CS:GO
English version

Lämnar jobb och studier för att satsa fullt på CS:GO: ”Vi kan bli ett av världens bästa lag”

av Simon Engstrand

Folk tvivlade och sa han var för gammal, men nu – efter åtta månader med sitt lag – satsar de allt.
Jobb och studier lämnas bakom för att gå all-in på Counter-Strike: Global Offensive. Och guldmedaljerna börjar redan trilla in.
– Om vi kan fortsätta så här, lära oss från våra misstag, fokusera och verkligen inse att vi fortfarande har en lång väg framför oss, med många timmar och hård träning, kan vi bli ett av världens bästa lag, säger RCTIC-spelaren Slaava ”Twista” Räsänen till Aftonbladet Esport.

Slaava ”Twista” Räsänen tävlade i Counter-Strike 1.6 för många år sedan. 2009 valde han att lämna en, enligt sig själv, långsamt förändrande scen bakom sig, men när uppföljaren Global Offensive närmade sig beslutade den då 24-årige finländaren att återigen plocka upp FPS-spelet.
– Jag ville veta om jag fortfarande hade det inom mig, förklarar Twista till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Folk sa att jag var för gammal, att spelet var gjort för ungdomar, men det är inte så jag ser på det. Jag tror att så länge jag jobbar hårt kan jag bli minst lika bra som de yngre spelarna.

Idag är Twista 28 år gammal och har spelat med laget RCTIC i åtta månader. I november vann femman AlienTech Allstars i Portugal, en vinst som inspirerade lagmedlemmarna till ett radikalt och livsförändrande beslut. Fyra av spelarna lämnade jobb och studier bakom sig för att helt fokusera på spelet.
– Om vi vill växa måste vi gå all-in. Vi började leta efter en lägenhet, flyttade in och började träna som riktiga proffs. Vi berättade för RCTIC om våra planer, de tyckte det var en bra idé och stöttade oss. Nu är vi här, och har bott här i ungefär en och en halv månad.

Bjöds in av en slump – och vann

Deras hårda arbete verkar ha lönat sig, men på Assembly 2016 i början av februari åkte de på ett tungt nederlag. Trots det kom motivationen snabbt tillbaka, efter ett samtal från arrangörerna bakom ”semi elit”-turneringen Nordic Masters.

Rösten på andra sidan luren förklarade att Copenhagen Wolves hade tvingats ställa in sitt deltagande – eftersom Lukas ”gla1ve” Rossander låg på sjukhus efter att ha tävlat på Assembly med kollapsad lunga. Slumpen gav femman en andra chans att bevisa sig, en chans de mer än gärna tog.
– Det var fantastiskt. Assembly var en sådan enorm besvikelse för oss. Vi spelade på hemmaplan i Finland och kunde ha levererat så mycket mer.
– Vi visste att den här turneringen skulle vara perfekt för oss, för att se hur vi skulle prestera mot den här typen av lag, för att se om vi fortfarande hade gnistan.

Tre dagar efter att ha landat i småländska Älmhult kunde RCTIC kliva högst upp på prispallen, efter vinst mot norska BX3 i finalen. Där och då blev de krönta till nordiska mästare.
– För oss bevisade det att vi fortfarande kan spela på hög nivå.

Hur var evenemanget i sig?
– För att vara en mindre turnering var det perfekt. Lite strul i början förvisso, men så är det på alla turneringar. Det är del av upplevelsen, så jag har inget emot det.
– Jag tror Nordic Masters kan växa till nästa säsong och vi kommer definitivt vara där.

Damscenen

Inför säsongsfinalen av Nordic Masters blev två damlag inbjudna, Team Property och LGB eSports. I slutändan fick dock båda se sig själva längst ner på poängbrädan.
– Jag såg fram emot att se hur de skulle prestera i en turnering som denna, eftersom det var många lag de förmodligen både kunde – och kanske borde – vunnit mot, säger Twista och fortsätter:
– Man kan säga att det här var deras perfekta möjlighet att visa vad det går för, men jag tycker de visade att de inte är bra nog än att tävla mot killarna än.

I grund och botten tycker Twista att anledningen till klyftan mellan dam- och herrlagen ligger i fundamentet av tjejernas scen.
– Det räcker inte att att de bara nöter. De behöver fler möjligheter, fler matcher och mer träning. Allt går hand i hand. Det är tråkigt dock, för det hade varit riktigt coolt om de kunde konkurrera åtminstone litegrann, men jag tror inte det kommer hända just nu. För tillfället tycker jag att de behöver sina egna damturneringar, åtminstone tills vidare.

Den nordiska scenen reser sig

Samma principer han beskriver för damscenen verkar också tillämpas på sitt eget lag. Just nu reser de världen runt och tävlar på mindre turneringar för att få mer erfarenhet. Härnäst åker de till The Convention i Norge.
– Om vi kan fortsätta så här, lära oss från våra misstag, fokusera och verkligen inse att vi fortfarande har en lång väg framför oss, med många timmar och hård träning, kan vi bli ett av världens bästa lag.

Samtidigt säger Twista att de fått mycket mer uppmärksamhet på senare tid, som i grund och botten verkar härstamma från skapelsen av ENCE, där före detta Ninjas in Pyjamas-stjärnan Aleksi ”allu” Jalli slöt upp med fyra landsmän för att skapa ett nytt finskt lag.

För de flesta fansen är nog ENCE Finlands just nu bästa lag, men Twista håller inte med och säger att båda lagen kan slå varandra beroende på dagen.
– Finland har två lag som båda har kapaciteten att nå högt. Jag tror det avgörande kommer ligga i hur vi två lag arbetar och representerar oss i scenen och i Finland.

Enligt Twista är den finska scenen på väg uppåt. Men han tror också att den nordiska regionen som helhet är på väg att föda många nya talanger.
– Massor av fler spelare är dedikerade till CS:GO. Det är därför som skicklighetsnivån, lag och spelare bara blir bättre och bättre. Jag ser tydligt att fler lag kommer framöver kunna utmana den absoluta toppen på majors och i major-kval, och så vidare.
– De närmsta åren kommer vi få se många fler lag, om folk bara håller ihop, jobbar tillsammans och tar det därifrån, säger Twista.

Slaava "Twista" Räsänen

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport