CS:GO
English version

Havoc om Renegades mål på ESL One: ”Vi måste ta oss till topp åtta”

av Tobias Lundgren
renegades

Efter att ha tagit en tredjeplats under IEM Gamescom bootcampar nu Renegades CS:GO-lag i Köln och förbereder sig inför ESL One.
Samtidigt gör de sig klara för karriärens största äventyr någonsin – att flytta från Australien till USA för att spela på heltid.
– Det kommer bli tungt men vi är jätteexalterade. Sådana här möjligheter får inga australiensiska lag, säger han till Aftonbladet Esport.

Som Vox Eminor fick det australiensiska CS:GO-laget fans över hela världen efter en rad framträdanden på de allra största turneringarna. Efter att ha byggt upp varumärket bestämde sig spelarna att det var dags för en förändring och skrev på för nybildade nordamerikanska organisationen Renegades, som de gjorde europeisk debut för under IEM Gamescom.

”Bootcamps är riktigt viktiga för oss”

Men turneringen inleddes inte alls bra för laget, som efter första dagen hade två raka förluster och såg ut att gå mot en snabb utslagning. Tack vare en pakt med franska Team EnVyUs kunde dock Renegades hålla sig kvar till sista dagen och ta en tredjeplats, samtidigt som de fick ovärderlig erfarenhet när det gäller att möta de europeiska lagen. Något Luke ”Havoc” Patton säger kommer gynna dem i förberedelserna inför ESL One.
– Det får in oss i rätt sinnesstämning, så när vi kommer till bootcamps vet vi vad vi ska förvänta oss. Bootcamps är riktigt viktiga för oss för varje gång vi haft dem före en turnering har vi presterat bra resultat. När vi inte har bootcampat har vi hamnat i knipa. Att bara få komma hit och träna på den europeiska spelstilen gör att vi jämnar ut spelfältet. Det är så vi känner, säger han till Aftonbladet Esport.

”Vi hade velat flytta till Europa direkt”

Han säger att han och lagkamraterna, som nyligen tog klivet och blev heltidsproffs efter att ha jobbat vid sidan av CS:GO under karriären hittills, sätter mer press på sig själva för att nå bättre resultat. Nästa kliv i utvecklingen blir att byta region, från den isolerade australiensiska scenen till Nordamerika.
– Målet är att flytta. Vi vill åka till USA och det är som en språngbräda. Vi hade velat flytta till Europa direkt för det är toppen av scenen och alla i Europa är bäst, så om du vill bli bäst måste du slå de bästa och träna med de bästa. Vi kommer åka till Amerika och om vi inte får spela i de nordamerikanska ligorna kommer vi använda tiden som hardcore-träning och åka till turneringar därifrån. Det är billigare och snabbare och ger inte lika mycket jetlag, och dessutom får vi bättre motstånd. Förhoppningsvis händer det förr än senare.

”Kommer bli tungt att lämna Australien”

Hur kommer det vara att lämna ert hemland?

– Det kommer bli rätt tungt. Vi har pratat om det och kastat om saker i våra liv, som att sluta jobba och sådana saker. Det blir uppenbarligen jobbigt när det gäller relationer som familjen, flickvänner och vännerna, så alla vet vad som står på spel och vi tar åtgärder för att göra övergången lättare. Vi är jätteexalterade för sådana här möjligheter får inga australiensiska lag. Det har aldrig hänt förut, så vi måste bara greppa det med båda händerna och åka med. Det är våra drömjobb så vi måste ta det och se vad som händer.

Har ni märkt stora skillnader sedan ni blev heltidsproffs?
– De flesta av oss slutade jobba förra månaden och vi var hemma en vecka innan ESWC-kvalet och nu är vi här. Så vi har faktiskt inte hunnit sätta oss ner och träna. Vi ser fram emot vårt bootcamp väldigt mycket, för det kommer bli: ”Nu kollar vi demos och ser våra matcher de senaste turneringarna, och studerar oss själva och motståndarna”, och hoppa på det direkt.

Så du har inte bara lutat dig tillbaka och tänkt: ”Jag är heltidsgamer nu”?
– På sätt och vis har vi det. När vi kom tillbaka från Malaysia då vi hade en och en halv vecka innan den här turneringen sjönk det in, för jag behövde inte åka och jobba. Jag chillade bara, säger Havoc och fortsätter:
– Jag drog ut fyra visdomständer. Veckan jag var hemma var det vad jag fick göra. Jag har fortfarande stygnen i munnen och jag kunde inte prata.

”Folk gillar vibbarna Renegades skickar”

Som Vox Eminor byggde laget ett gigantiskt följe med fans som verkade uppskatta australiensarnas tillbakalutade attityd, underdog-status och de highlights spelarna bjöd på både i matcherna och på teamspeaken. Havoc säger att det var jobbigt att lämna organisationen men att fansen verkar ha följt efter.
– Det var tungt att behöva ta nästa steg, men det var nödvändigt och alla var med på det. Fansen har varit fantastiska. Vi har haft många fans och får bara fler. Folk gillar vibbarna som Renegades skickar, loggan och sådana grejer. Förhoppningsvis kommer folk gilla klistermärkena på majorturneringen.

Vilka förväntningar har ni på er själva inför turneringen?
– Att vi ska ta oss ur gruppen. Vi måste definitivt ta oss till topp åtta. Vi har varit på tre majorturneringar nu och den senaste hade vi en tredjeseed och vann en match. Den här gången vill vi vinna två matcher och ta oss ur gruppen. Vi bara måste det, den sortens press måste vi sätta på oss själva.

Renegades CS:GO

Chad ”SPUNJ” Burchill

Luke ”Havoc” Patton

Justin ”jks” Savage

Aaron ”AZR” Ward

Yaman ”yam” Ergenekon

Group A at ESL One Cologne

Ninjas in Pyjamas
Team SoloMid
Renegades
CounterLogic Gaming

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport