CS:GO

KQLY erkänner fusk: ”Frestelsen var för stor”

av Tobias Lundgren

I går stängdes han av från sitt lag efter att han blivit VAC-bannad.
Nu erkänner  Titan-stjärnan Hovik ”KQLY” Tovmassian att han använt fusk och sparkas därmed omedelbart.
– Jag gjorde ett misstag och jag kommer få betala för det, skriver han på sin Facebook-sida.

Under torsdagskvällen blev Hovik ”KQLY” Tovmassian den förste storstjärnan i CS:GO att bli VAC-bannad och misstänkt för fusk. DreamHack Stockholm-mästaren stängdes omedelbart av från laget i väntan på en utredning från Valve, men nu erkänner KQLY själv att han använt otillåtna program.
– Som ni såg igår blev jag VAC-bannad och tyvärr var det rättfärdigat. I slutet av augusti blev jag kontaktad av en person som hade ett program som han berättade att många proffs använde. Jag blev nyfiken och han gav mig tillstånd att använda det i sju dagar. Frestelsen blev för stor och som en idiot ville jag se hur det fungerade på publicservrar och i matchmaking.

”Behövde inte ta onödiga risker i Titan”

KQLY menar i uttalandet att han inte använt det under officiella matcher.
– Jag har inte fortsatt använda det. När jag gick med i Titan behövde jag inte ta onödiga risker eftersom jag hade allt jag behövde: Ett lag på hög nivå och en stadig struktur. Men nu är min karriär över efter 12 år som spelare.

Han passar även på att be om ursäkt till fansen och lagkamraterna som han svikit.
– Jag vill be om ursäkt till de som stöttat mig och jag är medveten om att efter mitt bullshit så är karriären över och mitt lag är i en väldigt dålig sits. De förtjänade inte det. Jag har förlorat allt och förväntar mig inget medlidande. Jag har gjort ett misstag och kommer få betala för det. Tyvärr tar allt slut här och jag vill återigen be om ursäkt till de jag gjort besvikna.

”Någon krossade mina drömmar”

Efter beskedet uttryckte även lagkamraterna sin besvikelse på Twitter.
– Det finns inga ord för att beskriva min besvikelse. Vi har jobbat så hårt inför det här eventet och så krossade någon mina drömmar…, skriver Dan ”Apex” Madesclaire.

”Hoppas dessa problem är över”

Och lagets stjärn-AWP:er Kenny ”KennyS” Schrub uttrycker även han förtvivlan efter beskedet:
– Jag vill tacka för allt stöd. Det är tungt för oss eftersom vi jobbat så hårt och är nu diskvalificerade från DreamHack vilket var 80% av vårt mål. Generellt sett är det riktigt dåliga nyheter för vårt spel och jag hoppas att dessa problem är över. Jag har inte nog med information för att döma någon, jag tänker bara på mitt lag, vår organisation och våra fans. Vi är riktigt besvikna men det som inte dödar härdar.

Titan fick nobben av Valve

I Titans egna pressmeddelande berättar de om hur laget försökt kontakta Valve för att reda ut varför KQLY blev VAC-bannad, men att företaget svarat att de inte diskuterar spelares konton med tredje part. När de därefter frågade spelaren själv så erkände han och blev därmed sparkad ur laget.
– Vi har fortfarande inte riktigt förstått vad som hänt. Det är ett dråpslag mot spelarna som förberett sig i veckor. Över tre månaders arbete har bara försvunnit. Vi fördömer självklart det Hovik gjort, som en professionell spelare är det otänkbart att bete sig på det sättet, skriver managern Jérôme ”NiaK” Sudries och fortsätter:
– Vår besvikelse blir ännu större efter beslutet att inte tillåta oss spela överhuvudtaget. Organisationen har jobbat hårt med det här projektet och det är tungt att se alla betala priset för ett isolerat fall. Mina tankar går till fansen också, besvikelsen är stor men vi kommer tillbaka starkare och mer beslutsamma.

Ersättarna till DHW utses i morgon

Tidigare i dag fick även Gordon ”SF” Giry som också VAC-bannades igår sparken från Epsilon Esports.
– Gårdagen var en chock för hela scenen. Vi visste inte om att han fuskade eller hur länge han gjort det. Han är självklart inte en del av laget längre, men vi får inte glömma det här. Att inte få åka till DreamHack är en av de värsta känslorna jag tvingats utstå. Jag önskar det aldrig hade hänt, men det hände så nu måste vi gå vidare och glömma den här mardrömmen, skriver Robin ”GMX” Stahmer.

DreamHack har tidigare idag utlovat krafttag för att sätta stopp för eventuella fuskare på DreamHack Winter. I morgon kommer ersättarna till Titan och Epsilon Esports att utses efter en kvalificeringsturnering i Stockholm.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport