CS:GO

Ehrnberg: ”Mest av allt kommer jag minnas hur många vi blev”

av Björn Ehrnberg
cs

2014 blev året då CS:GO tog fart och lyfte till den yttre stratosfären på esporthimlen. Med hjälp av tre majors, flertalet professionella turneringar och spel på en nivå få vågade önska sig när den senaste versionen av CS fick en inledande floppstämpel, har Counter-Strike Global Offensive fångat omvärlden med storm.

När vi summerar året som gått i ett av esport-världens mest intensiva spel finns det många historier att fokusera på. Den franska rockaden som ledde fram till underverk. Fnatics trevande spel efter DHW 2013, och hur två nya spelare gjorde laget till kanske årets bästa. Vi glömmer inte heller hur den amerikanska scenen frodats och plockat fram supertalanger som Spencer ”Hiko” Martin och sköna personligheter som Jordan ”N0thing” Gilbert.

Vi kommer aldrig glömma hur Overpass förvandlades till Olofpass. Vi kommer inte heller glömma hur CS:GO blev globalt uppmärksammad i samband med the Vaccening.

Många är historierna. Många är berättelserna. Men mest av allt kommer undertecknad minnas 2014 för hur många spelare och fans vi blev.

Massiv ökning

När Dreamhack Winter i fjol var över satt många förvånade, snarast i upplösningstillstånd, över de närmare 100 000 concurrent som sett Fnatic besegra storfavoriterna Ninjas in Pyjamas. När vi för några veckor sedan avslutade det fjärde major-kapitlet i spelets historia hade tittarsiffrorna femdubblats.

Även antalet spelare har mångdubblats. I /r/globaloffensive’s summering av 2014 detaljerar de hur antalet genomsnittliga spelare i november 2013 var 29 890. Samma månad 2014 var genomsnittliga antalet spelare 14 7 321. Som mest under årets näst sista månad var det över 348 000 spelare igång samtidigt.

Ingen årssummering är fullständig utan en lista av rundorna och fragsen vi minns från året som gått. I sedvanlig ordning kan en sådan lista aldrig bli fullständig, eller tillfredsställa alla.

JW briljerar

Men när vi blickar tillbaka över året är det få som inte minns Jesper ”JW” Wecksells två ace inom loppet av ett par dagar under Dreamhack Stockholm slog svenske stjärnan ytterligare ett slag för varför han är en av världens bästa AWP:er.

Banan-kontroll

När vi ändå befinner oss på bananen på Inferno måste vi ägna en minut åt att minnas Richard ”shox” Papillon helt magiska användning av sin AWP mot Virtus.Pro i Fragbite Masters. Kommentatorerna Auguste ”Semmlertheriot” Massonnat och Anders Blume tappar mer eller mindre besinningen när de får se fransmannen briljera.

KennyS sänkte NiP

När Dreamhack Stockholm arrangerades i slutet av sommaren marknadsfördes turneringen som en duell mellan Fnatic och Ninjas in Pyjamas. De två svenska storheterna som då, med vissa fabulösa undantag, dominerat scenen var storfavoriter att mötas i en final i Globen. För Pronax, Olofmeister, Flusha, JW och Krimz blev resan till slutspelet en komfortabel historia. För världens genom tiderna bästa CS:GO-lag blev äventyret annorlunda – mycket tack vare en viss fransk sniper-expert i Titan vid namn Kenny ”kennyS” Schrub.

Sitt down comedy

En av årets stora höjdpunkter var onekligen EMS i Katowice. Polska Virtus.Pro fick spela inför sin hemmapublik. De gamla legendarerna med Taz, Pasha och Neo i spetsen ställdes mot rivalen NiP i finalen. Och då klev Janusz ”Snax” Pogorzelski fram och levererade en höjdpunk som gav åskådarna ett gott skratt.

Ingen rök utan eld

Som vanligt är det inte bara proffsen som briljerat på de olika kartorna i CS:GO-världen. Året 2014 har givit oss en hel del amatörer som hoppat fram med fantastiska frags, och en undertecknad kommer minnas är Cammy Carmines smokekill på Inferno. Humorn i klippet tillskrivs lika mycket Cammys reaktion segern beseglats som offrets desperata försök att undvika rökgranaten.

The Chicken

Till CS:GO-scenen har talangerna flödat under 2014. Vi har fått se Mike ”shroud” Grzesiek ta steget från Twitch till det amerikanska storlaget Cloud9. På senare tid har också Tarik Celik från mouseSpaz seglat upp som en highlight-kung med ett visst flingätande klipp som största bedrift. Dock, bara för några dagar sedan, blev han nedtagen till jorden igen när belgaren Adil ”ScreaM” Benrlitom besegrade talangen en mot en. Med betydligt sämre ping och ingen body armor bevisade ScreaM att gammal är äldst även i Counter-Strike-världen.

Boosten från helvetet

Ett klipp som kommer leva med oss i länge är förstås ett av årets stora samtalsämnen. När turneringskniven låg mot strupen i 2014 sista major plockade Fnatic fram ässet ur rockärmen. På Overpass, i dramatiskt underläge mot franska jättarna LDLC, använde svenskarna sig av en boost i CT-spawn som kort efteråt fått en egen dekal efter en patch från Valve.

”Are you kidding me Friberg?”

Årets höjdpunkter är för många för att lista. Ni läsare minns kanske Christopher ”GeT_RiGhT” Alesunds lekstuga med Fnatic på InfernoJoshua ”steel” Nissan levererade en chance-knife att minnas i år och dagar. Patrik ”f0rest” Lindberg lobbade fram en 4k på en eco-runda mot Copenhagen Wolves. Vem kan glömma Sebastian ”kotwicz91″ Kolczyńskis reaktion när ikonen Jarosław ”pasha” Jarząbkowski donerade närmare 2 000 till den handlöse CS:GO-spelaren?

Men när vi kommer till kritan är det två höjdpunkter från året som gått som – enligt undertecknad – sticker ut mest. Båda är levererade av samme man. När det betydde som mest klev Adam ”friberg” Friberg fram och bevisade varför han anses vara en av de bästa spelarna vi haft nöjet att bevittna.

I finalen mot Fnatic under ESL One i Köln låg Ninjas in Pyjamas under med 5-1 på Inferno. NiP var i kraftigt behov av en poäng. Då klev storlagets entry-fragger fram på bananen och plockade ner tre av motståndarnas spelare, för att sedermera avsluta rundan med ett ace i bagaget.

Den rundan hade dock inte varit möjlig om svenskarna misslyckats besegra Cloud9 på Cobblestone. Vid underläge med 9-7 och NiP i behov av att spara pengar bevisade friberg det som skiljer agnarna från vetet, det som får oss hobbyspelare att förstå varför vi kommer förbli just det. Friberg har gömt sig på bombplats A och i ett läge där många, däribland författaren av den här artikeln, helt felaktigt skulle skjutit i första läget, väntar friberg inte bara in den öppningen – utan även nästföljande för att sedan vinna rundan. Eller som Anders Blume uttrycker det i klippet:
ARE YOU KIDDING ME FRIBERG?

Året går nu mot sitt slut. CS:GO kommer däremot att fortsätta växa. Redan i januari drar säsongen igång igen när MLG gästar X-games och världens storlag återigen samlas för att göra upp om vilka som hanterar den eviga bataljen mellan Terrorister och Counter-terrorister bäst. Nämnde experten Anders Blume summerade sin framtidsvision för 2015 på följande sätt:
–  Nästa år kommer vi se ännu mer pengar och ökat tryck på lagen att spela mer.

Jag hoppas innerligt att han har rätt.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport