CS:GO

fxy0 erkänner läggmatch: ”Förstår om jag blir straffad”

av Tobias Lundgren

Efter att Robin ”GMX” Stahmer sparkas från Epsilon Esports avslöjade han att laget spelat en läggmatch mot Overgaming.
Nu har före detta lagkamraten Joey ”fxy0Schlosser erkänt att laget fick vänner att placera vad på motståndarna.
”Det var respektlöst och jag förstår om jag blir straffad. Jag hoppas bara att straffet inte förstör min karriär”, säger han i en YouTube-video.

Först skakades den nordamerikanska scenen av nyheten att iBUYPOWER:s spelare tjänade tiotusentals dollar när de bettade på motståndarlaget i en match förra året. Nyheten ledde till att Valve startade en utredning som bekräftade matchfixningen och stjärnorna blev därefter bannlysta från CS:GO-spel en längre tid.

”Det var bara på skoj”

Bara dagar senare avslöjade den sparkade Epsilon Esports-spelaren Robin ”GMX” Stahmer att även hans lag spelat en läggmatch och tjänat pengar på den.
”I september lade vi oss i en ESEA-match mot OverGaming för att vinna skins till oss själva och vänner till oss”, avslöjade han i en Facebook-post.
Nu har före detta lagkamraten Joey ”fxy0” Schlosser erkänt matchfixningen i en YouTube-video.
”Vi bestämde oss för att inte spela på hundra procent av vår kapacitet. Vi gav skins till våra vänner så de skulle kunna betta på matchen. Det är sorgligt, jag vet”, säger han i videon och fortsätter:
”Det var bara på skoj och jag betedde mig som ett barn. Om jag kunde åka tillbaka i tiden skulle jag ändra det och spela som en man.

”Jag vill få återupprättelse”

Den ångerfyllde fxy0 är nu orolig att hans straff kommer bli lika hårt som iBUYPOWER-spelarnas, som inte kommer få delta på Valve-turneringar i framtiden.
”Folk har blivit bannade från majorturneringar och jag är rädd för det. Jag älskar CS och vill inte att allt tar slut nu för att jag gjorde ett misstag. Jag vill få återupprättelse, jag kan förändras och är en bra person. Jag har aldrig gjort några misstag i karriären, endast det där. Det var respektlöst och jag förstår om jag blir straffad. Jag hoppas bara att straffet inte förstör min karriär. Jag är mänsklig och gör misstag, om jag får en andra chans ska jag visa att jag kan förändras”, säger han.

Epsilon stänger av CS:GO-laget

Efter GMX avslöjande beslutade sig Epsilon Esports för att stänga av CS:GO-laget från spel under utredningen som ESEA startat. Valve har ännu inte gått ut med att de utreder ärendet.
GMX har även förtydligat att lagets största stjärna, Adil ”ScreaM” Benrlitom, inte kände till att några av de andra spelarna tänkte lägga sig.
”Jag glömde säga att ScreaM inte kände till läggmatchen. Jag vet inte om de andra berättade för honom men jag gjorde inte det. Ni kanske inte tror mig men det är sanningen. Jag vill be om ursäkt till communityn och till ScreaM som inte förtjänar allt hat han nu får”, skriver GMX i ett nytt uttalande på Facebook.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport