CS:GO
English version

Hazed: ”Så fort vi hamnade på eco så tiltade vi”

av Tobias Lundgren
clg

Fyra raka förluster, sedan blev CounterLogic Gaming det första laget att slås ut från IEM Gamescoms CS:GO-turnering.
Men när laget nu ser fram emot ESL One-majorturneringen om två veckor vet de vilka luckor de behöver täppa till i spelet.
– Så fort vi hamnade på eco så tiltade vi. Vi måste åka hem och snacka om våra ecorundor, det är vårt främsta mål, säger James ”Hazed” Cobb till Aftonbladet Esport.

ESL:s nya format under IEM Gamescom har krävt sitt första offer. Efter att ha blivit av med alla fyra liv då de förlorat mot Team SoloMid, SK Gaming och Team EnVyUs är nordamerikanska CounterLogic Gaming nu utslagna ur turneringen. Men trots att de fick en kort resa i Köln den här gången ser James ”Hazed” Cobb och hans lag på matcherna från den ljusa sidan, samtidigt som ESL One hägrar på horisonten.
– Det var definitivt våra sämsta kartor vi spelade, men vi behövde det här för vi kan se vilka luckor vi har i spelet. Så det är okej att förlora som vi gjorde. Vi hamnade på eco ofta och om det inte hade hänt hade vi förmodligen vunnit mot både EnVyUs och Team SoloMid, så vi är lite besvikna men whatever. Vi får bara gå vidare.

”Började spela som om vi var rädda”

Ni hade ledningen mot båda de lagen men förlorade ändå. Vad var det som gjorde att ni tappade greppet om matcherna?
– Så fort vi hamnade på eco så tiltade vi och började spela som om vi var rädda. Vi spelade inte vårt spel och kunde aldrig komma tillbaka. Särskilt på Inferno mot EnVyUs, det är en sådan svår karta att komma tillbaka på som T. Så fort vi hamnade på eco tappade vi kontrollen och de tog helt enkelt över.

Efter att ha noterat hur svaga de var under ecorundorna säger Hazed att de kommer lägga stort fokus på dem inför ESL One.
– Vi kommer åka hem och prata om våra ecorundor. Vi hamnar på eco så mycket, så det är vårt främsta mål, vi måste sätta stopp för det. Vi ska jobba på några ”setups” och våra teorier kring hur vi ska spela ecorundorna och sedan ska vi ta det därifrån och kolla på varje match, alla demos. Vi ska lista ut vad som gick snett förutom ecorundorna, täppa igen de hålen och försöka spela mycket. Vi kommer förmodligen spela mer än någonsin tidigare. Förhoppningsvis kan vi scrimma tio timmar per dag. Jag tror inte något annat nordamerikanskt lag kommer låta oss göra det, men…

”Vi har definitivt utvecklats som lag”

Hur mycket betyder det för er som lag att få en turnering så här tätt inpå ESL One, rent förberedelsemässigt?
– Vi har aldrig fått bootcampa förut, så det här var som ett minibootcamp. Vi ville spela fler än fyra matcher men eftersom kvaliteten på lagen än så hög är det ändå lugnt. Det känns okej, vi har fått en bra förberedelse trots att det inte var kartor vi vanligtvis spelar. Det visade oss att vi inte är så dåliga på dem som vi trodde, så vi har en större kartpool än förväntat. Det är väldigt bra när vi ser framåt mot majorturneringen. Vi har en del att jobba på, men vi är inte i en sådan dålig sits som vi trodde.

För några månader sedan flyttade CLG ihop i ett laghus. Hazed säger att han redan märkt en utveckling inom laget sedan flytten, trots att de knappt haft tid att bo ihop där på grund av ett hektiskt reseschema.
– Vi har definitivt utvecklats som ett lag. Du gör så många mer framsteg i spelet när alla sitter i samma hus och du kan titta på de andras skärmar och prata med varandra öga mot öga. Det är svårt att förklara, jag kan inte riktigt sätta ord på det men det har definitivt hjälpt oss. För mig personligen hjälper det mig förstå hur mina lagkamrater spelar och logiken bakom varför de gör vissa saker. Du kan göra det online också, men av någon anledning känns det annorlunda på LAN.

”Vi måste jobba på kommunikationen”

Det var mycket snack om de nordamerikanska lagens bristande kommunikation under ESL One Katowice. Är det något ni jobbat hårt på för att förbättra?
– Vi fick mycket skit för vår kommunikation och jag antar att det var välförtjänt. Vi har jobbat på det och vi har kommit till en punkt där vi försöker ha en mer exakt kommunikation istället för att bara säga saker. Vårt problem tidigare var att vi inte sa något alls och sedan började vi prata för mycket så vi inte kunde höra något. Vi fokuserade inte på våra skott. Så vi försöker vara precisa i det vi säger och det var bättre under den här turneringen, men det fattas fortfarande en del.
– Det som kommer hjälpa oss är när vi kommer till en punkt då alla kan strategierna och är på samma sida innan vi lämnar spawnen. Många gånger när vi lämnar den nu pratar vi i 10-15 sekunder om vad vi ska göra i starten, så istället för att höra fotsteg vilket skulle vara vitalt och hjälpa vårt spel, pratar vi konstant. Vi kan inte höra vad det andra laget gör, så det är definitivt något vi måste jobba på. För ibland när vi kommer ut ur spawnen vet vi inte ens vad vi ska göra.

”Vi är definitivt inspirerade av Cloud9”

De senaste månaderna har Cloud9 nått tre internationella finaler i rad, något Hazed medger har inspirerat CLG att prestera bättre.
– Vi är definitivt inspirerade av dem. Jag har mycket stolthet när det gäller Amerika, du vet. Jag hejar alltid på Nordamerikanska lag och när vi såg att de började göra bra ifrån sig sa vi: ”Dude, vi spelar riktigt jämnt mot dem och 16-13 är ett snittresultat”. Så när vi såg att de kom tvåa tänkte vi: ”Vi kan komma tvåa också, det är galet”. Så det var definitivt en boost för vårt självförtroende.

Har skicklighetsnivån i USA höjts på grund av ESL ESEA Pro League tror du?
– Jag tror inte det bara är den ligan, snarare mängden ligor och alla möjligheter som dykt upp. Nu får lagen löner och det har verkligen hjälpt för det har gjort att folk som satt på staketet och kanske gick i skolan… nu släpper de utbildningen och säger. ”Vi spelar CS och tränar”. Det finns fler lag att träna mot och mer tid för träning och det har verkligen hjälpt vår scen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport