CS:GO

Efter mardrömmen – Östeuropiska storlaget vinner ESWC

av Simon Engstrand
Na'vi vinner ESWC 2015
Na’vi vinner ESWC 2015

Natus Vincere stod inför något utav en mardröm när det verkade som två av spelarna skulle tvingas stanna hemma.
Men i sista sekund löse sig allt och resan inleddes med turneringsfinal som slutdestination.
– De spelade väldigt bra och vi gjorde väldigt många misstag, sa Ladislav ”GuardiaN” Kovács efter matchen.

Östeuropeiska Na’vi var och andra sidan läskigt nära att tvingas spela ESWC utan de ordinarie spelarna Denis ”Seized” Kostin och Igor ”Flamie” Vasilyev. Anledningen var ett massivt visum-trassel som drabbat just ryska esportare särskilt hårt. Men i sista sekund var mardrömmen över, då spelarna fick sina visum godkända och kunde inleda resan med turneringsfinal som slutdestination.

Cloud9 med nyrekryterade Ryan ”fREAKAZOID” Abadir och Tyler ”Skadoodle” Latham hade överraskat hela CS:GO-världen med att ta sig till två stora finaler på raken. Men vägen dit utgjordes nästan helt utav vinster mot EnvyUs, ett lag som uppenbarligen haft stora problem och snart kommer splittras. Enligt experten Robin ”Fifflaren” Johansson var det av den orsaken för tidigt att räkna med konsistenta toppresultat från Cloud9. I finalen mot Na’vi skulle de få en värdig chans att motbevisa allt tvivel, det gällde bara att hålla huvudet kallt.

Inledande plattmatch

Första kartan Inferno blev en riktig plattmatch för Cloud9 och förmodligen en jättebesvikelse för alla fans som hade hoppats på amerikanskt storspel. Na’vi stod nämligen för enorm dominans som, i Virtus.Pros ära, skulle kunna kallas ”Natus Plow”. Kartan slutade med 16-3 till Na’vi, men Inferno var samtidigt en av Cloud9:s sämre kartor och matchen gick då vidare till deras egna kartval – Dust2.

Efter förlorad pistolrunda beslöt Na’vi att kontra med ett fullt köp. Kontringen blev katalysatorn för en lavin av rundvinster som gav Na’vi en fantastiskt start, men Cloud9 gav inte upp och efter en oerhört jämn fajt lyckades de kvittera. Då gick Na’vi till hårt angrepp mot bombsite-A och tack vare storspel från fREAKAZOID och Jordan ”n0thing” Gilbert kunde Cloud9 försvara. Händelsen blev spiken i kistan för östeuropéerna på Dust2 och matchen gick vidare till Overpass.

”Vi gjorde väldigt många misstag”

På Overpass fick Cloud9 börja på den vanligtvis underlägsna terroristsidan. Det stoppade dock inte amerikanarna som tog ett starkt grepp om matchen, men till sist tappade de ändå sitt övertag och halvan slutade på 8-7. Efteråt stod även Na’vi för en makalös insats på terroristsidan, en insats som med små marginaler räckte för att slutligen vinna finalen.
– Det var ganska överraskande, sa Ladislav ”Guardian” Kovács om Cloud9:s insats och fortsatte:
– De spelade väldigt bra och vi gjorde väldigt många misstag.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport