CS:GO

Juliano om ESWC: Damturneringarna behövs för att locka fler lag

av Tobias Lundgren
Bad Monkey Gaming fr.v: Sonia "Sonia" Garcia, Irene "iRene" Sanchez, Therese ”Lillsan” Pettersson, Julia ”Juliano” Kiran, Zainab "zAAz" Turkie
Bad Monkey Gaming fr.v: Sonia ”Sonia” Garcia, Irene ”iRene” Sanchez, Therese ”Lillsan” Pettersson, Julia ”Juliano” Kiran, Zainab ”zAAz” Turkie

Efter att ha spelat Fragbite Masters för första gången återvänder Bad Monkey Gaming i morgon till att spela mot mer välbekanta motståndare.
Och efter insatsen mot världslagen är det ett självsäkert lag som åker till Paris för att försvara titeln från förra året.
– Vi känner oss mycket bättre nu än vi hade gjort om vi inte spelat i Fragbite Masters, säger Julia ”Juliano” Kiran

För ett år sedan stod de som segrare i Paris, då under namnet Druidz. Nu är Julia ”Juliano” Kiran och hennes lagkamrater i Bad Monkey Gaming återigen i den franska huvudstaden där de har chans att vinna 5000 dollar om de tar hem titeln för andra året i rad.
Och i år har det svenskspanska laget fått en rejäl uppladdning, då de spelade Fragbite Masters mot några av världens bästa CS:GO-organisationer för bara ett par veckor sedan. Stärkta av erfarenheten är Kiran segerviss inför helgens turnering.
– Efter att ha spelat mot så bra lag och gjort bra ifrån oss känns det ännu lättare att gå in på en lägre nivå så att säga, vi känner oss mycket bättre nu än vi hade gjort om vi inte hade spelat Fragbite Masters.

”Har fått väldigt positiv respons”

På female-scenen har laget dominerat totalt den senaste tiden. I Fragbite Masters uteblev succén, men turneringen blev ändå en bra erfarenhet för BMG.
– Vi har fått väldigt positiv respons, många som säger att vi har potential. Själva matcherna gick inte riktigt som vi tänkt oss. Däremot är vi nöjda över prestationen, men vi vet att vi kan bli mycket bättre.

Hur tycker ni att BMG blev bemötta av de andra lagen i turneringen?
– De kör hårt men märker att vi inte riktigt är ”där” än och då kanske vi inte får samma respekt. Mycket är på grund av att vi är tjejer, då är det alltid så. Men vi accepterar det och skiter i vilket. Vi kör bara på och ska visa dem sedan, när vi utvecklats.

Du satte själv ett ace mot Titan (se klippet här), hur kändes det?

– Klart det är roligt, inte många som kan säga att de aceat Titan oavsett om de spelade seriöst eller inte. Det blev nominerat till Play of the day och blev som ett erkännande. Det gav väldigt mycket mer självförtroende att vi kan om vi bara vågar.

”Fler tjejlag spelar mer”

Nu har Kiran och hennes lagkamrater hamnat i ett läge där de dominerar damturneringarna men inte riktigt kan hävda sig mot de absoluta topplagen. Enligt Juliano vill de fortsätta spela i turneringar som Fragbite Masters, men hon propsar ändå på att damturneringarna är bra för scenen.
– De behövs för att locka fler lag och vi visar att de måste lägga ner mer tid som lagen vanligtvis inte gör. Jag har märkt lite här och var att fler tjejlag tar tag i det och spelar mer, kanske inte fullt ut men de lägger ner mer tid för att nå upp till vår nivå. På det sättet har vi tagit ett kliv för alla tjejer som spelar.
– Annars kommer det aldrig komma kvinnliga spelare som kan mäta sig, om det inte finns lika stort utbud. Och killarna spelar stor roll i hur mycket tjejerna utvecklas. Det har blivit mer accepterat att ta in tjejer och spela med dem jämfört med tidigare. Samma sak med nyhetssidorna, tidigare skrevs det inte om tjejlag och vi har uppmärksammats mer på senaste tiden. För att dra in fler tjejer behövs förebilder och om fler kvinnor var intresserade hade publiken blivit ännu större. Jag tror inte alla som spelar förstår hur mycket det kan göra.

”Utvecklades mycket under FBM”

Tidigare nämnde du att topplagen inte ens vill pracca mot er, har det förändrats efter Fragbite Masters?

– Ja, vi har till exempel blivit inbjudna till en Facebook-grupp där vi kan få möta bättre lag och det har gått väldigt bra faktiskt. Fragbite Masters blev som en nyckel och fast vi inte gjorde jättebra ifrån oss så utvecklades vi mycket från match till match.

Som regerande mästare och med FBM-matcherna i ryggen ses de som självklara favoriter, något som Juliano inte försöker prata bort.
– Jag vill inte låta för kaxig, men samtidigt är vi det. Vi kan inte säga ”vi får se hur det blir” för vi känner oss väldigt säkra på det vi gör och känner att vi är på en högre nivå än de flesta. Anledningen är att vi lägger ner mycket tid, fokuserar mer på struktur och kommunikation. Många andra förstår inte riktigt hur de ska utveckla lagspelet.

”Lagen som får betalt har mer fokus”

Inför ESWC har BMG för första gången haft ett längre bootcamp tillsammans under 11 dagar. Framöver kommer de att satsa ännu hårdare på att hävda sig på CS:GO-scenen.
– Det vi vill är att leva på det och vi har bestämt att vi ska börja pracca mycket mer och försöka kvala in till större turneringar. Våra sponsorer vill att vi ska klättra upp mot toppen och jobbar hårt för det. Många lag som får betalt har mer fokus på det hela och hade vi inte haft det privata, som våra jobb, att fokusera på tror jag vi skulle klättrat ett stort steg.

Vilka ser ni som största motståndarna i Paris?

– Jag har faktiskt ingen aning men förhoppningsvis har vi ett övertag även på de dåliga dagarna. Jag tror det kommer gå rätt bra faktiskt, men allt kan hända.

I morgon klockan 10.30 inleds ESWC-turneringen för Juliano och BMG då de ställs mot norska myXMG i första matchen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport