CS:GO

”De har visat prov på sjuk skicklighet hela turneringen”

av Tobias Lundgren

 

Fnatic vann övertygande och väntat finalen i FaceIT säsong 2, mot nordamerikanska iBUYPOWER.
Segern blev något av en revansch för den tunga förlusten mot Titan under DreamHack Stockholm för en dryg månad sedan.
– Jag tror det påverkar att få den här boosten inför resten av turneringarna i höst, och DreamHack Winter som är det stora målet, säger lagets coach Jonatan ”Devilwalk” Lundberg efter segern.

Svenska Fnatic har en längre tid ansetts vara ett av de absolut bästa lagen på CS:GO-scenen, och kvällens final gjorde ingenting för att sabotera det ryktet. Efter att nordamerikanska iBUYPOWER vunnit inledande Dust2 med 16-8 växlade Fnatic upp och visade rejäl klass.

Ledda av en för kvällen glödhet Freddy ”Krimz” Johansson kunde Fnatic vinna Mirage relativt enkelt med siffrorna 16-8 innan det var dags för kvällens första rejäla holmgång på Inferno. Trots förlorad pistolrunda kunde Fnatic vinna halvan som CT med hela 11-4, mycket tack vare nämnda Krimz som i tionde rundan försvarade B-sajten mot fem nordamerikaner och lyckades ta ett ace. Efter att Fnatic gått upp till matchpoäng hade de sedan svårigheter att stänga. I stället knappade iBUYPOWER in runda efter runda, även de ledda av en glödhet spelare: Braxton ”swag” Pierce. Vid ställning 15-8 flankerade han två Fnatic-spelare, dödade dem och plockade upp en AK för att sedan ta en tredje spelare. Men trots swags storspel kunde Fnatic ta ledningen i serien med 2-1.

”Vill bevisa att de inte är onliners”

Den avgörande kartan blev Nuke där Fnatic tidigt tog kommandot, efter storspel från JW som både AWP:ade och riflade med enormt självförtroende. Efter fem rundor hade han redan 9-2 i stats, bland annat efter att ha hoppat ner från en avsats och överraskat tre iBUYPOWER-spelare. Men swag gav återigen sitt lag hopp då han vann första rundan som terrorist efter en plant där han lyckades hålla undan ensam kvar mot två svenskar.
Efter den segern började nordamerikanerna återigen klättra och de tog sig ända till 15-14 innan ett taktiskt beslut från Markus ”Pronax” Wallsten vann matchen för Fnatic, då de anföll undre bombsajten och överrumplade iBUYPOWER.
– De har visat prov på sjuk skicklighet hela turneringen och jag är imponerad över hur de spelar tillsammans i alla lägen. Efter semifinalförlusten mot Titan i Stockholm har de tagit till sig att de ska ta det lugnt och ha planer även när de blir låsta, säger Jonatan ”Devilwalk” Lundberg.

Hur mycket betyder den här segern för laget tror du?

– Det betyder mycket. De är inte riktigt nöjda att ha fått onlinestämpel den senaste tiden. Det är lite orättvist kan en tycka, för att de förlorade i en semifinal. Där kanske motivationen kommer ifrån, att bevisa för resten att de inte är onliners utan grabbar som vinner turneringar på lan.

”Nu ser nog alla oss som favoriter”

Segern var Fnatics andra sedan i september, då de vann SLTV förra månaden, och laget kom även på en tredje-fjärdeplats under DreamHack Globen. Nu ser laget fram emot ESWC, finalerna i Fragbite Masters och sedan DreamHack Winter.
– Jag tror det påverkar att få den här boosten inför resten av turneringarna i höst, och DreamHack Winter som är det stora målet. Just nu ser nog alla oss som favoriter däruppe, tillsammans med några andra lag. Men det är tufft att vara favorit och mycket mer press att hantera också.

 

 

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport