CS:GO
English version

Friberg: ”CS ska inte spelas bäst-av-en”

av Björn Ehrnberg

fribergFriberg under matchen mot Fnatic. Foto: Tobias Lundgren

Ninjas in Pyjamas är utslagna ur Pantamera-turneringen på Inferno Online. Efter en inledande seger mot nederlagstippade LGB Esports föll det svenska laget mot bland annat Titan och EnvyUs. Nu står en period av hårdträning för NiP på kartan.
– Man ska inte få en sådan här väckarklocka på en så här stor turnering, säger Adam ”friberg” Friberg till Aftonbladet Esport efter uttåget.

Ninjas in Pyjamas klev in i den stora turneringen på Inferno Online i centrala Stockholm som en av de stora favoriterna. I årets första LAN på hemmaplan var förväntningarna stora från omvärlden på det svenska storlaget, men förväntningarna var än större bland spelarna själva.
– Vi hade väldigt höga förhoppningar inför den här turneringen. Vi spelade riktigt bra i Finland förra veckan och kände ’fan nu är vi på gång igen’, säger Adam ”friberg” Friberg till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– När vi har spelat den här veckan har det inte känt som att vi varit helt 100 procent. Det har känts bra, men inte perfekt. Och nu ville det sig inte helt enkelt.

Du nämner att det inte kändes som att det var 100 procent. Vad var det som inte riktigt stämde, kan du sätte fingret på vad det var som saknades?
– Jag tycker att våra T-spel fungerar väldigt bra just nu. Vi har lagt mycket tid på den sidan med tanke på att vi har en ny spelare, som förvisso inte är så ny längre. CT-spelet har varit sisodär och det är mycket på grund av bristfällig kommunikation vilket har lett till konstiga rotationer.

”Bäst av en är väldigt random”

I mångas ögon är Inferno Online Ninjas in Pyjamas egen hemmaplan, platsen där de svenska storfavoriterna ska briljera. Men i fjol föll NiP tungt under Dreamhack Stockholm och nu åke de återigen på en gruppspelsmina.
– Egentligen har vi aldrig varit ett lag som gör bra ifrån oss under gruppspelen, eller i bäst-av-en-matcher. Det är väldigt sällan som vi går igenom en grupp helt felfria. Gruppspel bäst-av-en är väldigt random. Jag tycker inte att CS ska spelas bäst-av-en, Counter-Strike ska avgöras genom att spela bäst av tre kartor. Och det är då vi är som starkast, säger han och fortsätter:
– Vi vet att om vi går vidare till slutspel kommer vi känna oss väldigt bekväma. Det blir tyvärr lite för mycket random i det här systemet, för om man förlorar båda pistolrundorna så är man i ett kraftigt underläge och då blir det väldigt svårt att vinna den här matchen.

Vad händer härnäst?
– Innan Katowice är det ett gäng online-ligor som drar igång, men det är inga mer LAN. Vi kommer att ligga i hårdträning, och vi märker rätt snabbt vad och hur mycket det är vi måste fixa, säger han och förklarar hur upplägget kommer se ut:
– Vi kommer åka hem, sätta oss ner och titta på matcherna vi spelat för att se vad vi gjorde fel. Vi behöver kanske få lite nytänk och komma på nya idéer för hur vi ska göra i vissa situationer. Vi kommer analysera en massa.

”Blir svårt att vinna”

Hur mycket tid lägger ni ner på det?
– Vi lägger ner väldigt mycket tid på analyser och genomgångar. Exempelvis kanske vi går igenom den här förlusten mot Fnatic i en timme för att sedan hoppa in i en server för att testa lite nya tankar. Efter det spelar vi kanske bara Inferno en hel kväll för att testa allt nytt, säger friberg och fortsätter:
– Nu vann vi i Finland förra helgen utan att förlora en enda karta. Och då kändes så klart allt på topp. Så vi lade kanske inte ner den tiden vi egentligen hade behövt för att hitta att de faktiska fel som fanns i vårt spel. Nu fick vi i stället en väldigt kraftig väckarklocka på en viktigt event. Allt ska fungera till en sådan här stor turnering.

När ni snackade efter matchen pratade ni en hel del om att pistolrundorna inte fungerade. Vad var det som gick snett där?
– Vi vann inte många pistolrundor på det här eventet. Jag tror att vi vann 70 procent av alla pistolrundor i Finland, medan vi knappt vann 25 procent av dem här. Och just pistolrundorna är väldigt viktiga. De avgör tempot i matchen, även om man gör en bra halvlek. Till exempel mot Fnatic fick vi till en bra T-sida, men när vi förlorar efterföljande pistolrundan så har de helt plötsligt 13 rundor på oss. Då blir det svårt att vinna.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport