CS:GO
English version

GeT_RiGhT: ”Hatet tär på en extremt mycket mer än vad man tror”

av Björn Ehrnberg
get_rightesportny

Grabbarna i Ninjas in Pyjamas verkar ha hittat storformen efter att Björn ”Threat” Pers och Jacob ”pyth” Mourujärvi anslutit till laget.
I en längre intervju berättar nu en av legendarerna i laget om framtiden, samtiden och om de tunga månaderna när inget verkade gå rätt för NiP.
– Hatet tär på en extremt mycket mer än vad man tror. Det var tur att vi var fyra bra kamrater som satt i samma sits, alla var förstående och alla sa ‘skit i dem, de enda personerna du behöver bry dig om är oss” – och det är sant, berättar Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund för Aftonbladet Esport.

Sommaren har rullat in och med den har även vädergudarnas ambivalenta hållning till det här avlånga landet i norr anlänt. På klassiskt juni-manér hänger molnen tätt över Sveriges huvudstad med en stilla känsla av att gräsmattor i stan kan vara i extremt behov av lite vätska. Överallt ser man människor med en ängslig min över hur vädergudarna än en gång skitit i oss, men en som trots allt det vandrar med sedvanlig självsäker stil och ett leende är esportens svar på Zlatan. En världsstjärna. En legendar. Men också en människa som alla vi andra.
– Jag har försökt att njuta av vädret som inte har varit, berättar Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund om sin korta semestervecka innan sommarens alla storturneringar drar igång.

Killarna i Ninjas in Pyjamas har precis visat var skåpet ska stå, den här gången på andra sidan Atlanten. Än en gång har vi fått bevittna hur lagets evolution under Björn ”Threat” Pers fått det populära laget att fortsätta på inkört vinnande spår. Samtidigt har laget fått en veckas ledighet inför det som komma skall, och högst på schemat står Dreamhack Summer nere i Jönköping.
– Huvudfokus är att vara där för att visa upp oss för våra fans och spela bra matcher. Men det största fokuset ligger nog på Faceit-finalerna som äger rum bara några dagar efter Dreamhack Summer. Efter det är det väldigt kort till majorn i Cologne. Dreamhack är fortfarande en stor och viktig turnering för oss bara för att vi är svenskar men huvudfokuset ligger som sagt på Faceit och majorn, berättar GeT_RiGhT.

”Extremt glad”

Att NiP verkar lägga lejonparten av sitt fokus på FACEIT-finalerna är det nog inte många som kan vara överraskade över. Turneringen kommer ha mångmiljonbelopp i potten och för en relativt ung kille som GeT_RiGhT finns det stålar att vinna som kan förändra ens liv. Men det är inget som rör honom i ryggen. För en legendar är pengarna bara en bonus, det som faktiskt spelar roll är att faktiskt vinna de största av turneringar.
– Det är livsförändrande pengar. Det är det. Vinner man en större turnering kan det innebära att du plötsligt har råd med den där lägenheten du längtat efter, men som annars hade tagit tio år att spara ihop till, säger han och fortsätter:
– Jag är uppväxt med föräldrar som sagt att jag ska göra det jag älskar, det jag vill göra, och att jag inte ska tänka på pengar. Pengarna är bara en slags bonus. Däremot är det vinsterna, segrarna, framgångarna, som jag kommer komma ihåg för resten av mitt liv. I början förstod man kanske inte riktigt det, ‘det är ju nice att vinna pengar’, men ju äldre man blir desto mer förstår jag att pengar inte är allt.

Och under en tid var det just framgångarna som lös något med sin frånvaro när man kikade på Ninjas in Pyjamas. Trots flertalet finalplatser och än fler slutspelsförsök lyckades aldrig laget plocka hem en titel. I flera månader var det som att det berömda självförtroendet var som bortblåst. Och med nederlagen följde även det allt för frekventa hatet.
– Hatet tär på en extremt mycket mer än vad man tror. Det var tur att vi var fyra bra kamrater som satt i samma sits, alla var förstående och alla sa ‘skit i dem, de enda personerna du behöver bry dig om är oss” – och det är sant.

Man kan säga hur mycket man vill att ord bara studsar, men det tär.
– Ja. Till slut så kommer det någon som säger just den där meningen som du inte fått läsa tidigare som träffar din själ – som förstör den där skölden du aldrig trodde något skulle kunna gå igenom. Det var oerhört tufft. Men jag är extremt glad att vara där jag är i dag. Jag är extremt glad också hur mycket support jag fått av nära och kära, min flickvän som stöttade mig och peppade mig i allt och sa att allt kommer bli bättre.

”Ändrat om min spelstil”

Den tunga perioden med ideliga nederlag fick slutligen ett bejublat slut. På hemmaplan i Malmö, mot några av de bästa lagen i världen, fick vi äntligen se NiP lyfta en pokal igen. I en turnering som hade allt fick än en gång se ett svenskt lag högst upp på tronen. Och segerns sötma är den dryck som GeT_RiGhT om många år kommer se tillbaka på med ett leende, men än så länge ser den 26-årige stjärnan inget slut på sin karriär.
 Varje år ställer jag mig själv frågan om jag fortfarande har motivationen att spela vidare. Än så länge har uppenbarligen svaret alltid blivit ‘ja’. Dessutom frågar jag mig själv om jag fortfarande tycker det är kul, och det tycker jag fortfarande. Men skulle jag någon dag svara ‘nej’ på någon av dem två frågorna måste jag komma på nya följdfrågor. Skulle jag svara ‘nej’ på motivation, då vet jag att det är kört – då är karriären över.
– Man ska göra något man älskar att göra, inte göra det för någon annans skull eller för pengarna. Jag vill inte sitta i slutet, när jag blir äldre, och titta tillbaka på den här tiden och känna att jag bara stannade kvar för pengarnas skull. ‘Visst, jag hade kul på vägen, men inte lika kul som tidigare’ är något jag aldrig vill säga.

När man blir äldre blir kroppen en sämre kopia av vad den en gång kunde göra. Hur upplever du åldrandet inom den idrott du håller på med? Har exempelvis reaktionsförmågan börjat bli sämre på något sätt?
– Jag har inte känt att just aimet och liknande blivit sämre för jag har aldrig haft det som mitt huvudfokus. Mitt fokus har legat på att läsa av mina motståndare, förstå vad som händer och ta in all information som kommer. Och det har varit min starkaste sida. Jag har märkt det på senare tid att det har blivit sämre, för nu kommer jag inte längre på idéer som tidigare var en ‘no brainer’ för mig – då kom sådana tankar på en millisekund. Jag har ändrat om hela min spelstil inför det här året och det kan vara en förklaring till varför jag känner som jag känner.

”Jag älskar lagscenen”

GeT_RiGhT förklarar djupare vad som hans nya spelstil innebär. Där han tidigare hade den där lurker-rollen som han blivit ack så känd för, är det oftare nu han hittar sig själv i en sits där det är han som måste in först. Där det är han som springer in för att dö och ge information. Han berättar även att många i den absoluta världstoppen fått anpassa sig till ett nytt sätt att spela CS på efter Luminositys dominans. Gabriel ”FalleN” Toledo har tillsammans med sina brasilianska lagkamrater revolutionerat spelet vi alla älskar.
– De sa att det inte finns några distinkta roller i CS, något som fick alla andra att få hjärnsläpp och säga ’så där kan man inte göra, det kommer inte fungera’. Även om jag håller med FalleN om mycket, så finns det också detaljer där jag inte riktigt håller med honom.

På frågan vad som eventuellt väntar efter en karriär i Counter-Strike avslöjar Get_RiGhT att han tidigare aspirerade på att bli en matkonnässör av rang, men att det nu lutar åt att han lägger kockdrömmarna åt sidan för ett liv i esporten – även om musen då kommer ligga på hyllan.
– Jag vill vara kvar i esporten, men hur jag blir kvar är en annan sak. Jag är inte intresserad av att vara en streamer eller något sådant. Inte för att det är något fel med att vara det, men jag tror inte jag kommer ha den orken för att spela så mycket man måste göra för att kunna livnära sig på det.

Skulle du kunna tänka dig att bli expert eller kanske coach, eller vill du kanske stå helt utanför själva lagscenen?
– Jag älskar lagscenen. Jag tror inte jag skulle bli en bra expert för min engelska är inte ’top notch’. Kort och gott vet jag inte. Jag får se vad som händer när jag väl fattar beslutet att sluta och göra någonting annat.

Oavsett vad än GeT_RiGhT väljer att syssla med i framtiden är det nog många svenska esportfans som hoppas på få se en bild på Christopher, på ålderns höst, med ett glas 16-årig Lagavulin i handen och ett leende på läpparna när han nostalgitrippar tillbaka till en tid då han stod på toppen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport