CS:GO
English version

Legendaren om eventuell comeback: ”Jag har rätt erfarenhet både som spelare och ledare”

av Simon Engstrand

Dennis ”walle” Wallenberg är en av Sveriges absolut största CS-legendarer, med några av världens största 1.6-titlar på nacken.
Nu öppnar den numer pensionerade stjärnan upp för att göra comeback som coach.
– Hade vi haft en heltids-coach på vår tid så hade vi presterat ännu bättre än vad vi gjorde, säger walle till Aftonbladet Esport.

Dennis ”walle” Wallenberg var en av de största stjärnorna under 1.6-tiden. Tack vare sina framgångar i lag som Ninjas in Pyjamas och SK Gaming räknas norrlänningen som en av de första pionjärerna i Counter-Strike.
Snart kan livet som ”CS-pensionär” komma till ett slut – och en återkomst till scenen vara nära.
– Jag är väldigt tillfreds med mitt vardagliga jobb och så. Enda anledningen till att jag öppnar upp för en comeback är för att jag tror att jag skulle göra ett bra jobb som coach, säger walle till Aftonbladet Esport.
– Jag har rätt erfarenhet både som spelare och ledare – och jag tycker att jag har en viss fördel mot många andra eftersom jag har riktig arbetslivserfarenhet senaste fem åren, där jag även haft en ledande roll.

I dag jobbar walle som butikschef på JC och är numera en gift man. Intresset för Counter-Strike har lagts åt sidan, men det är inget snack om saken att CS, både som spel och esport, växt enorma mängder sedan svenskens storhetstid.
Jag har faktiskt inte följt scenen speciellt mycket sedan jag slutade. Det kräver ganska mycket tid och engagemang för att hänga med, vilket jag inte riktigt haft. Det mesta man hängt med på har man sett genom Facebook och liknande sociala medier, där man har kontakt med gamla spelare och olika medier.
– Det är otroligt hur mycket som hänt sedan min tid och man blir så jäkla glad över att det går framåt så pass snabbt. De större turneringarna ser helt galna ut!

På måndagen öppnade legendaren upp för att komma tillbaka till scenen och bli coach. Uppenbarligen ett efterlängtad steg, utifrån reaktionerna på Twitter.

Vad tycker du om utvecklingen att många lag numera använder coach, eller “en sjätte spelare”?
– Hade vi haft en heltids-coach på vår tid, så hade vi presterat ännu bättre än vad vi gjorde.
– Utvecklingen är väl egentligen väldigt logisk. Ju närmare esport kommer en vanlig sport, desto naturligare är det väl att ha en coach, eller någon typ av tränare som i vilken annan sport som helst. Lagen behöver göra allt de kan för att prestera så bra som möjligt, och möjligheten att kunna ta in en sjätte person som kan hjälpa dem med detta tror jag är framtiden. Många professionella datorspelare är ganska unga, och har kanske inte rätt erfarenhet för att ta de steg som krävs för att prestera på topp. Då kan det vara en bra idé att ha en extern person som pushar, utvecklar, motiverar och hjälper dem framåt.

Om du skulle bli coach för ett lag. Hur skulle du jobba då?
– 
Jag tror att som coach för ett CSGO-lag skulle man få ta på sig många hattar, så att säga. Jag skulle självklart försöka hjälpa till så mycket som möjligt in-game, men det finns förmodligen väldigt mycket man göra för lagen utanför spelet också. Att försöka skapa så bra förutsättningar som möjligt för att de ska utvecklas i rätt riktning.
– Den absolut största erfarenheten som man har i dag som gammalt CS-proffs, är ju att man kan se tillbaka på sin egen resa genom karriären. Vad kunde man ha gjort bättre som individuell spelare, eller i laget? Vad för externa faktorer hade hjälpt laget och individen att utvecklas framåt? Det här med att leda en grupp framåt mot ett gemensamt mål intresserar mig väldigt mycket.

Vad tycker du om CS:GO jämfört med 1.6?
– Här kan jag inte riktigt uttala mig på ett rättvist sätt eftersom jag personligen inte har spelat CS:GO tillräckligt mycket. Utvecklingen är ju enormt viktig för branschen och esporten, så jag tycker det är extremt roligt att vi verkar ha fått en så pass bra uppföljare på 1.6, vilket många var tveksamma till i början.

Du har ju en enorm status, än i dag, som en av spelets stora legendarer. Även om du kanske inte varit den mest synliga i scenen på senare år så “viskas” ditt namn fortfarande på forumen. Hur känns det att vara så uppskattad?
– Det är självklart jätteroligt att man har varit så pass uppskattad i scenen. Det finns mycket kärlek i esporten också, vilket är lätt att glömma när folk gärna är negativa i första hand.

Än så länge har walle inte bestämt sig för att göra comeback. Tweeten på måndagen kan nog mer ses som en intressekoll. De positiva reaktionerna har inte låtit vänta, men tills vidare får vi nöja oss utan den norrländske legendaren i scenen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport