CS:GO
English version

FalleN: ”Fnatic kommer nog väldigt snart vara starka igen”

av Simon Engstrand
Gabriel "FalleN" Toledo at Dreamhack Malmö: Foto: Adela Sznajder, Dreamhack.
Gabriel ”FalleN” Toledo at Dreamhack Malmö: Foto: Adela Sznajder, Dreamhack.

Spelarbyten i Astralis, Olofmeisters skada och coachen som fick lämna Tempo Storm. Det har skett många förändringar i CS:GO-scenen på senare tid.
Vi tog ett snack med Luminosity’s världskände ledare, Gabriel ”FalleN” Toledo, om hans syn på förändringarna, och det han förmodligen ser mest fram emot: Att starta Games Academy internationellt.
– Jag vill att det ska bli världens bästa CS:GO-klubb, och communityn kommer hjälpa oss nå dit, säger stjärnan till Aftonbladet Esport.

Det har gått drygt ett och ett halft år sedan Luminosity Gaming på riktigt började leverera i toppscenen. I dag är de världens kanske absolut bästa lag, med vinster på såväl den senaste major-turneringen som ESL Pro League-finalerna. Bakom det hela står enormt många timmar av träning, och deras förmodligen viktigaste nyckelspelare, Gabriel ”FalleN” Toledo.

Brasilianarnas gigantiska framgångar verkar krossa alla ursäkter och förklaringar som någonsin yttrats av Nordamerikanska spelare. Allra senast vann de Pro League-finalen i en nervkittlande bäst-av-fem-serie mot ett G2 Esports som visat överraskande stark spelform. Strax efter att Luminosity säkrade nya titeln ryckte Aftonbladet Esport tag i deras ledare för ett samtal.
– G2 spelade superbra hela turneringen, och som de visat även efter evenemanget, genom att slå Fnatic 2-0 online, är de på rätt väg att nå toppen i CS, säger FalleN och fortsätter:
– Jag tror de är på rätt spår. När Adil ”ScreaM” Benrlitom och Richard ”shox” Papillon spelar så bra som de gör så kan de slå vilket lag som helst.

”Astralis behövde en förändring”

I dagsläget rankas Luminosity som världens bästa lag på Hltv.org, en position de mer eller mindre tagit från det något problemkantade svenska storlaget Fnatic, som inte lyckats återhämta sig efter Olof ”Olofmeister” Kajbjers skada.

Nu är målet för Luminosity att behålla sin starka fästning, men om historian lärt oss någonting, så är det att det kan vara lättare att nå toppen än att stanna där.
– Fnatic saknar definitivt Olofmeister, han hade så stor inverkan för dem, men jag tror de kommer lyckas omorganisera sig. John ”wenton” Eriksson är en bra spelare, men de behöver anpassa sig lite. Väldigt snart kommer de nog vara starka igen, men jag tror inte de kommer nå samma nivå som med Olofmeister, helt enkelt på grund av hur bra de var tillsammans.

Du har i bland kallats för världens bästa in-game ledare. Kan du berätta lite om dina tankar kring lagändringarna i Danmark, där Markus ”Kjaerbye” Kjærbye och René ”CajunB” Borg bytt lag?
Astralis behövde en förändring. Jag vet inte om det var ett spelarbyte eller någonting annat de behövde, men de valde att plocka in en ny talang. Samtidigt tror jag CajunB lär vara riktigt hungrig att bevisa att han inte var problemet och därmed ta Dignitas till nästa nivå. Det var ett bra byte för båda lagen.

Nyligen såg vi även ett lagbyte i den brasilianska scenen. Sydamerikas andra bästa lag, Tempo Storm, valde att gå skilda vägar med coachen Luis ”peacemaker” Tadeu, som i stället gick över till amerikanska rivalerna Team Liquid. Enligt FalleN kom beslutet att sparka coachen efter en tid med ”spänd atmosfär” i femman, men framförallt verkar problemen ha handlat om rollerna i laget.
– Spelarna hade lirat utifrån sin egna spelplan ganska länge, även när peacemaker var i laget. De kände att hans bidrag inte behövdes, men över tid får vi väl se hur viktig han faktiskt var.
– I söndags förlorade de 2-0 mot OpTiC och de spelade verkligen inte som de brukar. De hade väldigt svaga T-halvor. Det är för tidigt att säga om peacemaker hade kunnat hjälpa i en sådan situation eller inte, men det är åtminstone en signal. Hans arbete med Team Liquid kommer nog visa väldigt mycket.

”Vi vill dela kunskap”

Förutom att leda världens förmodligen bästa lag så har FalleN också blivit känd för sitt sidoprojekt, Games Academy. Satsningen började i Brasilien som en organisation i syfte att utbilda inom esport – en satsning som i mångt och mycket gjort att dagens Tempo Storm överhuvudtaget existerar och är så bra som de är.
– Jag vill att Games Academy ska bli världens bästa CS:GO-klubb, säger FalleN om projektet och fortsätter:
– Den är redan det i Brasilien och nu vill jag sprida kunskapen till alla på hela planeten som är villiga att studera och bli bättre. Communityn kommer hjälpa oss lyckas, proffsspelare är också villiga att hjälpa, och många andra hjälper oss att översätta vårt innehåll till 15 olika språk. Jag är så taggad, det kommer bli fantastiskt!

Hur har responsen varit hittills?
– Communityn har alltid stöttat oss vad vi än gör, så de tycker om det. Vi är lite oroliga att tappa prenumeranter som bara gick med för lektionerna, men ju mer exponering desto mer tror jag vi kan åstadkomma. Jag hoppas att företag kommer investera i Games Academy och hjälpa oss ge världen mer CS.

Vad är drömmen?
– Att göra det bättre och bättre, lägga till fler spel, ha en stabil plattform där vi kan göra en positiv förändring i hur folk spelar. Vi vill dela kunskap, starta turneringar för folk att tävla i och skapa en atmosfär där folk kan träffas och starta nya lag. Allt ett ekosystem behöver för att nya spelare ska ha kul och bli intresserade av att tävla.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport