CS:GO
English version

Juliano om Intel Challenge Katowice: ”Det här är vad vi behöver”

av Tobias Lundgren
Bad Monkey Gaming fr.v: Sonia "Sonia" Garcia (inte längre i laget), Irene "iRene" Sanchez, Therese ”Lillsan” Pettersson, Julia ”Juliano” Kiran, Zainab "zAAz" Turkie
Bad Monkey Gaming fr.v: Sonia ”Sonia” Garcia (inte längre i laget), Irene ”iRene” Sanchez, Therese ”Lillsan” Pettersson, Julia ”Juliano” Kiran, Zainab ”zAAz” Turkie

Under onsdagen utlyste Intel en damlagsturnering i Katowice med en prispott på 30 000 dollar – en summa sådana tävlingar aldrig varit i närheten av förut.
Och Sveriges bästa lag, Bad Monkey Gaming, tog emot nyheten med glädje.
– Jag tror alla blev chockade när vi såg det. Vi blev skitglada och jag tror vi satt och skrek, säger Julia ”Juliano” Kiran.

Trots att esport är ett fenomen där män och kvinnor kan tävla på lika villkor är scenen fortfarande extremt mansdominerad. De kvinnor som tävlingsspelar gör det på hobbynivå och jobbar vid sidan av spelet, till skillnad från de manliga proffsen som tjänar tiotusentals kronor i månaden på löner från lagen, streamingintäkter och prispengar från turneringar. Därför kan lagen på damsidan sällan eller aldrig mäta sig med de manliga motsvarigheterna.
– Problemet ligger i att alla tjejer inte ser likadant på spelet. Vissa tänker att vi inte har någon chans mot killar för det alltid varit och är så fortfarande. Tjejer lägger inte ner samma tid och kämpar för det. Och att det finns tjejlag är för att männen inte vill spela med oss. Så det går runt lite från alla håll, säger Julia ”Juliano” Kiran från Bad Monkey Gaming.

Större prispott än någonsin

För att motivera fler kvinnor att ge sig in i esporten arrangeras ett flertal turneringar där endast damlag är tillåtna att delta, som Copenhagen Games och ESWC. Prispotten har hittills varit obetydligt, runt 5000 dollar som mest till vinnande laget jämfört med 100 000 dollar till bästa herrlaget under major-turneringar, men under IEM Katowice kommer det förändras. På onsdagen utannonserade Intel turneringen Intel Challenge Katowice, där prispotten är hela 30 000 dollar. En aldrig tidigare skådad summa på damlagsscenen.
– Jag tror alla blev chockade när vi såg det. Vi blev skitglada och jag tror vi satt och skrek, säger Juliano.

”Gav oss och andra en nytändning”

Vad tror du det här kan göra för er scen framöver?

– Det är lite vad vi behöver. Som det är just nu har vi inte samma mål att sträva efter, inte lika många turneringar och något som är värt att spela för på det sättet. Detta gav nog både oss och andra lag en nytändning och jag tror vi kommer utvecklas nu.
– Om det dyker upp fler sådana här turneringar tror jag den aktiva female-scenen kommer växa och det utvecklar hela CS:GO-scenen. Ju fler tjejer som kommer in desto fler tittare och det är kul.

Efter beskedet dök återigen diskussionen upp om varför arrangörer ens separerar könen. Vad säger du om det?

– Jag tycker inte heller vi ska skilja på könen och mitt mål är att spela i ett topplag tillsammans med killar. Men med rivaliteten som finns nu mellan könen ska man separera turneringarna, för annars kommer inte tjejer spela på samma sätt.

”Hoppas och tror det kommer gå vägen”

BMG kommer närmast spela den mixade turneringen Nordic Masters i Sverige, sedan väntar kvalen till Katowice den 17 och 19 februari. Juliano tror att lagets chanser att kvala, efter att ha värvat Ksenia ”vilga” Klyuenkova, är goda.
– Vi känner oss i skitbra form och har presterat skitbra den senaste tiden, så jag hoppas och tror att det kommer gå vägen.

Intel Challenge Katowice spelas under IEM Katowice, i Spodek Arena den 15 mars.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport