CS:GO
English version

Birdie: ”Vi kan inte acceptera någon med en aktiv VAC-ban”

av Tobias Lundgren, Björn Ehrnberg
emilio1

Efter VAC-bannen under en officiell match mot Hellraisers har inte Joel ”emilio” Mako kunnat tävla inom CS:GO.
Under Birdie i Uppsala tänkte han göra comeback efter uppehållet, men nu sparkar arrangörerna ut honom från deltagande i turneringen.
– Vi har diskuterat det här internt och vi kan inte acceptera någon med en aktiv VAC-ban, säger ordförande Lezgin Bakircioglu.

Joel ”emilio” Mako skapade en rejäl skandal i CS:GO-communityn när han blev den första spelaren att bannas mitt under en officiell match. Efter incidenten blev han sparkad från Team Property och förbjuden att delta i några Valve-organiserade turneringar. Han hävdade länge sin oskuld men erkände nyligen för Aftonbladet Esport att han faktiskt fuskat under matchmaking.

”Såg det som skrivits och förstod att det är han”

Och förra veckan offentliggjorde han planer att göra comeback och ställa upp på Birdies CS:GO-turnering med 50 000 kronor i prispotten. Men när arrangörerna fick reda på emilios historia ledde det till en intern diskussion och ett beslut att sparka ut honom från tävlingen.
– Korrespondensen har varit luddig mellan oss, han har inte gjort det tydligt att det finns en historia med en aktiv VAC-ban. Han frågade kring CS-reglerna, då hänvisade vi till de generella reglerna på LAN:et eftersom vi inte gjort CS:GO-reglerna klara, säger ordförande Lezgin Bakircioglu.
– Sedan såg vi det som skrivits och förstod att det är han. Därefter har vi diskuterat internt och även bollat med SeSF eftersom vi är licensierade av dem. Efter det kom vi fram till att vi inte kan acceptera någon med en aktiv VAC-ban.

”Har inte resurser att kolla upp alla”

Att arrangörerna inte direkt förstod att det var den uppmärksammade spelaren som frågade kring reglerna menar Bakircioglü att det beror på begränsade resurser.
– Vi har inte resurser att kolla upp alla som deltar. Det är sådant som en snappar upp på vägen, men i och med att han gjort det så tydligt har vi kunnat snappa upp det innan han kommit till oss.

När Aftonbladet Esport når fram till Joel ”emilio” Mako har han nyligen fått höra nyheten.
– Det finns inte så mycket att säga om det här. Messi är världens bäste fotbollsspelare genom tiderna och folk hatar honom. Så att jag har en VAC-ban i mitt som jag inte förtjänar är tråkigt. Något som är ännu tråkigare är att LAN tar in den regeln, säger han och fortsätter:
– Klart detta är ett bakslag då jag planerade att åka och tävla med spelare som är välkända i världen. Men med tanke på detta så finns det inte så mycket jag kan göra. Jag kommer streama och spela när jag har tid.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport