CS:GO

Hiko: ”Kommer ta minst ett år innan USA kan mäta sig i CS:GO”

av Tobias Lundgren
Spencer ”Hiko” Martin.
Spencer ”Hiko” Martin.

Han lämnade Cloud9 under uppmärksammade former och har sedan dess varit kritisk mot lagets spel och menat att de aldrig kommer vinna några titlar.
Nu slänger Spencer ”Hiko” Martin ytterligare en känga mot den nordamerikanska scenen.
– Spelarna som är på väg uppåt vill inte spela support eller entry, det är ett problem för scenen, säger han i en intervju med The Score.

Efter att ha kämpat en längre tid för att hävda sig mot de europeiska topplagen inom CS:GO, med endast en kvartsfinal under ESL One Cologne att visa för det, bestämde sig Spencer ”Hiko” Martin för att lämna Cloud9. Efteråt menade han att laget saknar en rad saker för att kunna mäta sig mot de allra bästa och vinna tunga titlar.
Och nu kritiserar Hiko hela den nordamerikanska scenen, som han menar tappat mycket i kvalitet sedan den uppmärksammade bettingskandaleniBUYPOWER-spelare ertappades med att ha riggat matcher.
”Den har otvivelaktigt blivit sämre. Efter matchfixningen tappade scenen fem av de åtta bästa spelare vi hade. Nu försöker vi hoppa runt mellan alla dessa lag för att mycket av talangen i Nordamerika är borta. Två av topplagen dödades när alla blev avstängda”, säger han till The Score.

”Det är problemet vi råkade ut för”

Han menar att topplagen blir bättre men att det endast är runt sex lag i varje turnering och att de andra bara blir sämre och sämre. Hiko säger också att många av segrarna Cloud9 tog mot lag från andra delar av världen berodde främst på individuella prestationer och att de saknade förberedelse för att handskas med topplagen.
”När du måste spela standard-CS mot ett lag som är skickligare och mer förberedda kan du inte göra någonting och det är problemet vi råkade ut för.”

”Inga av de nya spelarna vill ta en smäll mot egot”

Hiko säger även att om han fick välja fritt bland toppspelarna som finns i Nordamerika skulle han fortfarande ha svårt att sätta ihop ett bra lag. Detta eftersom många spelare inte vill göra skitjobbet.
”Du behöver en caller och en entry fragger. Många av spelarna som är på väg uppåt vill inte spela support och entry. De har aldrig bra stats och varför skulle du ta den vägen i en community som fokuserar så mycket på stats, att träna smokes och flashar istället för att fokusera på aimen? Inga av de nya spelarna vill ta en smäll mot egot och finna sig i att ’vi vet att du är bra på det här, men nu måste du göra det här’.”

Han tror att Nordamerika är långt bort från att kunna hävda sig mot Europa när det gäller CS:GO.
”Efter att ha pratat med andra nordamerikanska spelare är den gängse uppfattningen att det kommer ta minst ett år att kliva fram och mäta sig. Jag skulle älska att lägga 8 timmar per kväll och få en lön från ett lag men realistiskt sett är det många spelare inom scenen som är äldre och behöver mer stabilitet i livet.”

Läs hela intervjun med Hiko, gjord av Rod ”Slasher” Breslau, här.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport