CS:GO
English version

Exklusiv intervju med JW om sitt nya projekt: ”Vill skapa en sportbutik för esportare”

av Björn Ehrnberg

Jesper ”jw” Wecksell är tillvardags en av de största stjärnorna i den uppenbart allt mer växande esport-världen.
Nu kan han addera ”affärsman” och ”butiksägare” på sitt resumé.
– Det känns uppenbarligen helt fantastiskt, konstaterar den världsberömde svensken.

På riksgväg 70 är det lätt att missa avfarten som tar dig till en liten stad mitt bland Dalarnas djupa skogar och forsande strömmar. Intill Dalälvens klassiska brus som fått svenska poeter att börja knåpa på alster genom alla tider har nu en av världens största stjärnor på de digitala bit-vågorna nu tagit ett våghalsigt hopp.

Mitt i den idylliska lilla staden vid den här snåriga avfarten på riksväg 70 öppnar nu Jesper ”jw” Wecksell en butik för esportare. I en näst intill unik satsning vill Fnatic-stjärnan slå ett slag för ett fenomen. Ett fenomen som växer sig allt starkare och starkare för var dags som går, men som samtidigt tyngs ned av en avsevärd okunskap från samhällets äldre generationer.
– Det finns många olika anledningar till att jag valt att köra på den här satsningen, säger huvudpersonen själv över en fika precis bredvid nystartade butiken. Han fortsätter:
– Men ett av dem är att försöka agera utbildare för kommunens många föräldrar som inte riktigt förstår sig på varför deras barn kan ägna 10-tals timmar framför en dator. Föräldrarna kanske inte förstår att när barnen sitter där kan de befinna sig i samtal med upp till 20 personer, de förstår inte riktigt hur socialt engagerande gaming är och framför allt vad esport är.

Världsstjärnan tillägger snabbt att spelandet inte ska komma på bekostnad av skolan, men att det samtidigt kan vara en tillflyktsort för ungdomar som inte har den mest perfekta av världar på plugget.
– Min tanke är att jag ska försöka vara i butiken så ofta jag kan. Även om min vardagliga huvudsyssla självklart är att vara professionell CS:GO-spelare, så hoppas jag kunna ägna ett par timmar varje fredag och lördag i butiken när vi inte tränar eller spelar officiella matcher.

”Vi skapar den tillsammans”

Det Wecksell valt att göra är helt unikt i den här branschen. Mer eller mindre ingen professionell CS-spelare har tidigare valt att investera en ansenlig andel av sina hårt förvärvade pengar – än mer ovant är att det att helt sonika skapa ett nytt koncept.
– Även om jag självklart någon dag skulle vilja kunna tjäna pengar på det, så handlar den här butiken mycket mer om community, om att vi skapar den tillsammans. Jag kommer lyssna oerhört mycket på feedback från just spelarna och utövarna för att höra vad som kan göras bättre och förhoppningsvis kunna sprida konceptet vidare till andra städer.

Redan till juli kommer JW Gaming, som han valt att döpa sitt äventyr till, öppna upp en webbshop. Men fram till dess kommer prylarna som finns tillgängliga bara gå att köpa i den lilla pittoreska affären i Avesta Galleria.
– Mitt lilla mål är faktiskt att skapa en slags sportbutik för esportare. Just nu hänger det, lite av förklarliga skäl, en hel del Fnatic-grejer här inne. Men jag vill att esport-fans ska kunna köpa specifikt den tröja – med sin favorit-spelare på ryggen – från alla lag. Jag har läst trådar på olika forum om att killar skulle komma hit och hänga upp NiP-tröjor som ett slags skämt, men egentligen är det jag som vill göra det.

På det spåret valde undertecknad att ta upp en liten story som var på tapeten för lite drygt ett år sedan. När Ninjas in Pyjamas valde att göra sig av med Mikail ”Maikelele” Bill blev det den finske stjärnan, Aleksi ”allu” Jalli, som fick plocka upp den stora AWP-bössan i världens kanske mest populära lag. NiP gick sedermera till final under 2015:s års första major. På andra sidan satt Fnatic med Jesper ”jw” Wecksell i spetsen. Men det var oerhört nära att jw i stället satt på samma sida som Adam ”friberg” Friberg och Richard ”Xizt” Landström.
– Det stämmer. NiP ville ha mig och jag ville testa något nytt, förklarar jw och fortsätter:
– Många kanske skulle haft svårt att se mig i en Ninjas in Pyjamas-tröja med tanke på det som hänt, men det är också helt utagerat. Det visar väl inte minst det faktum att de ville ha mig. Samtidigt ville jag väldigt gärna få spela med Patrik ”f0rest” Lindberg och Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund. Till slut blev det inte så på grund av kontrakt och liknande detaljer.

Jw adderar att det trots allt gått ganska bra från dess att kontraktsförhandlingen föll igenom till dagens datum. Och man kan ju inte annat än hålla med.

”Publiken verkade helt otrolig”

Just den lilla biten, att det här är en butik för esport-fans och inte bara Fnatic-supportrar är något som jw vidhåller starkt under vår lilla fika.

Hur kommer det sig att du valt, förutom att du uppenbarligen bor i här, att förlägga satsningen i Avesta?
– Först och främst finns det inget att tillgå när det kommer till gaming i den här staden. Vi har en affär som säljer dator och datorprylar, men de riktar sig mer mot företagsverksamhet. Och om jag skulle exempelvis valt att lägga butiken i Stockholm skulle det ha kostat flera miljoner kronor. Nu kommer jag undan med en bråkdel av den summan och personen som äger Avesta Galleria gav oss chansen att prova butiken i ett år, vilket förstås känns fantastiskt.

Vid sidan av din satsning med butiken, hur känns formen i laget?
– Vi fattade ju som sagt beslutet att inte fortsätta med Niclas ”PlesseN” Plessen. Han är oerhört talangfull och han kommer bli hur bra som helst. Men vi insåg efter ett tag att vi behövde lära honom lite för mycket, och i samband med det blev också vi förvirrade i vårt eget spel. Uppenbarligen är det tufft nu när Olof ”olofmeister” Kajbjer är borta. Så enkelt är det. Men vi visste om det redan under majorn att han behövde vara ledig, för om det inte hade varit en major hade han nog inte kunnat fortsätta med tanke på den smärtan han genomlevde.

Hur kändes det sen att få se NiP gå och vinna Dreamhack Masters i Malmö?
– Det var riktigt kul att se. Även om vi inte kände oss redo att delta på grund av Olofs skada så kände jag verkligen hur otroligt kul det hade varit att få vara på plats. Publiken verkade helt otrolig. Ninjas in Pyjamas förtjänade verkligen att få vinna den titeln efter drygt ett års torka. Sen kan jag väl säga att det känns lite läskigt att se dem tillbaka på den nivån, för vi alla vet hur otroligt starka de är.

”Ett slags wake up call”

Jw pratar vidare om hur de fyra klassiska lirarna i Fnatic inte riktigt känner sig som en unit utan olofmeister, samtidigt medger stjärnan att resultatet i majorn ändå blev ett slags uppvaknande – oavsett omständigheter.
– Turneringen i USA blev ett slags wake up call för oss. Vi hade nog lite hybris när vi klev in i majorn. Men när vi satte oss ner i ett möte efter det, och då visste vi att Olof behövde en paus, sa vi att vi skulle börja om på noll och köra på ännu hårdare.

Men innan dess hoppas nu Jesper ”jw” Wecksell att fler människor ska lyckas ta sig till Avesta för att lyssna på Dalaälvens brus och njuta av världens kanske första esport-affär.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport