CS:GO

För första gången någonsin: Inget svensklag till major-semi: ”Vi förlorade mot det bättre laget”

av Simon Engstrand

Med två tunga kartförluster blev nederlaget ett faktum för svenska Fnatic när Astralis besegrade dem i kvartsfinalen på MLG Columbus.
Därmed kommer Sverige inte ha ett enda lag i semifinal, för första gången någonsin på en major.
– När de förlorade mot Liquid så verkade de sårbara. Då visste jag att vi kunde slå dem, sa Finn ”Karrigan” Andersen efter matchen.

Ninjas in Pyjamas hade just slagits ut mot Na’vi matchen innan. Sista svenskhoppet vilade på Fnatic när ödesmatchen mot Astralis stundade.

Peter ”dupreeh” Rothmann tog täten för sitt lag när drabbningen mellan de skandinaviska jättarna drog igång. Vid flera tillfällen stod han för enastående rundor och det danska storlaget tog stark ledning.

Svenskarna befann sig onekligen i ett digert läge när poängbrädan vid halvtid visade 10-5. Fnatic bytte över till polissidan och strax därefter levererade Jesper ”JW” Wecksell en viktigt clutch.

Nederlagen fortsätter

Insatsen räckte dock inte långt. Astralis fortsatte att öka sin ledning och snart behövde de bara ett sista poäng för vinst på första kartan Overpass.
Svenske Olof ”Olofmeister” Kajbjer låg i botten av statistiken, något som möjligtvis kan förklaras med stjärnans handskada. Till sist blev det danskarna som gick segrande ur matchen med övertygande 16-10.

Bataljen gick vidare till Fnatics kartval Cache, men svensklaget fick inledningsvis en lika tuff start. Astralis kammade hem pistolrundan och fortsatte ta grepp om matchen.
Runda efter runda gick ner i danskarnas fickor och ingenting verkade kunna stoppa dem – som om Virtus.Pro lånat ut nycklarna till plogen.

I halvtid låg Fnatic under med 13-2. Och efter förlorad pistolrunda var det vinna eller försvinna som gällde. Även om svensklaget bemästrat konsten av att göra comeback kunde Robin ”flusha” Rönnquist och hans mannar inte återhämta sig den här gången. Förlusten blev ett faktum med 16-5 i slutresultat. För första gången någonsin har Sverige inget lag i semifinal på en major.

”Deras självförtroende verkar ha stigit dem åt huvudet”

Just när matchen var på väg att avgöras tog Astralis en oväntad paus. Efter vinsten förklarade Finn ”Karrigan” Andersen varför:
– Först och främst ville vi lugna ner oss och snacka i hop oss. Men vi har också hört Fnatic säga att de inte är rädda för oss och tycker vi är lätta att möta, så vi ville ge dem två minuter att låta förlusten sjunka in så att de respekterar sina motståndare.

Vidare berättade han att de föredrar att vara ”underdogs” på en turneringen och att det var efter Fnatics första förlust som självförtroendet började komma.
– Fnatic är världens bästa lag, det är inget att argumentera om. Men deras självförtroende verkar ha stigit dem åt huvudet och när de förlorade mot Liquid så visste jag att vi kunde slå dem, sa han.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport