CS:GO

Efter jättebråket: Storlaget rasande och vägrade skaka hand

av Simon Engstrand
HikoFallenbråk

En fotograf på fel ställe vid fel tidpunkt orsakade en lavin utav konflikter och missförstånd.
Efter röken la sig vägrade Luminosity-spelarna skaka hand med Team Liquid och över Liquid-spelarna svävar nu ett moln av hat.
”Dessa personer kan vara de värsta och mest otrevliga människorna från Nordamerika. Helt vidrigt”, skrev Marcelo ”Coldzera” David i en tweet som togs bort.

På Dreamhack Bucharest 2013 spelade Fnatic mot Ninjas in Pyjamas, en match många kommer ihåg som en utav CS:GO-erans hittills mest kontroversiella händelser. På den tiden var NiP helt dominanta och tveklöst världens bästa lag. Fnatic vann mötet efter en dramatisk och konfliktladdad övertid – och vägrade skaka hand efteråt.

Nu har en liknande situation uppstått på andra sidan Atlanten, där amerikanska toppen tävlar mot varandra på RGN Pro Series.

Fotografens olycka

I matchen mellan Team Liquid och Luminosity Gaming skedde ett missöde. En fotograf klev upp på scen och råkade stöta till en kabel. Konsekvensen blev en död dator för LG-spelaren Fernando ”fer” Alvarenga.

Spelarna i Luminosity antog vid den här tidpunkten att rundan skulle spelas om och Gabriel ”FalleN Toledo ska ha gått iväg för att prata med domaren. Liquid-spelarna hade däremot andra tankar. De fortsatte lira, dödade Luminosity-spelarna och vann rundan – som om ingenting hade hänt.

Enligt reglerna ska nämligen en runda utav det här slaget inte startas om. Innan Fer kopplades bort hade båda lagen dödat varsin motståndare – och enligt RGN:s regler ska den därmed fortsätta spelas. Det är här kontroversen, som påstås vara ett missförstånd, börjar hetta till.

En bred uppfattning om att Spencer ”Hiko” Martin och hans lag själva fick välja att starta om eller inte – och då sagt nej – har gjort att både Luminosity-spelarna och stora delar utav CS:GO-communityt rasat mot amerikanarna.
”I den här turneringen bestämmer de amerikanska spelarna reglerna”, skrev LG-spelaren Marcelo ”Coldzera” David på Twitter och fortsatte senare:
”Dessa personer kan vara de värsta och mest otrevliga människorna från Nordamerika. Helt vidrigt”.

Vägrade skaka hand

Matt ”dayV1D” David, VD på RGN som arrangerar turneringen, säger till Hltv.org att rundan aldrig skulle ha startats om även om Team Liquid ville – utan att det helt och hållet var ett domarbeslut.

Luminosity var upprörda och arga och ville att rundan skulle spelas om. Men domaren höll fast vid reglerna och någon omstart kom aldrig till skott. Matchen slutade med vinst för Team Liquid och efteråt vägrade Luminosity-spelarna att skaka hand.
”De gick direkt iväg från oss”, skriver Hiko på Twitter.

”Inget av lagen bär skuld”

En olycka från en fotograf, som överhuvudtaget inte skulle befunnit sig på scenen, drog igång en stor kontrovers. Enligt RGN:s VD, dayV1D, bär inget av lagen någon skuld i händelsen.
– Det var en tråkigt olycka och folk var redan frustrerade på grund av de långa fördröjningarna på evenemanget, säger han till Hltv.org.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport