CS:GO
English version

Fnatic lämnade walk over efter press från sponsorn

av Björn Ehrnberg
fnatics
Foto: Abraham Engelmark / DreamHack

I kvartsfinalen mellan Fnatic och LDLC använde sig svensklaget av en boost som blev hårt kritiserad av många i CS:GO-världen.
Fnatic gick segrande ur matchen men det beslutades senare att kvartsfinalen skulle spelas om – då valde Fnatic att ge segern till fransmännen på grund av sponsorerna.
– Fnatic lämnade walk over efter påtryckningar från Steelseries, säger en källa till Aftonbladet Esport.

Dreamhack Winter blev en stor succé för Counter-Strike Global Offensive. Hundratusentals såg finalen mellan LDLC och Ninjas in Pyjamas. Men den stora snackisen efter CS:GO-turneringen blev Fnatics uttåg ur densamma.

Vid ställningen 1-1 i kvartsfinalmatchen mot franska LDLC använde sig svenskarna av en omdiskuterad boost vid CT-spawn. Stjärnan Olof ”Olofmeister” Kjabjer kunde från sin position se merparten av kartan. I ett pressat läge vid ställningen 13-2 plockade de fram sin nya taktik och kunde vända på matchen.

Skadade varumärket

LDLC lämnade in en protest efter matchen. Dreamhacks administratörer och domare beslutade att andra halvlek skulle spelas om. Då lämnade Fnatic in en motprotest. Efter många turer och än fler timmar kom beskedet att hela kartan skulle spelas om och att så kallad ”pixel boosting” blev förbjuden vid just CT-spawn på Overpass.

Men någon ny match blev det inte. Fnatic lämnade in en walk over innan kvartsfinalen hann avgöras. Nu kan Aftonbladet Esport avslöja att beslutet fattades efter påtryckningar från Steelseries.
– Det blev för mycket negativt skrivet kring varumärket, säger en av två källor som bekräftat uppgifterna.

”Är bara ledsamt”

Robin ”flusha” Rönnquist och Markus ”pronax” Wallsten har efter uttåget skrivit öppenhjärtiga inlägg på Facebook om bemötandet laget fick utstå efter LDLC-matchen och tiden innan turneringen.
– Det är bara ledsamt att communityn kan ha förstört ett av de bästa lagen i världen med hatet som ventilerats mot mitt lag, skriver bland annat flusha.

Jonatan ”Devilwalk” Lundberg, Fnatics coach, nekar till att det ska funnits någon annan anledning till lagets val.
– Det här är 100 procent spelarnas beslut, säger han till Aftonbladet Esport.

Och även Patrik ”Carn” Sättermon dementerar uppgifterna:

Det danska datatillbehörsföretaget Steelseries, med säte i bland annat Köpenhamn, dementerar däremot inte att de hade ett finger med i beslutet att lämna turneringen.
”Vi lämnar inga kommentarer i det här ämnet just nu, men vi kommer återkomma omedelbart till er om det förändras,” skriver Marc Winther Kristensen, ansvarig för sponsring på Steelseries, i ett mejl till Aftonbladet Esport.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport