CS:GO
English version

FalleN: ”Det är dags att spöa Ninjas in Pyjamas nu”

av Tobias Lundgren
Gabriel ”FalleN” Toledo.
Gabriel ”FalleN” Toledo.

De hade en omständig resa till turneringen, men efter att ha suttit fast i USA, samlat in pengar för att ta sig till kvalet i Katowice, åkt hem, bytt sponsor och återvänt till Polen är äntligen Keyd Stars på plats för att tävla under årets första major.
Och enligt lagkaptenen Gabriel ”FalleN” Toledo är det här turneringen då de till slut besegrar Ninjas in Pyjamas i ett gruppspel.
– De står alltid i vår väg men det är dags att spöa dem nu, säger han.

Under MLG X-Games utmärkte sig brasilianska Kabum då de fullkomligt krossade hemmalaget Cloud9 på Mirage. Efter turneringens slut stannade de kvar i USA och samlade med communityns hjälp in tillräckligt med pengar för att ta sig till offlinekvalet i Katowice. Där säkrade de en plats i ESL One och efter en veckas bootcamp på Inferno Online är nu Gabriel ”FalleN” Toledo och hans lagkamrater i Keyd Stars, som laget nu heter efter organisationsbytet, redo att ta sig an världseliten i CS:GO än en gång.
– Den här veckan har varit viktig för oss eftersom vi har fått se hur de stora lagen spelar, så vi har ändrat en del grejer som inte fungerade. Jag tror vi är bättre förberedda nu. Det är omöjligt att träna på rätt nivå i Brasilien för vi har bara ett eller två lag som kan mäta sig med oss. När du kommer till Europa och USA är det ett helt annat spel så vi lär oss mycket mer inför turneringar. Nu när vi har Keyd som stöttar oss kommer vi försöka åka till Sverige eller något annat europeiskt land oftare för att hålla oss på topp, säger FalleN.

Vilka sorters saker känner du att ni lärt er nu?
– Vi har två spelare, fer och Boltz, som inte är så erfarna när det gäller att spela utanför Brasilien för de är rätt unga. När du spelar på den högsta nivån får du inte göra några misstag, för du blir straffad varje gång, så det är viktigt för dem att få den här erfarenheten. Sedan såg vi att alla stora lag har sin egen spelstil. Fnatic spelar på sitt sätt, EnVyUs på sitt sätt och vi försöker komma på vilket som är vårt sätt för du kan inte bara kopiera från alla och hoppas att det fungerar. En del saker vi försökt kopiera fungerar inte för det är inte vår spelstil.

Känner ni att ni förbättrats individuellt eller taktiskt eller både och?
– Både och. Individuellt är vi i bra form antar jag, vi får se det i dag. Taktikmässigt har vi blivit bättre den här veckan men när det kommer till Counterstrike hänger allt ihop. Vissa taktiker kanske inte fungerar men du kan lösa det genom att få några headshots. Sedan kanske taktiken är grym men om du inte träffar skotten fungerar det ändå inte så du måste vara i bra form. Men vi känner oss bra och är redo att ta oss ur gruppen.

”De kommer inte låta oss välja Mirage”

FalleN och hans lag ställs återigen mot Ninjas in Pyjamas i ett gruppspel, men den här gången vill kaptenen att utgången ska bli annorlunda än de senaste mötena.
– Det blir tufft och det är tredje gången vi möter NiP i en grupp. De står alltid i vår väg, men det är dags för en förändring nu och dags att spöa dem, säger FalleN med ett skratt.

Jag antar att ni skulle känna er ganska bekväma om ni fick möta dem på Mirage?
– De kommer inte låta oss välja Mirage. Tills vi bevisat att vi är tillräckligt bra på andra kartor kommer de inte testa oss på den. Alla topplag tänker så, de är bra på alla kartor och vill ta bort din bästa karta.

Under MLG krossade ni Cloud9 på Mirage men förlorade stort annars. Hade ni fokuserat så mycket just på den kartan?
– Nej, det var inte så det gick till. Vi visste inte att vi var så bra på den kartan. Det är problemet med att inte ha fler lag att träna mot. Vi insåg att vi var så bra på Mirage under turneringen. Den senaste månaden har vi tränat för att nå samma nivå på de andra kartorna så vi kan hävda oss på riktigt.

Så under MLG såg ni i princip till att aldrig mer få spela Mirage i tävlingsspel?
– Ja, iallafall under en lång tid. Tills vi bevisar att vi kan andra kartor tror vi inte att vi kommer få spela den. Men vi försöker ändå träna Mirage och hålla oss i form.

”CLG borde vara rädda för oss”

Om Keyd inte lyckas besegra NiP tredje gången gillt så väntar antingen Hellraisers eller CounterLogic Gaming i en avgörande match. Och efter att ha tränat mot CLG under tiden i USA känner sig FalleN självsäker om de skulle ställas mot det nordamerikanska laget.
– Vi står dem väldigt nära och tränade mot dem nästan varje dag när vi var i USA. Vi har mycket gemensamt i vårt spel. Efter matcherna hjälpte vi varandra och diskuterade vad som gick fel så det vore kul att möta dem för de känner till vår spelstil men vi känner även till deras spelstil. Jag tycker de borde vara rädda för oss om vi möts för vi vann många matcher mot dem.

Vad är ert främsta mål under turneringen när den nu sätter igång?
– Första målet är att gå ur gruppen. Om vi klarar det är vi garanterade en plats i nästa major vilket skulle vara stort för oss. Självklart vill vi spela kvartsfinal men att komma ur gruppen är främsta målet. Det finns två möjligheter. Antingen spöar vi NiP och då kommer det vara lättare för att vi kommer vara så glada och exalterade, men annars får vi besegra Hellraisers och CLG. Det är svårt att säga några odds men jag tror vi kan klara det.

Ni blev något av publikfavoriter under X-Games, hur känns det att ha ett sådant stöd från communityn?
– Det känns grymt eftersom de stöttar oss så mycket. Varje gång vi behöver dem finns de där. Och den här gången, eftersom Keyd backar oss nu, behöver vi inget mer stöd än att de hejar på oss och det är vi glada för. Vår brasilianska community ser alltid på europeiska lag och tycker de är bäst i världen och att vi är så långt ifrån deras nivå, men det är inte sant. Vi bevisade det under kvalet och kommer bevisa det igen under den här turneringen. Bara för att vi inte spelar mot dem ofta betyder inte att vi inte kan besegra dem.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport