CS:GO
English version

Hyllade experten om Pansy-hatet: ”Communityt har ingen aning vad som krävs”

av Simon Engstrand
Jason "Moses" O'Toole. Photo: Hltv.org
Jason ”Moses” O’Toole. Foto: Hltv.org

För sin insats på ESL One Cologne blev kommentatorn Jason ”Moses” O’Toole hyllad utav fansen.
Men communityt har också en mörk sida, något som Lauren ”Pansy” Scott blivit smärtsamt medveten om efter det massiva hat som riktats mot henne.
– Communityn har ingen kunskap om hur det egentligen är att kommentera en professionell CS-match, säger Moses till Aftonbladet Esport.

Till den stora major-turneringen i Köln rekryterades några utav de största och mest framgångsrika expertkommentatorerna någonsin. Bland dem fanns Jason ”Moses” O’toole. I det förflutna ligger ett liv som professionell CS-spelare, men aldrig hade han kunnat tro att han skulle få bidra med sin expertis inför 10 000 åskådare.
– Absolut inte. Jag menar, det var en dröm som gick i uppfyllelse att ens vara med på evenemanget. Det är lite roligt, för när jag började lira CS:GO ville jag spela i ett professionellt lag under ett års tid och sedan gå över till casting. Men jag trodde aldrig jag skulle nå till den här nivån, säger experten till Aftonbladet Esport.

Så du planerade hela tiden att bli caster?
– Ja. Det fanns väldigt mycket utrymme för casters i den Nordamerikanska scenen. Det fanns inte så många casters som åkte till stora events och de flesta som fanns imponerade inte på mig.

Är det större konkurrens nu?
– Ja, eller, jag har ganska tur som är en analyserande kommentator, där är det fortfarande ganska öppet för nytt folk att fylla platserna. Som play-by-play caster är det mycket mer konkurrens och svårare att bryta in.

”Jag är väldigt lyckligt lottat”

Bland de många kommentatorer, experter och analytiker som deltog på ESL One är det få som fått lika mycket hyllningar och positiv feedback som Moses. Och även om han först och främst litar till kritiken som hans kollegor bidrar med – så betyder kärleken från communityn fortfarande mycket.
– Det är fantastiskt. Jag kan knappt uppskatta eller lägga ord på hur mycket jag uppskattar det.
– Jag är väldigt lyckligt lottat, för varje gång jag varit på internationella events – då jag exponerats för den europeiska publiken – har jag stått bredvid otroligt erfarna personer som Anders Blume, Joe Miller och Leigh ”Deman” Smith.

Blir det jobbigt med alla människor på eventet?
– Jag skulle inte säga jobbigt, för jag tycker det är jättekul.
– För Anders och Auguste ”Semmler” Massonnat däremot tror jag det kan bli ganska påfrestande ibland. Speciellt för Anders som under det här eventet hade ett skadad ben. Vissa gånger var det så svårt att det tog kring en timme för honom att jobba sig genom publiken. Men jag älskar det fortfarande, det är inte lika krävande för mig.

Du verkar ha en ganska diskret stil när du kommenterar?
– Innan den här turneringen hade jag som mest kommenterat inför cirka 100 personer. Och då var det inte ens direkt framför dem, utan från ett separat rum. När man vet att 10 000 personer sitter framför en, och ytterligare 700 000 tittar online så tär det en del på nerverna. Dessutom finns det inget värre jag skulle kunna göra än att avbryta Anders och Semmler, det vore bara löjligt av mig. Det var nog mycket en kombination av dessa två anledningarna.

”Hatet är obefogat”

Samtidigt som communityn kan bidra med mycket kärlek, så finns det också en mörk sida av myntet. Utan någon egentlig anledning kan personer bli utsatta för massiva mängder hat, något som Robin ”Fifflaren” Johansson och Ricarco ”Fox” Pacheco blivit smärtsamt medvetna om. Under majorn riktades stora delar av hatet mot Lauren ”Pansy” Scott.
– Jag tycker inte det är befogat. Jag har själv varit ett stort fan utav Pansy ända sedan första majorn i Katowice.
– Det är ett så konstigt problem med CS:GO-communityn. Det känns som folk kritiserar henne för att inte ha kunskap om spelet, men det är inte det som är hennes jobb. Hon kan mycket om spelet, hon vet vad hon ska snacka om, vad hon ska kommentera och vilka situationer hon ska casta.
– Utöver det, om det bara handlar om hennes röst eller stil så är det ingenting hon kan ändra på, och det är bara löjligt att ens klaga på. Vad gäller spelkunskap så har hon det. Det vet jag eftersom jag förberett två evenemang med henne. Hon gör sin research, hon kollar på demos och hon vet vad hon snackar om. Men under en match är det inte hennes jobb att visa upp den kunskapen.

De massiva mängder hat som enskilda individer utsätts för kan ibland förstöra hela karriärer. Enligt Moses härstammar nog en stor del utav hatet från ignorans och okunskap.
– Det är helt galet och ett stort problem. Vi har en väldigt oförstående community när det kommer till sådana här saker. Speciellt när man kollar på personer som Robin ”Fifflaren” Johansson och Ricardo ”Fox” Pacheco där 99 procent av folket inte har någon aning om hur det är att tävla på deras nivå, de har ingen aning. Samma sak i Pansys fall, communityn har ingen kunskap om hur det är att kommentera en professionell CS-match. Det är inte bara att snacka, det är svårt.

Livvakter efterfrågas

Strax efter den stora majorn tog Mikail ”Maikelele” Bill till Facebook och skrev ett inlägg där han efterfrågade ökad säkerhet för spelarna. Tidigare hade dessutom Team Kinguin-kollegan, Adil ”ScreaM” Benrlitom, berättat för Aftonbladet Esport att ESL-evenemanget var för första gången han kände sig som en kändis.
– Jag kan inte ens gå omkring i 10 sekunder utan att någon vill ta en bild, sa han.

Moses, vad tror du om livvakter för spelarna?
– Du vet, om någon vill gå en sväng och fixa mat någonstans, så kan de inte göra det. Det är det största problemet för oss om vi vill gå runt bland folk. Jag oroar mig också för entréerna, där spelarna går in från baksidan av arenan och sedan igenom publiken. Det är ju grymt, men det finns också många chanser för dåliga saker att hända. Jag förstår hur Maikelele tänker, men det är nog inte ett seriöst problem riktigt än. Samtidigt är det farligt, för man vill ju ta hand om det hela innan det blir ett seriöst problem.

”Cloud9 känner sig förmodligen utskämda”

När röken hade lagt sig såg vi svenska superlaget Fnatic kamma hem sin tredje major-titel. I finalen ställdes de mot det nya starka Team EnvyUs. Även om Moses var glad över att se EnvyUs styrkebesked, så fanns det fortfarande något som lämnade bitter eftersmak.
– Som Nordamerikan tittar jag tillbaka på Cloud9 och besvikelsen att de inte ens tog sig vidare till slutspelet. Jag vet att de förmodligen känner sig utskämda för att ha lämnat turneringen på det där sättet. Också att CLG inte tog sig vidare, fast de lyckades spela jämnt mot Ninjas in Pyjamas och Na’vi, säger Moses och fortsätter:
– De två stora sakerna jag kommer ta med mig är hur bra EnvyUs var så snabbt och hur de kommer gå vidare. Och även hur starka Fnatic har varit under så lång tid, sådant ser man inte särskilt ofta.

Vad tror du om nya EnvyUs då?
– Det är ett sådant där lag med skill från top till tå och de är väldigt roliga att kolla på, säger Moses och fortsätter:
– Något som är intressant, och som skrämmer mig, är att de har en grym AWP:are i Kenny ”KennyS” Schrub, men samtidigt gillar de att ”force”-köpa. Så vad händer när de fastnar i  den onda ”force buy”-cirkeln och inte har råd med AWP åt Kenny. Där är mitt stora frågetecken kring dem och hur de ska lösa en sådan situation.

En annan stor höjdpunkt var när Aleksi ”Allu” Jalli clutchade en runda mot Virtus.Pro, och reaktionerna från dig, Anders och Semmler gick viral. Hur reagerade ni när ni såg klippet?
– Vi dog av skratt. Vi såg alla olika memes och sånt som dök upp efteråt. Ända in på nästa dag visade vi varandra nya biler från twitter och reddit. Det var faktiskt en riktigt cool video.

För de flesta var det bara ett roligt klipp, men en del fans tog videon som  bevis för att vissa kommentatorer är partiska mot publikfavoriterna NiP. Inte sant, enligt Moses.
– Alla är så exalterade under matcher, oavsett vilka lag det är. När de reagerar sådär till Allus clutch så är det inte för att NiP vann en runda, utan för att det var vackert och fantastiskt spel. Det var helt enkelt grymt. Det är det som vi vill ha: Snyggt spel och jämna, spännande matcher. Det är vad vi blir taggade över och inte en specifik spelare eller ett lag.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport