CS:GO

Hatstorm mot ESEA efter Downs syndrom-video

av Simon Engstrand

Under söndagen delade ESEA ett videoklipp på sin youtube-kanal där konkurrenterna framställs som en person med downs syndrom. Klippet togs ner, men laddades åter upp och nu rasar communityn.
– Det där var riktigt jävla dåligt, skriver Kyle Wallace till ESEA.

Efter BitCoin-skandalen fortsätter PR-nederlagen rada upp ESEA. Under söndagmorgonen laddade de upp ett klipp på deras youtube-kanal där ESEAs egna klient framställs som en atletisk stark man, medan konkurrenterna är en man med downs syndrom. Videon är gjord av ESEA-profilen Ben Breosser och personen med downs syndrom är hans bror Jon Breosser. Videon togs snabbt ner och ESEA-grundaren Eric ”Ipkane” Thunberg bad om ursäkt.
– Problemet i det här fallet är att Jons funktionshinder porträtteras som en negativ jämförelse, skriver han och fortsätter:
– I slutändan är det helt och hållet mitt fel och mitt ansvar att förbättra kontrollen i den kreativa processen, skriver han i ett uttalande.

Communityn rasar

Innan klippet togs ner hann en fingerfärdig tittare spara ner videon och återuppladda det på sin egen youtube-kanal. Därför är videon fortfarande tillgänglig för allmänheten och rör upp starka känslor inom CS-communityn.
– Det där var riktigt jävla dåligt. Personligen har jag aldrig sett ansiktena i den där videon förut och jag började frågade runt om ESEA blivit hackade. Det är alltså så dåligt skämtet var, skriver Kyle Wallace som svar till Ipkanes ursäkt.

Hittills har över 1100 personer kommenterat i reddit-tråden som uppmärksammat videon.

”Det kan verka kränkande”

I en ny video talar filmskaparen själv ut om klippet. Bland annat säger han att han förstår det olämpliga med att porträttera sin brors funktionshinder i negativt ljus, men samtidigt tycker han inte kritiken är helt befogad eftersom brödernas relation är deras ensak.
 Jag har visat klippet för hela min familj och ingen ser det som något kränkande, säger Dan Breosser.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport