inte har koll på är att laget nått dit och samtidigt haft andra förpliktelser utanför Counter-Strike.
– I någon form har det alltid var en eller flera av oss som studerat på heltid samtidigt som vi spelat professionell CS:GO, berättar Peter ”dupreeh” Rasmussen för Aftonbladet Esport inför årets andra major.

Under längre tid var det många experter som förklarade Team SoloMids tillkortakommanden med att laget genomgick mentala kollapser. Många gånger föll de i stora turneringar mot Ninjas in Pyjamas. Andra gånger föll de på sina egna misstag. Men det danska laget tog gigantiska kliv under 2015 och anses nu av många, möjligtvis med undantag för ESL, som ett av världens bästa lag.

Grunden till förändringen skedde under slutskedet av 2014 då laget lät Henrik ”Fetish” Christensen gå till förmån för Finn ”Karrigan” Andersen. Kort tid därefter lämnade laget sin dåvarande organisation, Team Dignitas, och gick till Team SoloMid. Två förändringar som sedermera skulle föra laget till toppen av CS:GO-världen.

Samtidigt som förvandlingen ägt rum har det ständigt varit en, eller flera, i laget som studerat på heltid vid sidan av CS:GO-förpliktelserna. Nu återstår det bara en C-uppsats för Karrigan innan hela laget äntligen kan fokusera helhjärtat på det välkända FPS-spelet.
– Vi har kämpat med det under en längre tid nu, men det är något vi alla måste gå igenom i livet, säger Peter ”dupreeh” Rasmussen till Aftonbladet Esport och fortsätter:
Nicolai ”device” Reedtz tog nyligen studenten och det gjorde även jag i fjol. När Karrigan lämnar in sin uppsats innebär det att det här laget för första gången kommer ha fullt fokus på spelet.

”Så många olika spelstilar”

Aftonbladet Esport träffade den talangfulle riflern precis innan det danska laget skulle bli demolerade av Team EnvyUs under finalen av IEM på Gamescom. Det franska laget gjorde processen kort med Team SoloMid och vann de tre kartor de behövde för att plocka hem pokalen. Men trots att TSM haft sina ögon på trofén i Köln, så är det en annan turnering – i samma stad – som de haft mer fokus på den senaste tiden.
– Vi spelade riktigt illa i turneringen innan den här, men just nu känns det bättre. När den här tävlingen är över kommer vi ta några dagar på hemmaplan för att sedan resa tillbaka till Tyskland och bootcampa inför ESL One. Vi kommer att bootcampa där i en vecka och gå igenom våra taktiker och strategier.

För en amatör låter två veckor som en ganska begränsad tid att förbereda sig på inför en av årets största turneringar. Hur mycket kan ni professionella spelare åstadkomma under den tiden?
– Väldigt mycket. Det är ju inte så att vi bara kommer träna tolv timmar om dagen, utan resten av dygnet kommer vi spendera tillsammans. Då kommer vi kunna diskutera CS:GO 24/7 och det kommer förhoppningsvis leda till nya idéer. Vi kommer kunna prata om saker som ‘om de pushar oss där, då skulle vi kunna göra så för att motverka det’.
– Det finns så många olika spelstilar som varje lag kommer använda under turneringen och vi måste skapa saker som fungerar mot både aggressiva och passiva stilar. Samtidigt kommer vi behöva göra korrigeringar på uppstuds. Till exempel, om vi märker att de inte kan försvara sig mot våra aggressiva taktiker, så finns det en chans att de kommer ställa upp på ett väldigt specifikt sätt för att stoppa det – och då måste vi göra förändringar mitt under pågående rundor.

”Ett enormt mind game”

Team SoloMid har en anställd person som kommer gå igenom alla tänkbara motståndares demos inför turneringen. En strategi som visat sig fungera tidigare då Fnatic vann ESL One i Katowice till stor del tack vare Viktor ”vuggo” Jendeby och Jonatan ”Devilwalk” Lundbergs demo-tittande. Men trots det kommer TSM:s ingame leader också att ta sig en titt på de närmaste antagonisternas demos.
– Även om han får information från vår kille innan matcherna, så känner han att han behöver skaffa sig en känsla för hur de spelar. Om han tittar på demo-klippen kommer han kunna skaffa sig en mental bild över hur de spelar och hur de kan anpassa sig efter oss vilket är bättre än att bara få en kort genomgång om hur de brukar spela. Men samtidigt har alla lag något helt nytt som de tar med sig till majorna, så det är i grunden ett enormt mind game.

När resultatvågen för TSM var som starkast kraschade danskarna ut ur ESEA/ESL Pro League-slutspelet. Först förlorade de på Mirage mot före detta Keyd Stars för att sedan falla mot Fnatic i en match som slutade 16-14 till svenskarnas fördel. På frågan om han nu räds ytterligare en turnering med BO1-format, om än något förändrat, säger dupreeh att IEM var en bra förberedelse inför den situationen.
– Man måste ha en helt annan mental inställning i en BO1. I en vanlig BO3 kan man bli lite slarvig ibland och intala sig själv att det inte spelar roll för ‘det är ju så många rundor kvar ändå’. Men i en BO1 har du inte tid för det. Du måste vara ultrafokuserad hela tiden. Från ESEA/ESL Pro League-finalen är den enda matchen som jag är förbannad över är förlusten mot Keyd Stars. De fick momentum i rätt lägen och vann de viktigaste rundorna. Sen spelade vi ganska bra mot Fnatic och förlorade med minsta möjliga marginal. Men Fnatic är Fnatic.

”Det var enormt”

Oavsett vad ESL verkas tycka, så är det ganska uppenbart att ni, tillsammans med Fnatic, Na’Vi och till viss del Team EnvyUs är de stora favoriterna i majorn. Hur ser du på motståndet inför turneringen?
– Det kommer att bli riktigt tufft eftersom det finns så många bra lag nu. Fnatic är uppenbara favoriter eftersom de vann senaste majorn, men jag tror allt kommer att avgöras i matchups. Låt oss säga att vi möter dem i slutspelet, och vi har bevisat flera gånger att vi kan slå dem och sedan även gör det – då kanske vi tvingas möta Virtus.Pro som haft det enkelt mot oss. Mycket kommer förmodligen att avgöras kring hur bracketen ser ut. Med det sagt, tror jag att topp-fyra-lagen kommer innehålla oss, Fnatic, Na’Vi och även Team EnvyUs.

Vad säger du om EnvyUs nya femma efter att ha mött dem här på IEM?
– De har sett lite skakiga ut här och var, men de har så mycket talang och firepower i laget nu att spelarna kan vinna matcher enbart tack vare det, berättade dupreeh kort innan de åkte på tre raka förluster i händerna på fransmännen.

Hur stor skillnad gjorde det att få in  Karrigan i laget?
– Det var enormt för oss. Han jobbar så otroligt hårt förlaget och när han kom in slopade han alla taktiker vi hade i laget. Han fick oss att börja från noll och lyckades sedan göra oss till ett starkt T-lag och det gav oss väldigt mycket självförtroende.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport