CS:GO
English version

Fifflarens oro: ”För många LAN-turneringar för spelarna”

av Simon Engstrand
Robin "Fifflaren" Johansson har flyttat från gamingbordet till analysdesken. Foto: Adela Sznajder
Robin ”Fifflaren” Johansson har flyttat från gamingbordet till analysdesken. Foto: Adela Sznajder

Trots att Robin ”Fifflaren” Johansson inte längre spelar som proffs är han fortfarande evigt aktiv inom Counter-Strike: Global Offensive.
Nyligen lanserade FACEIT och Twitch en ny gigantisk liga, och enligt Fifflaren är fler online-matcher förmodligen den bästa vägen att gå framöver.
– Det är lite för många LAN-turneringar för spelarna. Det är något nytt varje vecka, folk åker och reser och är aldrig hemma. Då är det väldigt svårt att faktiskt se hur personer och lag utvecklas, för de har aldrig tid att komma hem och träna, säger svensken till Aftonbladet Esport.

Allas våran Robin ”Fifflaren” Johansson lämnade Sverige för ett jobb på streaming-jätten Twitch. Strax innan hade livet som proffsspelare i Ninjas in Pyjamas tagit slut. Nu lever han ett nytt liv på andra sidan Atlanten.
– Jag mår jättebra faktiskt, säger svensken till Aftonbladet Esport.
– Det är kul att få erfara en annan kultur, ett annat land och hur folk fungerar här. Jag tycker det är jättekul.

När återvänder du till Sverige då?
– Inga direkta planer på att återvända faktiskt, säger Fifflaren och skrattar. På ren och skär värmländska, som i dag hörs allt mer sällan sedan han började jobba som expertanalytiker på evenemang världen över, fortsätter han:
– Men vi får se, man vet aldrig vad som händer. Just nu trivs jag iallafall jättebra och jag ser ingen anledning till att komma tillbaka till Sverige.

”För många LAN-turneringar för spelarna”

Med Twitch som partner lanserade FACEIT nyligen en enorm liga med prispott på närmare 28 miljoner kronor, den största någonsin i CS-historien. Initiativet är bara en av många olika satsningar från arrangörer som går in med gigantiska summor i FPS-spelet. Fifflaren säger att framtiden ser väldigt ljus ut för CS:GO, men samtidigt har han invändningar.
– Det är lite för många LAN-turneringar för spelarna. Det är något nytt varje vecka, folk åker och reser och är aldrig hemma. Då är det väldigt svårt att faktiskt se hur personer och lag utvecklas, för de har aldrig tid att komma hem och träna.
– Men nu med ligorna blir det mycket mer online hemifrån och det kommer förhoppningsvis ge lag mer tid åt att faktiskt träna, i stället för att spendera tre av fyra veckor på en månad till att resa runt, så kanske de i stället får tre veckor hemma. Då tror jag att kvalitén på matcherna kommer förbättras – plus att vi har mycket folk med handproblem just nu och de kommer ha mer tid åt att träna armen, träna laget och träna sig själva.

I sin roll som CS:GO-expert har Fifflaren kunnat bidra med sin expertis i TV-sändningarna på stora evenemang världen över. Allra senast var han aktuell vid desken i Malmö på Dreamhack Masters. Där fyllde svenska fans Malmö Arena och visade varför Sverige kallas för Counter-Strike:s hemland.
– Det är så kul att se hur spelet har växt bara från 2013. Kolla på första majorn på Dreamhack Winter när vi hade finalen i den där lilla biografen, till att komma hit nu när det inte ens är en major och vi fyller Malmö Arena. Så mycket folk som är här och kollar. Och inte bara här, även i Columbus, i Köln och alla arena-evenemangen som vi har. Det är fruktansvärt kul faktiskt.

Styrketag för ett NiP i nytappning

Efter att Fifflaren lämnade Ninjas in Pyjamas följde en lång svacka för det svenska storlaget. Trots en godkänd start med Mikail ”Maikelele” Bill blev 2015 överlag en period med dåliga resultat. Men sedan Björn ”THREAT” Pers och Jacob ”pyth” Mourjärvi klivit in verkar ny magi gå att skymta och på Dreamhack Masters i Malmö lyckades de säkra en efterlängtad trofé efter finalen mot Na’vi.
– Att komma från den svackan, ha haft så mycket problem och stått ut med samma fyra personer – och försökt göra det bästa av situationen.
– Så bra som de spelar nu har jag inte sett dem på väldigt länge. Det är så kul att se dem spela för de har så innovativt spel.

Samtidigt som Ninjas in Pyjamas storspelade i Malmö var det nära att ett annat svensklag plockade bort ninjorna i kampen om förstaplatsen. I semifinal var nämligen GODSENT, med bland annat Markus ”pronax” Wallsten och Andreas ”znajder” Lindberg, bara några ynka rundor från att besegra NiP och själva ta sig till final.
– Jag fick flashbacks från Dreamhack Winter 2013, säger Fifflaren.

Det var evenemanget där Fnatic – med nyrekryterade pronax – tog sig hela vägen till final och besegrade ninjorna för att kamma hem första major-titeln i CS:GO någonsin.
– Jag vet inte om det bara är pronax, men det är någonting som händer med hans lag även om de inte har toppspelare. De har givetvis en gammal spelare i znajder, de har Simon ”twist” EliassonMathis ”pauf” Köhler är också ganska ny och Jonas ”Lekr0” Olofsson som för mig är väldigt okänd, men pronax lyckas ändå göra något med de här spelarna som gör att de kan slåss mot några av världens bästa lag.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport