CS:GO
English version

F0rest efter Katowice: ”Som det känns just nu är Allu given”

av Tobias Lundgren
Ninjas in Pyjamas innan finalen i Katowice. Foto: ESL
Ninjas in Pyjamas innan finalen i Katowice. Foto: ESL

Ninjas in Pyjamas förlorade en extremt jämn final mot ärkerivalerna Fnatic under ESL One Katowice.
Och några dagar efter avgörandet, med Gfinity runt hörnet, reflekterar Patrik ”F0rest” Lindberg över framtiden med Allu, lagets fem majorfinaler – och besvikelsen efter insatsen på Inferno.
– Jag är djupt besviken över min prestation och vet att jag kan bättre, säger NiP-stjärnan.

Svenska CS:GO-fans fick i helgen se en riktig drömfinal då Ninjas in Pyjamas och Fnatic återigen möttes under en majorturnering, den här gången ESL One i Katowice. Men till skillnad från senaste mötet i Köln förra året var det Fnatic som gick vinnande ur striden och blev första laget med två majortitlar i bagaget.
För Ninjas in Pyjamas blev uppladdningen, precis som inför DreamHack Winter 2014, återigen hektisk då de inför turneringen bestämde sig för att byta ut Mikail ”Maikelele” Bill mot finske stjärnan Aleksi ”Allu” Jalli.

”Har inte haft tid att förbereda oss helt hundra”

Under turneringens gång var nykomlingen en av de mest framstående NiP-spelarna och nu verkar det som att han, som just nu spelar på ett tryout-kontrakt, blir kvar i laget.
– Både med Maikelele och Allu har vi gått till final på majors med kort träningstid. Klart man kan tänka på det också, att vi inte haft tid att förbereda oss helt hundra speciellt med Allu som inte pratar svenska. Men vi ser bara att vi kan bli bättre härifrån, så det känns bra, säger Patrik ”F0rest” Lindberg och fortsätter:
– Som det känns just nu är Allu given. Så länge han känner sig nöjd och bekväm kommer vi fortsätta med honom, så får vi se var det tar oss.

”Vår timing var off på Inferno”

Mot Fnatic förlorade NiP först Dust2 knappt, för att sedan komma tillbaka med en stabil insats på Cache som de tog hem med 16-10. Men när det var dags för avgörandet på Inferno, kartan som även avgjorde ESL One Cologne, hamnade F0rest och lagkamraterna i ett stort underläge.
– De rundor vi skulle göra klaffade inte och det blev inte som vi hade tänkt. Vi blev plockade en efter en, så tyckte jag matchbilden såg ut under T-halvan. Timingen var ”off” och det satte oss i en svår position.

”Ibland händer det även de bästa”

Och för F0rest blev första halvan på Inferno en rejäl besvikelse då han efter femton rundor vid ställningen 11-4 till Fnatic endast fått tre kills. Nu berättar han om känslorna efter den insatsen.
– Under matchens gång lägger jag inte mycket vikt vid det utan vill bara se att laget vinner. Så länge vi plockar rundor är jag nöjd, men efterhand när man kollar matchbilden och vad som kunde förbättrats är jag djupt besviken över min prestation. Jag ser själv misstag jag gjort, grejer jag kunde gjort tio gånger bättre och det tar hårt på mig när det händer på en karta där det inte får hända. Men jag vet att jag kan bättre och försöker att inte ta det så hårt. Ibland händer det även de bästa, säger han.
Som CT, där Lindberg nyligen bytt position med Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund, gick det bättre men F0rest är fortfarande självkritisk.
–  Jag tyckte inte jag hade den starkaste CT-sidan heller. När det kom till retakes på A-sajten var jag lite frånvarande. Jag har inte haft mycket träning sedan vi bytte positioner, men laget har sagt att de litar på mig och att jag kan göra bättre ifrån mig. Vi är nöjda med bytet men det handlar om mer träning.

”Går inte gräva ner sig över andraplatser”

Fnatic kunde sedan ta hem matchen trots att NiP kom tillbaka till 15-13. Men F0rest är med några dagars betänketid i ryggen ändå nöjd med lagets insats i Katowice.
När vi väl smält hela finalen inser vi att vi är ganska nöjda. Inte helt nöjda, men vi gjorde en bra prestation. Det är bara att se till misstagen vi gjorde och göra det bättre så är jag övertygad att vi vinner nästa final.
– Jag försöker alltid se saker positivt och det går inte gräva ner sig över andraplatser. Det är en otrolig prestation att vi av världens bästa lag lyckas dyka upp i finalen. Det är Fnatic som varit där tre gånger och vi som varit där fem gånger. Vi kommer dit iallafall och det är små, små grejer som avgör om vi eller motståndarna står som vinnare.

”Vi måste vara laget med starkaste psyket”

Lindberg säger själv att han är imponerad över sitt lag och hur de gjorde match av den avgörande kartan trots det omöjliga underläget i halvtid.
– Det som imponerar mest och det jag försöker säga är just att vi måste vara det laget som har starkaste psyket när det kommer till sådana här matcher. Att vi i en så stor final lyckas få Fnatic att tveka och bli obekväma även med så stor ledning, att vi kan vända upp det så som vi gör. Hela laget trodde vi skulle ta det till övertid och vinna, så det kändes bra.

”Går inte vara negativ om en person gör ett misstag”

Jag har sett flera kommentera angående POV-streamen att ni håller er så lugna och fortsätter peppa även i stora underlägen. Hur har ni lyckats få till en så bra kommunikation och stämning?
– Det är en ganska tidig mentalitet vi har haft och något jag trott på väldigt länge, att hålla en positivt tro och tro på varandra. Det går inte sitta och vara negativ även om en person gör ett misstag. Det finns ingen mening att påpeka utan kommer bara skada lagkänslan och personen i fråga kommer må sämre. I slutändan vet vi att misstag kommer förekomma och det gäller att göra så få misstag som möjligt. När misstag väl händer gäller det att stötta personen och få upp nivån istället och det gäller för hela laget. Vi har en lugn ton när vi spelar och tävlar och peppar varandra bra, det strävar vi efter i träning också.

”Synd att inte Fnatic dyker upp på Gfinity”

Nu väntar Gfinity i helgen och efter helgens final kommer NiP i mångas ögon stå där som favoriter, med tanke på att Fnatic inte kommer vara på plats.
Det var väl inte senaste fyra månaderna vi stod som favoriter och jag skulle anta att vi är det nu, men EnVyUs är ett starkt lag så vi får inte räkna bort dem. Virtus.Pro kommer också dit och Titan är sugna på revansch. Jag vet inte hur vi står och tycker det är öppet men vi är självsäkra efter Katowice. Synd att inte Fnatic dyker upp så vi hade kunnat få revansch.

”Kul med BO5 för de som tittar”

Gruppspelet under Gfinity är BO3 och finalen är hela BO5, något som F0rest tror kan gynna NiP som historiskt haft det tyngre med BO1-gruppspelen.
Jag tycker vi når vår peak i BO3. Hela laget blir mer bekvämt och det blir färre randomgrejer som kan kicka in. På en karta kan allt gå åt helsicke men över tre kartor kan det inte det.

Och vad tänker du om finaler i BO5?
– Jag pratade med laget om det och så länge de har finalen på en separat dag med BO5 är det något vi kommer härda ut. Vi tränar som sagt 7-8 timmar varje dag så det ska inte vara några större problem. Jag hade gärna sett BO5 i Katowice, haha.
– Men jag tycker det är kul för de som tittar, för att få ut det mesta.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport