CS:GO
English version

FalleN: ”Turnerings-arrangörer behöver fokusera mer på andra regioner”

av Björn Ehrnberg
Gabriel ”FalleN” Toledo.
Gabriel ”FalleN” Toledo.

Inför ESL One i Polen 2015 hamnade undertecknad i en taxi tillsammans med Gabriel ”FalleN” Toledo och de övriga i vad som då var Keyd Stars.
På väg in till Katowice och det årets första major berättade det unga brasilianska laget om sina förhoppningar inför det årets första major.
Lite mer än ett år senare försöker den nu världsberömde AWP-brassen sätta ord på vad segern i MLG betydde och sina förhoppningar om framtiden.
– Ett ämne jag lyft mycket den senaste tiden är att turnerings-arrangörer behöver fokusera mer på andra regioner. Inte bara Nordamerika och Europa, säger han till Aftonbladet Esport.

Knappt en vecka har gått sedan det brasilianska storlaget Luminosity gick och vann den största CS-turneringen genom tiderna. I finalen besegrade de Na’Vi och kort efter de lyft den åtråvärda pokalen fick de lägga händerna på en check värd 500 000 dollar, vilket motsvarar över 4 miljoner kronor. Men när Gabriel ”FalleN” Toledo får frågan om pengarna, segern och prestige förändrat killarna i Luminosity är det samma stoiska ansikte som lugnt och sansat svarar:
– Nej. Vi är precis samma spelare och människor som vi var innan, säger han och fortsätter:
– Det enda som förändrats är att vi vann i stället för som i tre raka turneringar innan förlora finalen.

”En unik känsla”

Resan från ett lag som fick hjälp av communityt att hålla sig kvar på nordamerikanska breddgrader, till Keyd Stars första major i Katowice och slutligen en seger i tidernas första major i USA har varit lång. Mödosam. Tung. Och allt annat än en rak väg till toppen.
– Jag kan inte riktigt beskriva hur det kändes att vinna med tanke på allt som vi gått igenom som ett lag. Det var en unik känsla. Precis efter MLG kunde jag inte riktigt första vad som hänt, det tog ett tag innan jag kunde begripa det. Men för att vara ärlig spelar det inte längre någon roll. Vi måste fortsätta jaga alla segrar och kämpa för att bli bättre, säger stjärnan till Aftonbladet Esport.

I samma veva berättar FalleN om hur de inte heller tog någon semester efter miljon-segern. Inte ens en liten paus. De satte sig mer eller mindre direkt på ett bootcamp för att förbereda sig för årets första stora turneringen här i Sverige, Dreamhack Masters i Malmö. Och väl här är de stora favoriter att plocka hem ytterligare en trofé, och favoritskapet blev inte mindre efter att Fnatic valt att stå över turneringen till följd av Olof ”olofmeister” Kajbjers skada samt att Na’Vi anlänt till Malmö skadeskjutet och utan sin talisman, Ladislav ”GuardiaN” Kovács.

”Fantastiskt att möta ett lag från Kina”

Trots att FalleN är oerhört ödmjuka efter sin seger i Nordamerika berättar samtidigt AWP-stjärnan, tillika Luminositys IGL, att vinsten gett dem något annat. Något kanske ännu större.
– Efter vår framgång fick vi mer makt och kraft i att prata om våra problem. Jag själv var fick flytta från Brasilien till Nordamerika och att det är något inte alla kan göra i Brasilien, säger FalleN och fortsätter:
– Efter segern känner vi att vi kan prata mer om vår region. Och då handlar det inte bara om Brasilien utan också om länder som Argentina och Chile där det finns spelare som tittar på turneringarna och också vill vara där. Ett ämne jag lyft mycket den senaste tiden är att turnerings-arrangörer behöver fokusera mer på andra regioner. Inte bara Nordamerika och Europa. Jag vet att pengarna, sponsorer och de största marknaderna finns där, men vi mötte precis Tyloo och det var fantastiskt att få möta ett lag från Kina. Jag vet att det finns folk i deras region som tittar på deras matcher, och det är bra för communityt, det är bra för spelarna eftersom de också har drömmar om att få spela och tävla på högsta nivå. Just nu i Kina finns det säkert någon som tror att de kan bli nästa YuanZhang ”Attacker” Sheng, säger stjärnan och tillägger:
– Jag pratade precis med några här som berättade för mig att de tittar på att ta en turnering till Sydamerika.

Luminosity vann nyligen en relativt lätt över kinesiska Tyloo och för brasilianarna väntar nu en tuff match mot tyska mousesports i upper bracket-matchen i grupp A.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport