CS:GO

Ehrnberg: ”Nu ska gamla gardet få fatta grejen”

av Björn Ehrnberg
arenan

Det är länge sedan vi små knattar kutade runt på knackiga bitvågor i förtrollande digitala världar som byggts upp för en publik som satt i smutsiga källare. Vi skrattade, vi grät, vi chattade och skrattade till tonerna av bomber och granater. Nu har turen kommit för esporten att återigen kliva in på den största av scener – och nu är det dags att omvärlden hänger med.

Esporten har länge stått i startgropen för att ta klivet in i den svenska medvetenheten. Nu har vi inga ursäkter kvar. Nu finns det inget kvar att säga.
Nu ska gamla gardet få fatta grejen.
För nu får vi än en gång se en enorm svensk batalj på den största arenan.

Ninjas in Pyjamas möter Fnatic i finalen av årets första major och Counter-Strike: Global Offensive har aldrig varit större. De svenska spelarna i båda lagen är internationella superstjärnor, men få i de faluröda stugorna i Sverige vet om att esportens Lionel Messi heter Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund och att Cristiano Ronaldos motsvarighet i den moderna världen heter Olof ”Olofmeister” Kjabjer.

Samtidigt sitter mainstream och glor på unga tjommar bakom skärmar som om de vore utomjordingar. Många tänker än i dag att de där småbarnen bara lär sig om krig och missar världens verklighet.
De mogna, mäktiga som driver det avlånga landet i norr har fortfarande inte släppt sina konservativa bakgrund.
Tvinga dem att se finalen för att fatta grejen.

För när ninjorna och de svartorangea svenska superstjärnorna tar plats på Spodek kommer en halv generation att släppa allt. De kommer dansa fram på bitvågorna och njuta av spänningen när bomber och granater börjar explodera bland kycklingar och världsstjärnor. Och det kommer inte ske i en källare med gråskale-skyline utan i ett publikhav på över 10 000.
Synd bara att den stora massan inte fattat grejen.

Det var som sagt länge sedan vi bunnyhoppade runt på platser byggda för en never-ending strid mellan terrorister och counterterrorister. Frågan är bara när vuxenvärlden lägger ner sina mentala vapen och erkänner faktumet. Ett faktum om att de tårar och skratt vi levererade i källare back in the days – på kartor som lever än idag – har blivit en sport. Idag hoppas vi att en miljon samtidiga tittare ser på en av de mest efterlängtade finalerna någonsin, och vi hoppas även att de svenska hjältarna hjälper esporten att ömsa bort en vokal.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport