CS:GO
English version

F0rest inför majorn: ”Vi tror stenhårt på det här”

av Björn Ehrnberg
f0rest nip

Ninjas in Pyjamas har bootcampat i fem dagar inför återkomsten till Köln där ett av världens mest kända esportlag ska försvara fjolårets majortitel.
Efter en mindre lyckad vår valde NiP att ta ett litet uppehåll under sommaren, ett upphåll som nu verkar bära frukt.
– För min egen del, och för lagets del, känns det som att all den tid vi spenderat tillsammans har börjat ge resultat, berättar Patrik ”f0rest” Lindberg för Aftonbladet Esport.

Årets andra major står för dörren. En dag återstår innan festen drar igång i Köln där 16 av världens bästa lag gör upp om 2,1 miljoner kronor. Ett av lagen som reser ner till Tyskland är titelförsvararna Ninjas in Pyjamas. Som förmodligen alla Counter-Strike-fans är medvetna om har NiP ännu inte missat en final i en major, en tradition många tillskrivit klassiska ”NiP Magic”.
– Jag vet inte riktigt vad det är som gör att vi har gått till final i alla majors. Men jag tror att vi alla får en extra kick och vi blir verkligen taggade. Dessutom lägger vi ner väldigt mycket tid på att förbereda oss. Sen har vi nog kanske lite magi med oss, men det handlar nog mycket om publiken, trycket och själva stämningen runt tävlingarna, säger Patrik ”f0rest” Lindberg till Aftonbladet Esport.

”Vi känner oss riktigt starka”

Trots en seger i Finland under starten av året, så gick vårsäsongen och en bit av sommaren inte riktigt som folk förväntat sig av det svenska storlaget. Spelarna valde då att dels ta en semester, men också passa på ett par turneringar till förmån för att förbereda sig för den stora turneringen i västra Tyskland.
– För min egen del, och för lagets del, känns det som att all den tid vi spenderat tillsammans har börjat ge resultat. Vi har passat på ett gäng turneringar för att verkligen träna stenhårt, och vi känner oss väldigt heta just nu. Men det är svårt att bedöma situationen innan man kommer till turneringen. Vi känner oss väl förberedda och vi tror stenhårt på det här.

Spelarna i NiP har, liksom många andra spelare, flera gånger ventilerat sina åsikter om att majors använder BO1-format. I januari berättade Adam ”friberg” Friberg för Aftonbladet Esport att han ansåg att Counter-Strike aldrig skulle avgöras i bäst-av-en-match. Nu ger f0rest sin syn på saken.
– Det är vad det är, säger f0rest och fortsätter:
– Nu är formatet BO1 i gruppspelet och det finns inte direkt något vi kan göra åt det. Det finns inget sätt att träna på inför det heller. Det man kan göra är väl att se till att man får en bra vetoprocess, så att man får en bra karta och sedan är det ju den som har en bra dag som förmodligen vinner. I BO1 kan vad som helst hända, bland annat fick ju Fnatic spö av Counter-Logic Gaming och Keyd Stars (som nu heter Luminosity) vann över Team SoloMid i BO1. Det är lite risky med BO1, men jag tror att vi löser det den här gången – vi har gjort det förr liksom.

Hur ser uppladdningen ut för er inför en turnering av den här magnituden?
– Först och främst sätter vi Joona ”natu” Leppänen på att analysera andra lag och se vilka kartor dem föredrar och ser hur de lagen spelar på alla olika tänkbara kartor. Sedan har vi ju även vår egen del av träningen. Vi ser bland annat till att vi ska ha rundor som är rena taktiska executes, och under våra träningspass övar vi in timingen på dem så att de sitter perfekt.
– Dessutom jobbar vi med att ta fram rundor som passar specifika motståndare. ‘Vad kommer fungera mot de här’ och därefter har man lite små hemliga taktiker som fungerar mot olika lag och så vidare. Sen spelar vi en hel del indiviuellt också, och överlag handlar det om att folk inte ska kunna läsa dig under turneringen utan vi ska ha fullständig kontroll över matchen.

Team SoloMid och kanske framför allt Fnatic har dominerat under 2015. Vid sidan av dem, vilka lag kan ge de stora stjärnlagen en match under turneringen?
– Brasilianarna i Luminosity har visat väldigt bra resultat under praccar och så. Men sen tycker jag även att det här är första majorn där det känns väldigt öppet. Personligen tycker jag inte att det är solklart att varken Fnatic eller att TSM går till final. Titan har ny lineup, EnvyUs har visat sig starka, så det känns som att majorn är helt öppen för alla lag att ta.

Inkluderat er då, antar jag?
– Självklart.

”Bara det där blir ju sjukt häftigt”

Du berättade att ni valt att passa från en del turneringar och att ni dessutom tog en semester nu under sommaren. Hur länge har ni förberett er inför den här turneringen?
– Ungefär tre veckor, tre och en halv vecka skulle jag säga. Vi kände att vi behövde en paus och att vi behövde fokusera om med tanke på vad resultaten visade innan. Nu har vi verkligen tagit oss tiden inför det här.

Hur känns det att få återvända till Köln efter fjolårets bravader?
– Man vill ju jättegärna uppleva det vi upplevde där förra året. Det här är något jag tror vi alla ser fram emot något fruktansvärt. Den turneringen var det första vi vann och det kommer alltid att vara speciellt för oss. Vi hoppas ju självklart att kunna få uppleva det här igen.

Förmodligen också inför en väldigt mycket större publik?
– Ja, precis. Bara det där blir ju sjukt häftigt. Att få spela på en så stor arena bli galet. Så nu vill vi ta oss till slutspel så att vi får uppleva det där. Det är magiskt, avslutar en av Counter Strikes största legendarer för Aftonbladet Esport.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport